NETANIJAHU ODBIO MIR SA HAMASOM: Pobeda je na dohvat ruke, dan posle je dan bez Hamasa

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

07. 02. 2024. u 19:50

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanijahu ocenio je danas da je Izrael na putu ka "ubedljivoj pobedi" nad palestinskom militantnom grupom Hamas i naveo da će rat biti gotov za "nekoliko meseci".

НЕТАНИЈАХУ ОДБИО МИР СА ХАМАСОМ: Победа је на дохват руке, дан после је дан без Хамаса

Foto Tanjug/AP

-Na putu smo ka potpunoj pobedi. Ona je tu, na dohvat ruke, rekao je Netanijahu na konferenciji za medije i dodao da predviđa da će rat biti gotov za "nekoliko meseci", a ne nekoliko godina, prenosi Tajms of Izrael.

Ponovio je da su ciljevi Izraela u ratu "uništenje Hamasa, vraćanje talaca i stvaranje situacije da Pojas Gaze više ne bude pretnja po Izrael".

On je dosadašnje delovanje izraelske vojske nazvao “dostignuća bez presedana”, posebno pohvalivši ono što je Izrael postigao portiv Hamasa.

Najavio je da će, nakon grada Kan Junisa, fokus vojske izraela biti na pograničnom gradu Rafa.

-Nastavljamo do kraja. Nema drugog rešenja osim pppotpune pobede, kaže Netanijahu.

On tvrdi da je „nastavak vojnih pritisaka suštinski uslov za oslobađanje talaca“.

Po prvi put javno govoreći o Hamasovim uslovima za novi sporazum o taocima, Netanjahu kaže: „Predaja Hamasovim obmanjivim zahtevima, za koje smo upravo čuli, ne samo da ne bi donela slobodu talaca, već bi samo pozvala dodatne klanje; to bi izazvalo katastrofu za Izrael koju nijedan izraelski građanin ne želi."

„Dan posle“ je dan posle Hamasa“, dodaje on, rekavši da je Blinkenu rekao da će, nakon što Hamas bude uništen, Izrael „obezbediti da Gaza bude zauvek demilitarizovana“.

Istorija je dokazala da samo Izrael i njegove bezbednosne snage mogu to da obezbede. „Ovo znači da će Izrael biti i da će delovati u Gazi gde god i kad god treba, kako bi osigurao da teror više ne digne glavu.

Civilnu upravu Gazom ne mogu sprovoditi pristalice terora, dodaje on.

-To takođe znači da ćemo morati da zamenimo UNRVA. Naredio sam da se ovaj proces započne i danas obavestio sekretara Blinkena o tome.

Bliski istok je na sudbonosnoj prekretnici, kaže on, između svetla i tame. Iranu i silama tame neće biti dozvoljeno da prevladaju, kaže on, „a apsolutna pobeda nad Hamasom u Gazi je uslov za to“.

(Tanjug/timesofisrael.com)

BONUS VIDEO - EKSPLOZIJE ODJEKUJU GAZOM: Zgrade se ruše kao kule od karata - Osveta Izraela je u toku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja