DAO OTKAZ U ŠKOLI U DA SAČUVA ŽIVOT: Posle pretnji islamista, direktor pariskog liceja odlučio da se povuče

Život mu je bio draži od natezanja s radikalnim islamistima. Direktor jedne francuske srednje škole dao je prošle sedmice otkaz posle pretnje koju je dobio jer je od učenice tražio da odveže maramu shodno školskim propisima.

ДАО ОТКАЗ У ШКОЛИ У ДА САЧУВА ЖИВОТ: После претњи исламиста, директор париског лицеја одлучио да се повуче

Foto: Goran Čvorović

Francuske vlasti pokušale su da relativizuju problem, isticanjem da je reč o "prevremenom odlasku u penziju". Situacija je, međutim, jasna. Čovek nije želeo da rizikuje i da prođe kao neke od njegovih kolega koji su ranije glavom platili jer njihovo delovanje nije bilo po volji muslimanskim intergristima.

Odrubljena glava profesoru Samujelu Patiju pre četiri godine, ili smrt njegovog kolege Dominika Bernara lani, flagrantni su primeri šta može da se dogodi onome ko se zameri islamistima. Incident o kome bruji čitava Francuska dogodio se krajem februara, kada je direktor zatražio od tri učenice da skinu hidžab u hodniku liceja "Moris Ravel" u 20. pariskom arondismanu koji karakteriše mešavina populacije različitog porekla. Jedna od njih, inače punoletna, potpuno ga je ignorisala, zbog čega je došlo do prepirke.

Učenica je, čak, podnela tužbu "zbog nasilja" navodeći da je direktor jako udario po ruci. Ova tužba je proglašena neosnovanom. Usledila je lavina reakcija i pretnji preko interneta, posle čega je direktor saopštio da odlazi s funkcije "iz bezbednosnih razloga". Više od 150 direktora pariskih škola u međuvremenu je manifestovalo u znak solidarnosti sa direktorom, žaleći se da su usamljeni u svakodnevnom rešavanju sličnih problema. Sve je više kršenja zakona o sekularnosti koji je izglasan pre dvadeset godina. U poslednjih godinu dana, od kako je pooštren, porasli su za 150 odsto. Ova afera događa se u trenutku povećanih pretnji od islamskog terorizma i pretnji francuskim školama.

Ministarstvo obrazovanja kaže da podržava nastavnike, ministarka Nikol Belube je posetila školu "Moris Ravel", nalgašavaju da predavačima nude pedagošku pomoć, dok je direktor juče imao zakazan razgovor s premijerom Gabrijelom Atalom. Država je juče odlučila i da podnese tužbu zbog lažne optužbe za nasilje protiv učenice koja je odbila da skine maramu. Opozicija i dobar deo javnosti kritikuju vlast, ističući da čin direktora škole pokazuje da država praktično nije u stanju da zaštiti svoje službenike i da se administracija "predala" pred naletom islamista.

- Ovo je pre svega poraz države – poručila je šefica liste za predstojeće evropske izbore stranke krajnje desnice "Ponovno osvajanje" Marion Marešal.

Talasu indignacije pridružila se sestra ubijenog profesora Samijela Patija, Mikael, koja se retko pojavljuje u javnosti. Istakla je da država nije naučila lekciju iz smrti njenog brata, da nema odgovarajuće reakcije i da je vidljiv kontrast između pokušaja vlasti da minimiziraju problem i onoga što se zaista dešava.

ČEŠALj (NI)JE PO ZAKONU

Poslanici francuske skupštine sinoć su pred sobom imali predlog zakona o "frizurama u profesionalnom okruženju". Naime, država je odlučila da stane na put diskriminaciji zavisno od toga kako je ko očešljan. Neka istraživanja pokazala su da se afro-fizura, raspuštena ili plava kosa, na primer, smatraju "manje profesionalnim" zbog čega neki od zaposlenih doživljavaju pritiske na poslu. Vlasti sada to pokušavaju da spreče. Protivnici zakona smatraju da je reč o nepotrebnom gomilanju paragrafa, jer je diskriminacija zbog fizičkog izgleda već zabranjena.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!