ČOVEK PROVEO U ZATVORU SKORO 50 GODINA ZA ZLOČIN KOJI NIJE POČINIO: Grad će platiti 7 miliona dolara odštete bivšem osuđeniku

Novosti online

19. 08. 2024. u 14:22

GRAD u američkoj saveznoj državi Oklahoma pristao je da plati odštetu od sedam miliona dolara bivšem osuđeniku na smrt, nakon što je nevin proveo blizu 50 godina u zatvoru, preneo je Foks njuz.

ЧОВЕК ПРОВЕО У ЗАТВОРУ СКОРО 50 ГОДИНА ЗА ЗЛОЧИН КОЈИ НИЈЕ ПОЧИНИО: Град ће платити 7 милиона долара одштете бившем осуђенику

Foto: B. D.


Glin Rej Simons (71) se smatra zatvorenikom koji je proveo najviše vremena nevin zbog zločina koji nije počinio.

Bio je optužen zbog pljačke podruma pića i ubistva radnice, ali je tvrdio da je bio u saveznoj državi Luizijani u vreme kada se zločin dogodio.

Gradsko veće Edmonda prošle nedelje je glasalo da se plati odšteta po tužbi Simonsa protiv grada i bivšeg policijskog detektiva u iznosu od 7,15 miliona dolara, naveo je AP.

- Gospodin Simons proveo je tragičan period u zatvoru za zločin koji nije počinio. Iako se to vreme ne može vratiti, nagodba sa gradom Edmond će mu omogućiti da krene napred - rekao je Simonsov advokat Elizabet Vang.

Policija je navodno falsifikovala izveštaj u kojem se navodilo da je svedok, koji je ranjen u pucnjavi, identifikovao Simonsa kao krivca, kao i drugog optuženog Dona Robertsa, ističe se u tužbi i dodaje da je policija sakrila dokaze pokazujući da su svedoci identifikovali još dve osobe kao osumnjičene.

Simons je izašao iz zatvora u julu prošle godine, a do sada je dobio 175.000 dolara od države Oklahome za pogrešnu presudu.

Služio je 48 godina, jedan mesec i 18 dana u zatvoru, pa je zatvorenik koji je najduže proveo nevin u zatvoru u SAD.

Simons i Roberts su osuđeni 1975. godine za ubistvo radnice podruma pića Kerolin Su Rodžers, i obojici je izrečena smrtna kazna.

Njihove kazne su 1977. godine preinačene u doživotne, bez mogućnosti pomilovanja.

Roberts je pušten na uslovnu slobodu 2008. godine.

BONUS VIDEO: NAJVEĆI ZATVOR U AMERICI: Pogled iznutra na El Salvador

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAN KADA SE SLAVI ŽIVOT: Dobrovoljno davanje krvi - nesebičan čin koji spasava ljude