uživoRAT NA BLISKOM ISTOKU: U Gazi ubijeno 10 osoba, dok su čekali u redu za hranu

Novosti online

14. 10. 2024. u 08:43 >> 13:27

BLISKI istok ključa, a sukobi se nastavljaju.

РАТ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: У Гази убијено 10 особа, док су чекали у реду за храну

Foto: Tanjug/AP


U Gazi ubijeno 10 osoba, dok su čekali u redu za hranu

U izraelskom napadu na centar za distribuciju hrane u Gazi danas je ubijeno 10 i ranjeno na desetine Palestinaca, dok su čekali u redu za hranu, a među žrtvama ima žena i dece.

Svedoci su rekli da su izraelske snage ispaljivale artiljerijske granate na civile koji su čekali brašno u centru izbegličkog kampa Džabalija. 

Hitna pomoć i medicinski timovi nisu u mogućnosti da pristupe tom području kako bi premestili žrtve u bolnice, zbog ograničenja koje je uvela izraelska vojska, rekli su svedoci, prenosi Al džazira.

Izraelska vojska pokrenula je još jednu veliku kopnenu invaziju na severnu Gazu pre deset dana, a prema informacijama od zdravstvenih zvaničnika, ubijeno je više od 300 ljudi.
Prema ocenama nekih analitičara, napad ima za cilj da primora palestinske stanovnike da trajno odu sa tog područja kako bi Izrael mogao da uspostavi vojnu zonu.
 

Oglasio se Hezbolah: Napali smo pomorsku bazu „u ime“ Hasana Nasralaha

Libanska grupa Hezbolah saopštila je danas da je izvela napad na pomorsku bazu Stela maris u blizini lučkog grada Haife na severu Izraela.

Kako se navodi u saopštenju, taj napad je izveden "u ime" Hasana Nasralaha, lidera te grupe koji je ubijen u napadu izraelske vojske prošlog meseca.
Za sada nije poznato da li je napad, koji je počeo u 09.30 sati po lokalnom vremenu, izazvao štetu niti da li ima povređenih.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su ranije danas da je desetak projektila lansirano iz Libana i da je većina presretnuta.

Hezbolah naneo ozbiljnu štetu Izraelu

Izrael je u dve nedelje zabeležio neverovatne uspehe protiv Hezbolaha, ali je sinoć neprijatelj uzvratio udarac sa neverovatnom tačnošću i naneo veliku štetu Izraelcima.

Izraelski vojnici su sedeli i večerali kada je dron pogodio vojnu bazu u gradu Binjamina na severu zemlje. Snimci nastali nakon nesreće najbolje pokazuju haos koji je nastao nakon napada... Ranjeno je najmanje 60 vojnika, od kojih više teže, dok su četiri osobe izgubile život.

Nekako je dron Hezbolaha uspeo da probije izraelsku odbranu i nenadano udari u zgradu u trenutku kada je unutra bilo mnogo ljudi. Ovakav uspeh Hezbolaha trebalo bi dosta da zabrine Izrael.

Nije baš jasno da li je Hezbolah samo imao sreće, ili su ipak znali gde, kako i kada da udare da bi naneli Izraelu ogromnu štetu.

Ministar zdravlja Urijel Buso rekao je da će vlasti podrobno ispitati sve okolnosti.

- Ipak, mislim da ne postoji zemlja koja ima bolju odbranu od dronova od Izraela. Međutim, i dalje mogu da nas iznenade i nismo savršeni - rekao je Buso.

Iako su ovakva "iznenađenja" retka, veruje se da je to poprilično zabrinulo Izraelce.

- Kao čoveka i kao majku bilo mi je teško da čujem za napad, kao i bilo kome u Izraelu- rekla je Efrat Koen, volonter.

Ona kaže da bi je ovakve vesti zabrinule čak i da nije majka.

- Ovo je veoma teško za nas, pogotovo za mene jer ja imam decu koja su u godinama da služe u vojsci, tako da nije lako - rekla je Koen.

Podsetimo, izraelska vojska udarila je na Liban u nastojanju da sever Izraela učini bezbednijim. Međuti, Hezbolah je našao način da udari još dublje u Izrael. Sinoćni napad bi mogao biti znak da neprijatelj podiže svoj ulog.

UN su saopštile da je u njihovu libansku bazu nasilno ušla izraelska vojska, a Benjamin Netanjahu traži hitno povlačenje mirovnih snaga sa juga Libana.

Pentagon: SAD će poslati Izraelu napredni protivraketni sistem

Pentagon je saopštio da će SAD Izraelu poslati napredni protivraketni sistem i američke trupe koje će njime upravljati u cilju jačanja izraelske protivvazdušne odbrane nakon raketnih napada Irana.
Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da šalje sistem za odbranu Izraela.
Portparol Pentagona Patrik Rajder rekao je da bi raspoređivanje protivraketnog sistema THAAD trebalo da ojača izraelski sistem protivvazdušne odbrane, preneo je Rojters.
Rajder je istakao da je slanje sistema THAAD Izraelu deo širih napora koje je uložila američka vojska poslednjih meseci da bi pružila podršku odbrani Izraela i zaštitila Amerikance od napada Irana i proiranskih grupa.

Guteres: Napadi na mirovne snage UN mogu predstavljati ratni zločin

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres upozorio je sinoć da bilo kakvi napadi na mirovne snage UN "mogu predstavljati ratni zločin," poručio je njegov portparol, nakon što su izraelski tenkovi probili kapije mirovnjačke baze na jugu Libana.
Ovo je bila najnovija optužba na račun izraelskih "prekršaja" i napada na mirovnu misiju Ujedinjenih nacija, poznatu kao UNIFIL, koji su se dogodili proteklih dana, navodi Rojters.

- Unifilovi mirovnjaci ostaju na svim pozicijama, zastava UN se i dalje vije - rekao je Guteresov portparol Stefan Dižarik.

Guteres je naglasio da osoblje UNIFIL-a i njihove prostorije nikada ne smeju biti meta.

- Napadi na mirovne snage su u suprotnosti sa međunarodnim pravom, uključujući međunarodno humanitarno pravo. Mogu predstavljati ratni zločin - zaključio je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DŽAKA OPET PROVOCIRA: Odgurnuo golmana Srbije i izazvao zvižduke sa tribina  (VIDEO)