OGLASIO SE ZALUŽNI: Ukrajina bi mogla da regrutuje žene u vojsku kako bi "spasla Evropu od rata"

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

18. 10. 2024. u 14:20

NEKADAŠNjI glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, kog je predsednik zemlje Vladimir Zelenski smenio i postavio za ambasadora te zemlje u Velikoj Britaniji, i koji važi za "omiljenog ukrajinskog generala", pojavio se na javnom događaju u istraživačkom centru "Čatam haus" u Londonu u četvrtak.

ОГЛАСИО СЕ ЗАЛУЖНИ: Украјина би могла да регрутује жене у војску како би спасла Европу од рата

Foto: Profimedia

- Ako je potrebno da pozovemo žene kako bismo spasli Evropu od rata, mi ćemo to svakako učiniti - rekao je general Zalužni.

Diplomata, koji je preuzeo funkciju u Velikoj Britaniji ranije ove godine, rekao je "da se nada da će sprečiti rat velikih razmera na kontinentu "drugim sredstvima, a ne regrutacijom ukrajinskih žena", ali nije isključio taj potez.

Kako pak prenosi Njuzvik, posle više od dve i po godine rata u Ukrajini, i Moskva i Kijev se suočavaju sa dilemama kako da popune iscrpljene i desetkovane redove. Nijedna strana ne nudi redovno ažuriranje sopstvenih podataka o poginulim i povređenim borcima, ali Volstrit džurnal je u septembru objavio da je ukupan broj žrtava ukrajinskih i ruskih snaga dostigao oko milion.

Kijev ima mnogo manji broj potencijalnih regruta za povlačenje od Rusije, koja ima daleko veću populaciju. Ukrajinski zvaničnici su rekli da će, ukoliko Kijev padne, druge evropske nacije tada biti na udaru Moskve.

Međutim, obe strane u sukobu se suočavaju sa sličnim problemima privlačenja novih regruta i žele da izbegnu politički i društveno nepopularne poteze, kao što su proširenje vojnog roka ili najava mobilizacije. Takođe, mnogi Ukrajinci i Rusi napustili su zemlje kako bi izbegli regrutaciju.

Podseća se i da je u aprilu ove godine Ukrajina snizila starosnu granicu za muškarce sa 27 na 25 godina.

- Neću potpisati obaveznu mobilizaciju žena - rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u decembru. "Ali smanjenje starosne granice za regrutaciju - to ću potpisati", dodao je on tada.

Inače, desetine hiljada žena već služe u ukrajinskoj vojsci, s tim da njihov broj naglo raste iz meseca u mesec.

Iako Kijev nema obaveznu regrutaciju za žene, one sa medicinskim diplomama moraju se registrovati u lokalnom ogranku vojske.

U martu je rečeno da je više od 45.000 žena služilo vojsku od januara, sa više od 13.000 u borbenim ulogama.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTERAO IH U PENZIJU: Vilander o rivalstvu Đokovića sa Nadalom i Federerom