ĐURA RELJIN "VIDI" KROZ MUZIKU: Slep od rođenja, mladić iz Mokrina osvaja pevanjem i sviranjem (FOTO/VIDEO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

16. 06. 2024. u 18:30

ODRASTAJUĆI u porodici punoj ljubavi i podrške mladić Đura Reljin (23) iz Mokrina kod Kikinde iste takve emocije svakodnevno nesebično deli drugarima u Centru socijalne zaštite u Kikindi, čiji dnevni boravak pohađa već nekoliko godina.

ЂУРА РЕЉИН ВИДИ КРОЗ МУЗИКУ: Слеп од рођења, младић из Мокрина осваја певањем и свирањем (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: R. Šegrt

Od rođenja je slep, ali ima apsolutni sluh, odlično svira i peva.

Obožava Stinga, zna sve pesme Tošeta Proeskog, "Galije", "YU grupe", "Bijelog dugmeta", voli makedonske narodne pesme i sevdalinke. Hitove "Riblje čorbe" rado peva najboljem drugu u boravku Milanu Selaku, koji obožava tu grupu. Njegovo pevanje puno je emocija, koje mu iz duše izlaze.

- Čim čuje neku pesmu, može da je odsvira, jer ima apsolutni sluh i vrlo je talentovan. Muzika ga najviše dotiče. Nas dvojica smo svakodnevno smo zajedno. On najviše voli muzičku sobu sa instrumentima, našu družaonicu, Naučio sam ga i osnovama gitare - navodi Jovan Anđelić, radni terapeut u Centru socijalne zaštite, kojeg Đura zove Joja.

Foto: R. Šegrt

Sleva: Jovan Anđelić: Milan Selak i Đura Reljin

Skonost ka muzici ovaj slepi mladić razvio je zahvaljujući roditeljima, a kada je postao đak, uz podršku nastavnika OŠ "6. oktobar" u Kikindi, koju je završio.

- Školu je pohađao po posebnom programu i zbog velikog talenta bio je uključen u nastavu osnovne muzičke škole. Oko tri godine je učio da svira klavir. Vrlo je vaspitan, dobar, talentovan, nadaren, lepo peva i drugi korisnici ga cene - priča Jelena Jankelić, socijalna radnica u Centru.

- Sam sam učio da sviram. Mnogo volim muziku - kaže nam Đura, za kojeg kažu da je blage naravi.

- Miran je i tih, nečujan, ali je, ipak, lider i vođa. Slede ga i oni korisnici naše ustanove koji se nerado uključuju u grupni rad. Međutim, kada Đura svira, svi su redovni na muziko-terapiji. Kad on kaže, idemo Roli, drugar odmah ustaje i sledi ga, ode da sluša kako on svira i peva. Njegovo liderstvo je nenametljivo - opisuju u centru.

Koliko drugi korisnici centra vole Đuru pokazali su pre nekoliko godina. Međusobno su skupili novac i kupili mu nove klavijature, na kojima on i sada svira.

Voli da kuva

ĐURA Reljin živi u skladnoj porodici, sa roditeljima i sestrom bliznakinjom, koja je medicinski radnik. Okružen je ljubavlju i pažnjom.

- Voli i kulinarstvo. Svakog petka imamo radionice na kojima kuvamo s korisnicima i on se rado aktivno uključuje. Uvek traži naše recepte da ponese kući da kuva s mamom - prenosi Jelena Jankelić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI PEVALI, A ONDA... Onda su naišli Danci i desilo se - ovo! (VIDEO)