POVRATAK U BUDUĆNOST ZA KRAJ IGARA: Na Stadionu "Francuske" u Sen Deniju svečano zatvarene 33. letnje olimpijske igre

U Parizu su svečanom ceremonijom zatvorene Olimpijske igre.

ПОВРАТАК У БУДУЋНОСТ ЗА КРАЈ ИГАРА: На Стадиону Француске у Сен Денију свечано затварене 33. летње олимпијске игре

Foto: Printskrin

Uz muziku "Pod nebom Pariza" Edit Pjaf u Parku Tiljeri četvorostruki osvajač medalje na OI francuski plivač Leo Maršan (22) ugasio je olimpijsku vatru u balonu koja je tu gorela dve sedmice, a plamen je poneo na Stadion "Francuske", gde je pred 70.000 gledalaca, od kojih su neki ulaznicu platili i 2.400 evra, održana centralna ceremonija zatvaranja 33. modernih letnjih olimpijskih igara, započeta zagrljajem predsednika Francuske i MOK Emanuela Makrona i Tomasa Baha. Srbiju je među zvanicama predstavljao premijer Miloš Vučević.

Prikazani su najdiriljiviji šampionski trenuci, među kojima je i osvajanje zlata našeg Novaka Đokovića. Na početku je emitovana i video projekcija kao fleš-bek s nekim od upečatljivih trenutaka s otvaranja, ali ne i onima koji su izazvali ogorčenje kod dobrog dela publike u svetu. Usledio je defile zastava, bez nekog određenog reda. Srpsku trobojku nosili su ponosno prvi ovogodišnji zlatni olimpijci, Damir Mikec i Zorana Arunović. Za njima su ušli takmičari koji su još ostali u Parizu, mnogi s medaljama oko vrata i popeli se na platformu oštrih geometrijskih formi na centru stadiona koja je simbolizovala kontinente.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Svi zajedno pevali su karaoke na poznate melodije "Šanzelize" ili "Mi smo šampioni" po čijim taktovima su, s razlogom, bili raspevani Arunovićeva i Mikec. Po tradiciji, održana je i ceremonija dodele medalja za ženski maraton održan prethodne noći, kao kruna celog sportskog događaja. Promovisani su i novi članovi MOK.

Usledio je polusatni futuristički svetlostni spektakl u mraku sa "zlatnim putnikom" koji je simbolizovao poreklo OI, sa mermernom skulpturom Krilata pobeda, odnosno Nike sa Samotrake koja se čuva u Luvru i grčkom zastavom, uz posetioce iz prošlosti i budućnosti, u igrokazu u kome je učestvovalo stotinak igrača, s pijanistom koji svira viseći u vazduhu. Spektakl je nazvan "Zapisi" po zlatnom disku poslatom u svemir 1977. godine, a koji je narezan u Francuskoj.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Iako su izvršni direktor ceremonija u Parizu Tjeri Rebul i umetnički direktor Toma Žoli, koji su inače dobili i pretnje smrću zbog programa na otvaranju, i ovoga puta najavljivali iznenađenja, sve je na prvi pogled delovalo mnogo mirnije, moderno, ali bez kontroverznih artističkih izleta. Spektaklom su se slavili vrednosti olimpizma, sportski duh i ferplej.

Na kraju je, govoreći o nezaboravnim emocijama na ovoj Olimpijadi, predsednik Organizacionog komiteta Toni Estange istakao je i "Džokera Noleta". Predsednik MOK Tomas Bah, koji se zatim obratio, pohvalio je Igre koje su, kako je rekao, od početka do kraja, senzancionalno organizovali Francuzi.

- Možete da budete ponosni. Živele Olimpijske igre, živela Francuska – rekao je i poručio da se radilo o "Igrama nove ere".

Istakao je i trud volontera. Na kraju ne naglasio i da OI mogu da stvore "kulturu mira".

Sledeće igre biće održane za četiri godine u Los Anđelesu. Gradonačelnica Pariza  An Idalgo predala je olimpijsku zastavu Tomasu Bahu, a on gradonačelnici Los Anđelesa Karen Bas koja je bila u društvu šampionke Simon Bajls.  Posle otpevane američke himne, s krova stadiona spustio se  glumac Tom Kruz, uzeo zastavu, seo na motor, provozao ga ulicama Pariza, ušao s njim u avion i dok dlanom o dlan u modernoj koreografiji očas posla stigao u Ameriku gde se spustio padobranom, donevši olimpijski steg i docrtavši olimpijski znak na čuveni natpis "Holivud" na brdu iznad grada domaćina sledećih Igara. Usledila je zatim žurka u Los Anđelesu koja se preselila iz Pariza.

Foto: Printskrin

 

Foto: Printskrin

 

Foto: Printskrin

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATSKA U ŠOKU ZBOG SRBA! Mediji poručili Hrvati, dobro se držite za zid ili sjednite, a onda im saopštili ovo