SRBIJA JE KAMEN U CIPELI ZAPADA: Kako Beograd čita poruku Rusije i Kine da SAD stoje iza pokušaja prevrata, dok Vašington pere ruke?

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

19. 08. 2024. u 10:10

SRBIJA je kamen u cipeli i taj žulj Zapad, predvođen SAD, ne može više da trpi. Na Zapadnom Balkanu je ostao nedovršen posao kojim su oni dirigovali želeći da se što pre stavi tačka na kosovsko pitanje, a Republika Srpska uvede u centralističku Bosnu i Hercegovinu. No, tu su i drugi koji ne žele da stvari teku u tom pravcu - Rusija, ali i možda i važnije, Kina.

СРБИЈА ЈЕ КАМЕН У ЦИПЕЛИ ЗАПАДА: Како Београд чита поруку Русије и Кине да САД стоје иза покушаја преврата, док Вашингтон пере руке?

FOTO TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ

Ovako za "Novosti", diplomata u penziji Vladislav Jovanović, analizira "sudar" svetskih sila u Srbiji, koji je prethodnih dana "eksplodirao" saznanjima Moskve da se, preko protesta protiv iskopavanja litijuma, sprema zapravo smena vlasti, a onda i sveobuhvatnom argumenatacijom kineskog Ministarstva spoljnih poslova u kojem se navodi da američki Kongres finansira NVO organizaciju Nacionalna zadužbina za demokratiju, koja kod nas finansira brojne nevladine organizacije u cilju rušenja vlasti.

Iz tabora optuženih Stejt depertmenta ubrzo je stigao odgovor u stilu "nismo odavde", negirajući bilo kakvu umešanost u proteste, ali su zato prebacili lopticu na ljutog protivnika:

- Ne čudi nas što je Rusija instrumentalizovala proteste da bi ostvarila svoju agendu u Srbiji, kao što to čini širom sveta.

Jovanović navodi da Amerikanci ništa drugo nisu ni mogli da kažu, a da je svima jasno da su oni ovde prisutni 35, pa i 50 godina, i da su vidljivi i kada su nevidljivi:

- Kina je dala ambicioznu i detaljnu analizu koja je stavila Ameriku u nepovoljan položaj na vrlo argumentovan način. Rusija, koja je u direktnom sukobu sa SAD, dala je svoje komentare. Ali, novost je da jedna velika sila, Kina, udaljena od Srbije koliko i SAD, pokazuje direktan interes i suprotstavlja se SAD. Mi se tu nalazimo kao država osmatrana sa svih strana, osećamo toplotu pritisaka sa Zapada na razne načine. Sada stvari treba da se kreću prema raspletu, ali nema više izgleda da bude jednostrani rasplet, već će sada biti odmeravanje snaga u pogledu prava na uticaj na ovaj deo sveta. Mi sada treba da isplivamo i iskoristimo najbolje moguće ovu situaciju.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je ubeđen da je cilj velikih zapadnih sila da izazovu nestabilnost na ovim prostorima kako bi mogle da imaju veći uticaj na rešavanje problema i donošenje odluka i istakao da im smeta stabilna Srbija na svim poljima.

- To nije ništa novo na našim prostorima, dešavalo se i ranije i američka administracija to i ne krije. Oni su i u Kongresu donosili odluke o tome. Počelo je još u vreme nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića, pa čak i pre njega, u vreme socijalizma se govorilo i raspravljalo o uticaju na, kako oni kažu, demokratizaciju, širenje demokratije - rekao je Dačić.

On je dodao da mu je pre 10 dana predsednik Aleksandar Vučić čitao koje su sve te organizacije po izveštaju Narodne banke i drugih:

- Nije organizacija koju je pomenula Kina jedina koja se interesuje za političku i medijsku scenu Srbije i ko to finansira i koliko to košta. Kina je jedna od zemalja koja se takođe nalazi na meti, ali ona može sigurno da odgovori. Ako slušamo zvanično Stejt department, interes Amerike jeste da bude mir u regionu i dobra bilateralna saradnja. Ali, njihov interes je da se izazove nestabilnost, da bi njihov uticaj, ne samo Amerike, nego i Velike Britanije i nekih drugih velikih sila bio što veći. Zato im smeta stabilna Srbija koja je u stanju da rešava probleme bez toga da mora njih da zove, da oni budu posrednici.

SAD više nisu vladar

JOVANOVIĆ je rekao da je i tokom vlasti Miloševića, u vreme dok je on bio ministar spoljnih poslova, bilo uticaja samo s jedne strane - SAD:

- SSSR je bio u procesu samoraspadanja, a novi svetski poredak je uveden 1991. Tada je već Amerika sebe proglasila apsolutnim vladarom sveta i pobednikom u Hladnom ratu, poslala poruku da svi stoje u redu i moraju biti poslušni. I bilo je ćutanje u svetu do 1999. godin,e kada smo mi bili uzbunjivači protiv hegemonije. Rusi to najbolje nisu shvatili tada, ali ubrzo su shvatili i sada više nema jednostranih odluka.

I Vučić je pre dva dana ukazao da je prošle i ove godine u Srbiju ušla rekordna svota novca, desetine ili čak stotine miliona evra nevladinim organizacijama koje imaju za cilj rušenje njega:

- Oni to pravdaju time da rade na unapređenju demokratije, a jasno je o čemu se radi, čim se ta sintagma koristi.

Naveo je i da u izveštaju Ministarstva spoljnih poslova Kine ima mnogo drugih zanimljivih stvari i za neke druge zemlje i da ga pažljivo prooučava.

- Čudno da je Srbija jedina zemlja u svetu u kojoj su najbrojnije demonstracije pokrenute posle masovnog ubistva koje se dogodilo u školi "Vladislav Ribnikar", gde državni organi nisu imali nikakvu krivicu. Zašto se protesti nisu održavali u Hrvatskoj, u kojoj je nedavno ubijeno sedmoro ljudi? Ako vi kažete nekome da dve godine nema nikakvog kopanja, da treba da vidimo možemo li to da radimo na čist način ili ne, a nećemo ako ugrožavamo zdravlje bilo koje životinje, a ne čoveka, a ne deteta, a vi nastavljate da insistirate na tome. Vrlo čudno. Ali će biti veoma zanimljivo kada budete videli, iako to nije uvek sve transparentno, jer oni imaju tzv. bojler organizacije u koje ubace novac, a onda kroz istu banku prebacuju i u kešu isplaćuju deo novca, ali ćete videti ogroman novac ubačen u našu zemlju, sa nesumnjivim ciljem destabilizacije Srbije - rekao je Vučić.

Ćuta vređao Vučića

POSLANIK Aleksandar Jovanović Ćuta pozivao je juče opet na rušenje ustavnog poretka. On je predsednika Vučića i uvredio rekavši na TV Nova:

- Ovo što se dešava po Srbiji, ovaj talas hapšenja je zapravo dokaz da se Aleksandar Vučić us**o od pobune. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A POSLE PROKLETA JE AMERIKA: NBA liga se oglasila o Nikoli Jokiću (i ne samo o njemu)