OSUĐEN ŠPIJUN DEJAN RAKOVIĆ: Predstavljao se kao pripadnik BIA, podatke prenosio Obaveštajnoj službi Albanije i tzv. Kosova (FOTO)

Novosti online

25. 08. 2024. u 17:09

BEZBEDNOSTNO-informativna agencija (BIA) je u koordinaciji sa MUP R Srbije, UKP i SBPT, a po naredbi Višeg javnog tužilaštva u Jagodini, 14. novembra 2023. godine uhapsila Dejana Rakovića iz Beograda, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo Špijunaža, iz člana 315. Krivičnog zakonika Srbije.

ОСУЂЕН ШПИЈУН ДЕЈАН РАКОВИЋ: Представљао се као припадник БИА, податке преносио Обавештајној служби Албаније и тзв. Косова (ФОТО)

Foto: Novoosti

Nakon sprovedenog istražnog postupka, Dejan Raković je, 22. avgusta 2024. godine, u Višem javnom tužilaštvu u Jagodini, potpisao Sporazum o priznanju krivičnog dela koje mu se stavlja na teret, na osnovu koga je doneta Presuda Višeg suda u Jagodini,  kojom je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od  4,5 godine.

Naime, Raković je početkom 2022. godine angažovan od strane Obaveštajne službe (OS) Albanije, kao i Obaveštajne agencije tzv. Kosova, po čijim nalozima je prikupljao podatke od bezbednosnog značaja, pomažući na taj način rad ovih službi, te stvarajući njihovu obaveštajnu mrežu na teritoriji Srbije, čijim je radom rukovodio neposredno, ali i posredstvom svojih veza koje je uključio u navedene ilegalne aktivnosti.

Foto: Novoosti

Fotografija postavljene kamere za daljinski nadzor koju je u Raković instalirao u blizini AP Jarinje, fotografije je sačinio u cilju dokazivanja kvaliteta svog angažovanja i iste je prosledio pripadnicima OS Albanije

Počev od 2022. godine, Raković je od pripadnika albanske službe u kontinuitetu, i za novčanu nadoknadu, dobijao zadatke, shodno čemu je, između ostalog, tokom druge polovine 2022. godine prikupljao podatke o visoko-pozicioniranim pripadnicima BIA. Na tom planu izučavao je njihovo kretanje, kao i kretanje članova porodice pomenutih pripadnika srpske službe, fotografisao objekte u kojima žive, vozila koja koriste i dr. 

U cilju izvršavanja naloga OS Albanije u pogledu identifikacije svih visoko-rangiranih službenika bezbednosnih službi Srbije, Raković  je septembra 2022. godine zloupotrebio svoje prisustvo na sahrani oca pripadnika BIA i MUP Srbije, kako bi sačinio snimke svih prisutnih lica iz navedene kategorije.

Posebno je i prioritetno bio angažovan i na prikupljanju podataka o dešavanjima na severu Kosova i Metohije, počev od decembra 2022. godine, kada su podignute barikade u znak protesta protiv štetnih odluka privremenih prištinskih institucija. Pored toga, Raković je delovao i na planu sačinjavanja video zapisa o kretanju vojnih vozila i konvoja Vojske Srbije, kao i drugih vozila srpskih bezbednosnih službi, koja su se kretala prema području Kosova i Metohije.

Foto: Novoosti

Krivotvorena službena legitimacija OSL BIA na ime Dejana Rakovića

U cilju realizacije naznačenih naloga, osumnjičeni se u određenim slučajevima lažno predstavljao određenom krugu lica kao pripadnik BIA, po kom osnovu im je izdavao konkretne zadatke, stvarajući na taj način obaveštajnu mrežu. Pojedine aktivnosti Raković je preduzimao samostalno, dok je za realizaciju drugih zadataka angažovao svoje bliske veze po koruptivnim osnovama. 

S tim u vezi, Raković je unajmio Iliju Savića iz sela Svojnovo, opština Paraćin (od strane Višeg suda u Jagodini osuđenog na dve godine zatvora), koji je, po njegovom nalogu, a u okviru zadataka koje je Raković prethodno dobio od pripadnika albanske obaveštajne službe, izuzeo video materijal sa nadzornih kamera postavljenih na zgradi ,,Aero kluba“ u Ćupriji, koje pokrivaju deo puta između Ćuprije i Despotovca ka vojnom poligonu ,,Pasuljanske livade“ kod Despotovca, i deo aerodroma ,,Dobričevo“. U predmetnom video materijalu zabeleženo je kretanje određenih vojnih i putničkih vozila, a po istom osnovu Raković je angažovao i P. M. iz Jagodine, koji se takođe nalazi u zatvoru.

Takođe, Raković je u jednom slučaju zloupotrebio svoj odnos poverenja sa licem bliskim visoko-pozicioniranom državnom funkcioneru Srbije, kako bi kontinuirano pratio njegovo kretanje, aktivnosti, a naročito njegove komunikacije koje su se odnosile na teme od državnog značaja. 

U tu svrhu osmislio je legendirani nastup kako bi ugradio prislušna sredstva sa mogućnošću ugradnje i trajnog korišćenja GPS uređaja za praćenje. Istovremeno, Raković je planirao da u porodičnom stambenom objektu naznačenog državnog funkcionera ugradi kamere sa kapacitetom za prenošenje video i audio zapisa, koje bi mu omogućile da posredstvom pristupne šifre u realnom nadzire i sluša sve njegove razgovore. 

Foto: Novoosti

 

Postupajući po nalozima OS Albanije, Raković je stvorio tehničke uslove za kontinuirano snimanje kretanja vozila bezbednosnih struktura Srbije, pre svega Vojske Srbije, na magistralnom putu Raška - Jarinje, koji vodi ka severu Kosova i Metohije. Ujedno, jedan od zadataka koje je dotični dobio od službenika albanske obaveštajne službe odnosio se i na prikupljanje podataka o bezbednosno-interesantnim dešavanjima u Novom Pazaru, kao i informacija koje se odnose na područje severa Kosova i Metohije.

U tom cilju, Raković je angažovao A.D, svoju blisku vezu iz Novog Pazara, preko koga je prikupljao date podatke, pri čemu je u koordinaciji sa pripadnicima OS Albanije i tzv. Obaveštajne agencije Kosova razmatrao i mogućnost njegovog političkog angažovanja u lokalnoj sredini, kako bi, osim ostvarivanja neposrednog uvida u dešavanja unutar lokalne zajednice u Novom Pazaru, kreirali uslove i za usmeravanje određenih procesa u ovoj lokalnoj zajednici.

U sprovedenom istražnom postupku protiv Dejana Rakovića, Ilije Savića, P.M. i A.D, nedvosmisleno je utvrđeno da su Dejan Raković i ostali bili potpuno svesni činjenice da su stavljeni u funkciju interesa strane obaveštajne službe, zbog čega je nesumnjivo postojanje njihovog umišljaja pri vršenju krivičnih dela, a što je kao rezultat njihovog planskog i organizovanog delovanja prouzrokovalo negativne posledice po bezbednost i vojnu moć Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČEKA SE UDAR JOŠ JEDNE SILE, NA POMOLU VELIKI RAT? Izrael i Hezbolah kažu da ga ne žele, ali svi su spremni za njega