SMRŠAJTE UZ - ZAČINE: Do vitke linije uz biber, cimet i kim (JELOVNIK)

I. K.

10. 04. 2023. u 10:50

DA biste se osećali bolje i bili u top-formi, ne morate da držite rigoroznu dijetu. Jednostavno, obagatite svoj jelovnik začinima, učinite hranu ukusnijom, pa ćete se na taj način zasititi mnogo manjom količinom.

СМРШАЈТЕ УЗ - ЗАЧИНЕ: До витке линије уз бибер, цимет и ким (ЈЕЛОВНИК)

Foto Shutterstock

Pri tome, začini su zdravi za organizam, jer osim što čuvaju vitku liniju, jačaju i imunosistem.

Crni biber je na vrhu liste začina za mršavljenje, jer sadrži piperin, koji pomaže u sprečavanju nastanka novih ćelija masnoće. Visoko efikasan je i đumbir, za koji se pokazalo da oni koji su ga u čaju konzumirali pre doručka, jeli su manje tokom dana od ispitanika koji nisu pili ovaj čaj.

Nedavno sprovedena studija utvrdila je i da kašičica i po cimeta svaki dan, osim što smanjuje eventualni bol u mišićima nakon vežbi, ubrzava metabolizam, što je delotvorno u gubitku kilograma. U začinima za vitku liniju trebalo bi da se nađe i ulje kima, jer podstiče proizvodnju želudačnih sokova, hrana se brže i bolje vari. Kim se "dobro slaže" sa mesom, kiselim i slatkim kupusom.

Prema rezultatima jedne američke studije, supstanca iz limunove kore sprečava pretvaranje viška ugljenih hidrata u masti. Na taj način smanjuje se količina novih masnih ćelija za oko 79 odsto. Najjednostavnije je da isečete limun sa korom na kriške koje ćete grickati tokom celog dana, a izrendanu koru možete da koristite kao začin.

Evo predloga začinjenog jelovnika:

Foto: Shutterstock

 

Ponedeljak

Doručak: dva barena jaja, struk mladog luka i kriška integrlanog hleba

Užina: 80g mladog sira pomešano sa kašičicom kima

Ručak: riba na žaru i zelena salata, jedan bareni krompir

Večera: parče projare i šolja niskomasnog jogurta

Foto Shutterstock

Utorak

Doručak: šolja čaja od đumbira, zelena salata sa tunjevinom, dve kriške integralnog hleba

Užina: 10-ak badema

Ručak: tanjir boranije sa piletinom, dva struka mladog luka

Večera: namaz od avokada začinjen po ukusu, integralni hleb

Foto: Shutterstock

Sreda

Doručak: sardina bez ulja, dve kriške integralnog hleba, struk mladog luka

Užina: salata od kupusa začinjena uljem kima

Ručak: čorba od povrća, dinstana junetina, salata od mladog luka i rukole

Večera: dinstane pečurke i jedan krastavac

 

Foto: Free Images Pixabay

Četvrtak

Doručak: palenta sa sirom i susamom

Užina: voće po izboru

Ručak: paradajz-čorba, grašak sa piletinom

Večera: bareno jaje, kriška hleba, salata od svežeg povrća začinjena po želji

Foto: Free Images Pixabay

Petak

Doručak: čaj od đumbira, bareno jaje, dve kriške integralnog hleba

Užina: banana

Ručak: rižoto sa pečurkama, zelena salata

Večera: sendvič od ćurećih prsa, barenog jaja, sveže crvene paprike

Foto: Shutterstock

Subota

Doručak: ovsene pahuljice, šaku suvog grožđa i jednu bananu preliti sa malo nemasnog jogurta, začiniti cimetom

Užina: šaka lešnika

Ručak: špageti sa dinstanim povrćem i mlevenim mesom

Večera: parče nemasnog sira, sveža paprika, kriška integralnog hleba

Foto: Shutterstock

Nedelja

Doručak: kajgana od dva jaja sa mladim lukom, dve kriške integralnog hleba

Užina: 80g mladog sira pomešano sa kašičicom kima

Ručak: juneća čorba, salata od svežeg povrća začinjena po želji

Večera: namaz od avokada (izblendirati avokado, malo limunovog soka, so i biber), integralni hleb

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Komentari (0)

ODRŽIVA ARHITEKTURA: Važnost energetske efikasnosti