ZDRAVLJE IZ TANJIRA: Pet vrsta povrća koje ljuštimo, a bolje je da ga jedemo sa korom

Novosti online

10. 06. 2024. u 06:45

KADA pripremate povrće za termičku obradu ili salatu, najčešće ga ljuštite.

ЗДРАВЉЕ ИЗ ТАЊИРА: Пет врста поврћа које љуштимо, а боље је да га једемо са кором

Privatna arhiva

Ali kora je puna hranljivih materija koje se gube ako je oljuštite i zato se preporučuje da neko povrće samo dobro operete. U nastavku teksta saznajte i kom povrću treba da ostavite koru.

Foto Shutterstock

Krompir

Kora krompira i batata bogata je kalijumom, gvožđem i vlaknima. Zato je preporučljivo da se kora krompira ne ljušti, ali je takođe i savet da ga uvek dobro operete pre termičke obrade.

Foto Shutterstock

 

Šargarepa

Šargarepa je bogata antioksidansima i vlaknima, kao i vitaminima C i B3, a većina se nalazi u kori. Zapravo, u sloju neposredno ispod kože koji se naziva floem. Zato je bolje da i šargarepu jedete sa korom, a i nju je kao i krompir potrebno dobro oprati. 

Foto Shutterstock

Patlidžan

U inostranstvu to nije običaj, ali u Srbiji kada se priprema patlidžan obično se kora ljušti. Ovo povrće je puno vode koje se nalazi u "mesu", a kora sadrži vlakna, mangan i antioksidanse. Zato mu ostavite koru koja će termičkom obradom omekšati i lako ćete je sažvakati.

Foto: Free images Pixabay

Krastavci

Kada pripremate salatu, sigurno ogulite krastavac, ali njegova kora sadrži vitamin K, kao i vitamin A i preporučljivo je da ovo povrće ne gulite ako želite da unesete vitamine i minerale u vaš organizam.

 

Foto: Shutterstock

Tikvice

Tikvice su, kao i krastavci, pune vode, pa samim tim i kora je bogatija vlaknima, vitaminima i mineralima. Kora tikvica je bogata antioksidansima, vlaknima, vitaminom C i kalijumom, pa će kuvanje sa njom podići nutritivnu vrednost vaših jela. 

Napomena: Potrebno je da povrće dobro operete pre jela.

(Stvar ukusa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TURNEJA JK U MINUSU Nema ništa od zarade: Uložila sam sve što sam stekla za 30 godina, zato sam sa fanovima u plusu