STOLIĆE ZVERSKI MUČILI I POBILI: Monstruozno ubistvo srpske porodice u Obiliću na KiM, 21 godinu kasnije, zločin bez kazne

Dragana Zečević

04. 06. 2024. u 16:54

ZVERSKO ubistvo tročlane porodice Stolić iz Obilića, osamdesetogodišnjih Radmile i Slobodana i njihovog pedesetogodišnjeg sina Ljubinka, u noći između 3. i 4. juna 2003. pokazalo je, uz činjenicu da su su ih Albanci ubili na kućnom pragu, sve licimerje Zapada. Stradala je ova časna porodica pred očima međunarodne zajednice.

СТОЛИЋЕ ЗВЕРСКИ МУЧИЛИ  И ПОБИЛИ: Монструозно убиство српске породице у Обилићу на КиМ, 21 годину касније, злочин без казне

Foto Privatna arhiva

Oni su, kako je posle obdukcije saopštio tadašnji patolog Slaviša Dobričanin, satima mučeni, a potom ubijeni na monstruozan način. Iako je Unmik tada ponudio 50.000 evra za svaki trag koji bi vodio do ubica, nije bilo ni volje, ni želje da se pronađu i kazne zločinci. Tako je i danas, 21 godinu kasnije.

- Sećam se da je te večeri bila utakmica između Francuske i tadašnje SRJ. Nas desetak smo se okupili iščekujući utakmicu, igrali smo karte. Sa nama je bio i Ljubinko, koji je ubrzo otišao kući da gleda utakmicu. Mi smo se razišli posle utakmice... pamtim da je malo pre ponoći došao komšija da me pita da li su Ljubinko i njegovi roditelji kod mene jer im gori kuća - priseća se strašne večeri Novica Stolić, komšija ubijene porodice.

Prizor koji je sa komšijama koji su sa njim odmah pohitali da spasavaju Stoliće, progoni ga čitav život.

- Tela roditelja i sina bila su oblivena krvlju, Radmila je ležala u kuhinji, a sin i otac bukvalno masakrirani u dnevnoj sobi. Ubrzo je stigla Unmik policija koja je potom, umesto da traga za počiniocima, ispitivala satima Srbe koji su došli da vide šta se dešava sa njihovim komšijama.

Svirepo ubistvo srpske porodice iz Obilića odjeknulo je u javnosti tog 4. juna, a posle obavljene obdukcije prof. dr Slaviša Dobričanin, danas pokojni, sa međunarodnim stručnjacima ustanovio je da su Stolići zverski mučeni.

- Radmili su bile polomljene obe ruke, usmrćena je udarcem u potiljak. Njenom sinu Ljubinku osim vidljivih povreda po čitavom telu srce je bilo izbodeno nožem, dok su nesrećnom Slobodanu bili razoreni svi unutrašnji organi - navedeno je u tadašnjem izveštaju patologa koji nisu krili šok tako zverskim ubistvom.

Ovaj svirepi zločin, do danas nerasvetljen, kako govore Srbi, kojih je u Obiliću do 1999. bilo više od deset hiljada, kao i Martovski pogrom koji će uslediti godinu kasnije - 2004, uticao je na dodatno iseljavanje srpskog stanovništva.

- Iako ubice nisu pronađene jasno je da svi tragovi vode ka grupi Albanaca, Čerkeza koji su maltretirali tadašnje Srbe u Obiliću. Jedan od njih želeo je da kupi porodičnu kuću Stolića, ali Radmila koja je tugovala za mlađim sinom koji je stradao od strujnog udara, nije želela da se odvoji do njegovog groba i uspomene na njega - kaže nam jedan od nekadašnjih suseda Stolića, sada raseljen u centralnoj Srbiji.

Policiji je, tada sve bilo jasno, znali su ko su ubice. Do danas - pravde, nažalost nema.

Ukrali i "fiću" pokojnog Jugoslava

POSLE ubistva bračnog para i njihovog sina, iz garaže pokraj kuće Stolića nestao je "fića" koji je vozio mlađi sin Slobodana i Radmile Jugoslav. Auto su Stolići čuvali u znak sećanja na pokojno dete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD U NEVERICI, RUSIJA ODUŠEVLJENA! Srpski navijači su uzeli bubanj, a onda... (VIDEO)