NA KIM U TOKU VIDOVDANSKA SVEČANOST: Do 28. juna najavljen raznovrstan program, pogledajte koje manifestacije se održavaju

Novosti online

18. 06. 2024. u 11:30

MANIFESTACIJA, čiji su pokrovitelji Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije, Grad Priština i Opština Gračanica, otvorena je 1. juna izložbom slika i grafika Nikole Ilića Crnog i likovnom kolonijom "Vidovdan 2024".

НА КИМ У ТОКУ ВИДОВДАНСКА СВЕЧАНОСТ: До 28. јуна најављен разноврстан програм, погледајте које манифестације се одржавају

Foto: D. Milovanović

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture "Gračanica" organizuje tridesetak događaja u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, među kojima su brojne pozorišne predstave, koncerti, promocije knjiga, izložbe, kao i izbor za Kosovku devojku.

U Domu kulture "Gračanica", 5. juna održala se komemorativna akademija posvećena dvadesetogodišnjici ubistva Dimitrija Popovića koga su ubila dvojica Albanaca samo zato što je Srbin, dok je sa drugovima večerao u kiosku brze hrane u centru Gračanice.

Posetioci manifestacije imali su priliku da vide pozorišne predstave "Uspomene Sare Bernar" pozorišta iz Herceg Novog, "Narodni poslanik" Nikšićkog pozorišta, predstavu za decu "Crvenkapica" Dečijeg pozorišta iz Subotice i "Tražim pomilovanje, care Dušane" u Prizrenu.

Muzička škola "Stevan Mokranjac" iz Prištine, sa sedištem u Gračanici, održala koncert u Lapljem Selu 14. juna, dok će 20. juna biti održan "Književni portret Patrika Besona" u Gračanici.

U okviru manifestacije biće održana izložba slika "Jesen u Prizrenu", dok će 25. juna u Domu kulture Gračanica biti otvorena izložba radova likovne kolonije "Gračanica 2024" i dodeljene nagrade "Zograf Longin" i "Dimitrije Popović" učesnicima kolonije.

Finalni izbor Kosovke devojke održaće se u Porti manastira Gračanica 26. juna, a na njemu će učestvovati devojke prethodno izabrane na izborima u Gnjilanu, Leposaviću, opštini Istok, Obilić, Kosovu Polju, Štrpcu.

Vidovdanska svečana sednica SG Prištine i Opštine Gračanica biće održana 27. juna u Domu kulture, kao i praznično bdenije u manastiru Gračanica.

Vidovdansko pesničko bdenije održaće se 27. juna u porti manastira Gračanica, a tokom njega biće dodeljene nagrade "Zlatni krst kneza Lazara", "Gračanička povelja", "Pero despota Stefana Lazarevića".

Na Vidovdan, 28. juna, biće održano još manifestacija u samom manastiru Gračanica. Ujutru će biti održana liturgija, a potom će biti dodeljeno ordenje majkama sa više dece.

Orden je "Majka devet Jugovića" i tradicionalno se dodeljuje majkama sa Kosova i Metohije koje su rodile četvoro i više dece.

Kancelarija za KiM zajedno sa Eparhijom raško-prizrenskom uz ordenje, dodeljuje i novčanu pomoć višečlanim porodicama koje dobijaju i orden.

Manifestacija će biti zatvorena parastosom na Gazimestanu 28. juna i Vidovdanskim koncertom Baletske škole.

Organizatori Vidovdanskih svečanosti su Dom kulture "Gračanica" i Eparhija raško-prizrenska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

15 GODINA OD SMRTI MAJKLA DŽEKSONA: NJegov sin objavio fotografiju uz teške reči