DANAS JE PREPODOBNA MATI ANGELINA SRPSKA: Smatra se zaštitnicom siromašnih i ugnjetavanih, evo i zašto

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

12. 08. 2024. u 07:21

SRPSKA pravoslavna crkva i vernici danas slave Prepodobnu mati Angelinu.

ДАНАС ЈЕ ПРЕПОДОБНА МАТИ АНГЕЛИНА СРПСКА: Сматра се заштитницом сиромашних и угњетаваних, ево и зашто

Foto: Vikipedija

Ona je bila ćerka Đorđa Arijanita Komnina, srednjovekovnog gospodara oblasti Konjuha i Škumbe, i supruge Stefana Brankovića, sina srpskog despota Đurđa Brankovića.

Angelina se smatra zaštitnicom siromašnih i ugnjetavanih, a kroz ceo život, ali i svoje nasleđe, prenosila je poruku da je fizičko siromaštvo nevažno sve dok je srce ispunjeno. Od materijalne je mnogo opasnija duhovna beda, glasi pouka iz njenog života.

Kroz celu službu Angelina se oslovljava kao mati, prepodobna, preblažena, prisnoblažena, dostoblažena i blažena. Iskazane su i njene hrišćanske vrline - čistota podvižničkog života, bezgranično milosrđe, strpljivost i mudrost, odanost supruge i požrtvovanost majke.

Svetovno ime Prepodobne mati Angeline bilo je Angelina Branković. Bila je izuzetno obrazovana žena koja je imala jednu od najvećih biblioteka na ovim prostorima. I danas se njeni ostaci mogu videti u manastiru Krušedol. Angelina se 1460. godine udala za slepog Stefana Brankovića, izgnanog srpskog despota, sa kojim je podelila sve nevolje koje su ga snašle u kasnijem životu, kako u Srbiji, tako i u Albaniji i Italiji. Sa njim je imala dva sina, Maksima i Jovana i ćerku Maru koje je vaspitavala u hrišćanskom duhu.

Nakon muževljeve smrti se zamonašila i krenula je da se bavi milosrdnim delima zbog čega ju je narod prozvao "majka Angelina". Nadživela je i supruga i troje dece, a uprkos oskudici sa kojom se borila tri puta je prenosila muževljeve mošti, a dva puta i mošti sina.

Tropar (glas 8):

"U tebi se, mati, sigurno spase bogolikost, jer si primivši Krst, sledila Gospoda Hrista. Delima si učila prezirati telo, želeći više za dušu stvari besmrtne, zato i sa Anđelima, sveta Angelino, raduje se duh tvoj".

BONUS VIDEO: Besna lista: Petra Pelemiš MISH - Nestašica je muzičkih podžanrova, subkulture i originalnosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATSKA U ŠOKU ZBOG SRBA! Mediji poručili Hrvati, dobro se držite za zid ili sjednite, a onda im saopštili ovo