UŽAS U HRVATSKOJ: Dvoje pacijenata umrlo nakon zaražavanja legionelom

Novosti online

18. 06. 2024. u 14:34

DVOJE pacijenata zaraženih legionelom u Hrvatskoj je preminulo, javljaju hrvatski mediji.

УЖАС У ХРВАТСКОЈ: Двоје пацијената умрло након заражавања легионелом

Foto: Shutterstock

Prethodno je saopšteno da je pet pacijenata hospitalizovanih u bolnici Rebro KBC-a Zagreb zaraženo legionelom, što je potvrdio Milivoj Novak, pomoćnik direktora za kvalitet.

- Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolovana u vodovodnom sistemu. U ovom trenu je u toku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici - izjavio je.

Znakove bolesti pokazalo je petoro pacijenata, od kojih je dvoje preminulo, piše Danas.hr.

- Reč je o pacijentima koji su teško bolesni od osnovne bolesti, tako da je legionela drastično pogoršala njihovo stanje - objasnili su iz KBC-a.

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, započeta je istraga odakle je krenula zaraza jer je poznato da se može proširiti ili iz klima-uređaja ili iz vode.

Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prenosa bolesti s čoveka na čoveka.

Legionarska bolest atipična je upala pluća, uzrokovana bakterijom. Leči se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DVA PROROČANSTVA KOJA SU JOJ OBELEŽILA ŽIVOT: Oba su se ostvarila, a kada se seti jednog uvek se rasplače