DANI NIKOLAJA TIMČENKA: Nagrada za knjigu Gorane Raičević o životu i delu Miloša Crnjanskog

Игор Митић
Igor Mitić

03. 12. 2021. u 15:44

OVOGODIŠNjU nagradu „Nikolaj Timčenko“ dobila je prof. dr Gorana Raičević za knjigu pod nazivom „Agon i melanholija: život i delo Miloša Crnjanskog“.

ДАНИ НИКОЛАЈА ТИМЧЕНКА: Награда за књигу Горане Раичевић о животу и делу Милоша Црњанског

foto: NB Leskovac

Nagrađena knjiga je kapitalno delo i rezultat dvodecenijskog izučavanja koje je fokusirano na književni i publicistički opus, ali i na proučavanju istorijskog konteksta u kojem je Crnjanski živeo i stvarao.

Svečano uručenje nagrade je kruna trodnevne tradicionalne manifestacije „Dani Nikolaja Timčenka“ koji se, od 3. do 5. decembra, održavaju na tri lokacije u Leskovcu - gradu u kome je Timčenko živeo i stvarao.

Domaćin otvaranja manifestacije je Leskovački kulturni centar uz promocije dve Timčenkove knjige - „Iskustva i iskušenja kritičke reči“ i „Duh i pravci poezije“ kao i Zbornika radova „Nikolaj Timčenko u svome i u novom dobu“.

U prostorijama Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ biće organizovana promocija knjiga laureata nagrade „Nikolaj Timčenko“ za prethodne dve godine – Marte Frajnd i Jovana Popova kao i knjige Dušana Stošića „Oblik i dogma“, dok je svečano uručenje nagrade za ovu godinu planirano u prostorijama Legata „Nikolaj Timčenko“.

Prestižna nagrada sa njegovim imenom namenjena je najboljim srpskim delima iz oblasti nauke o književnosti odnosno za kritiku, teoriju, istoriju i uporedno proučavanje literature. Time se Timčenko celog života bavio. Prva manifestacija i dodela nagrade, koju organizuje Zadužbine „Nikolaj Timčenko“, održana je 2008. godine.

foto: NB Leskovac

Legat Nikolaja Timčenka

DISIDENT

Nikolaj Timčenko(1934-2004) bio je filozof, književni kritičar, esejista, lektor i novinar. Zbog svoje kritičke misli u vreme bivše Jugoslavije važio je za jednog od disidenata, a u njegovoj rukopisnoj zaostavštini nalazi se više desetina studija, knjiga ogleda i eseja. Za izuzetan doprinos srpskoj književnosti posthumno mu je dodeljena Plaketa „Borislav Stanković“. Posle Timčenkove smrti u Leskovcu je osnovana zadužbina, ustanovljena je književna nagrada sa njegovim imenom, a otvoren je i legat sa više od 15.000 naslova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima