uživoRAT U UKRAJINI: Rusi zauzeli uporište severno od Rabotina

Novosti online

02. 09. 2024. u 07:44 >> 11:13

RAT u Ukrajini - dan 923.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси заузели упориште северно од Работина

Foto: Tanjug AP

Rusi zauzeli uporište severno od Rabotina

Ruska vojska zauzela je uporošte ukrajinskih snaga severno od sela Rabotino na orehovskom pravcu u Zaporoškoj oblasti, saopštio je zamenik predsednika koordinacionog saveta za integraciju novih regiona Rusije Vladimir Rogov.

„Ofanziva ruskih snaga severno od Rabotina se nastavlja. Ukrajinci su izgurani iz još jednog uporišta i prinuđeni su da se povlače“, rekao je on.

Ruska vojska uništila tri HIMARS-a u Sumskoj oblasti u Ukrajini

Ruska vojska uništila je tri lansera HIMARS u Sumskoj oblasti u Ukrajini, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

''Kao rezultat izviđačkih aktivnosti Oružanih snaga Rusije, 20 kilomeratra jugoistočno od grada Sumi, otkriveni su kamuflirani položaji HIMARS MLRS američke proizvodnje, koje su koristile isporučile Oružane snage Ukrajine'', navodi se u saopštenju, a prenosi RIA.

Minisarstvo je navelo da je nakon potvrde da je reč o lanserima doneta odluka da se izvrše napadi ''visoke preciznosti'' na položaje MILRS. Ranije danas Ukrinform preneo je da je najmanje 13 osoba, od kojih četvoro dece, povređeno u raketnom udaru ruske vojske na centar za socijalno-psihološku rehabilitaciju dece i sirotište u gradu Sumi u Ukrajini. Pored toga, uništena je jedna obrazovna ustanova i najmanje pet visokih zgrada. (Kraj) ird/lol

Putin objasnio glavni razlog konflikta u Ukrajini

Glavni razlog tragedije koja se trenutno dešava u Ukrajini je sistematična antiruska politika koju vodi kolekgivni Zapada na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin za list „Onoodor“ uoči posete Mongoliji.

- Tokom protekle dekade oni su želeli da uspostave potpunu kontrolu nad Ukrajinom. Finansirali su nacionalističke i antiruske organizacije, usađivali su u građane koncept da je Rusija večni neprijatelj Ukrajine, neprijatelj njenog postojanja - navodi se u pisanom intervjuu ruskog lidera za mongolski list.

Ukraijna je postala moneta za potkusurivanje zarad realizacije geopolitičkih ambicija Zapada koji podrazumeva da Kijev pretvori u oruđe za borbu protiv Rusije, što i predstalja oličenje destruktivne strategije Zapada.

- Zapadne elite nastavljaju da pružaju kijevskom režimu potpunu političku, finansijsku i vojnu podršku smatrajući Ukrajinu oruđem za borbu protiv Rusije. Mi to veoma jasno vidimo i nastavljamo da ispunjavamo sve zadatke u okviru specijalne vojne operacije kako bi u potpunosti osigurali bezbednost Rusije i njenih građana - istakao je Putin.

Ruski predsednik se osvrnuo i na istoriju rusko-ukrajinskih odnosa, te rekao da su bivši lideri Sovjetskog Saveza odigrali veoma negativnu ulogu u vezi sa trenutnom situacijom u Ukrajini. Prema njegovim rečima, proces stvaranja Ukrajine počeo je odmah nakon revolucije 1917. godine kada su na toj teritoriji počele da nastaju nestabilne i kratkotrajne kvazidržavne formacije bez jasnih granica.

- Granice saveznih republika u sastavu SSSR su se pravile poprilično proizvoljno, na osnovu takozvane proletarske potrebe. Tako je, recimo, Ukrajini bio dodeljen Donbas koji je bio naseljen u najvećoj meri Rusima - ocenio je.

Potom je Staljin, nakon Drugog svetskog rata, Ukrajini dodelio i određene teritorije Poljske, Rumunije i Mađarske, koje su postale neotuđivi deo teritorije Sovjetskog Saveza, da bi nakon svega toka Hruščov faktički poklonio Ukrajini Krim.

- Potrebno je razumeti da su sovjetski lideri odluke donosili u uslovima geopolitičke realnosti tog vremena, ne pomišljajući da će SSSR jednog dana prestati da postoji i da će se raspasti po tim veštački iscrtanim granicama - naglasio je.

Osvrnuo se i na situaciju sa ruskim novinarima na Zapadu rekavši da se tako nešto direktno kosi sa demokratskim principima slobode govora. Kritikovao je i zabrane koje se uvode protiv ruskih sportista naglasivši da se one kose sa principima nedopustivosti politizacije sporta.

Govoreći o Mongoliji, Putin je rekao da je saradnja sa tom bivšom sovjetskom republikom jedan od važnijih prioriteta politike Ruske Federacije na evroazijskom pravcu, te da je siguran da će ona u budućnosti biti sadržajnija i plodotvornija i biti od uzajamne koristi. Dodao je da se trenutno vode pregovori o isporukama ruskih energenata u Mongoliju po povoljnim uslovima što će dodatno uticati na razvoj ekonomije i infrastrukturu te zemlje. Inače, Putin će u Ulan Bator stići 3. septembra u jednodnevnu posetu nakon čega će otići u Vladivostok gde će učestvovati na Istočnom ekonomskom forumu.

 

Ukrajinska vojska izgubila 12.000 vojnika

Tokom protekle nedelje, ruska vojska je odbila 39 pokušaja neprijatelja da izvrši kontranapad na granice Luganske Narodne Republike, uništivši skoro 12.000 vojnika Oružanih snaga Ukrajine i stranih plaćenika, saopštio je vojni ekspert Andrej Maročko.

„Analiza toka specijalne vojne operacije na granicama LNR u protekloj sedmici… Od 24. avgusta do 30. avgusta 2024. godine jedinice grupe Jug i „Zapad“ odbile su 39 kontranapada – zabeleženo je značajno povećanje aktivnosti neprijatelja…

Gubici oružanih formacija Ukrajine u zoni odgovornosti grupa Severa, Juga i Zapada tokom ovog perioda iznosili su oko 11.870 ukrajinskih militanata i plaćenika – nastavlja se rast gubitaka u jedinicama Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je on.

Sagovornik agencije je dodao da je ruska vojska u navedenom periodu uništila osam tenkova, uključujući „abrams“ i „leopard“, pet višecevnih raketnih sistema, 130 topova, poljske artiljerije, 39 stanica za elektronsko i protivbaterijsko ratovanje, 34 skladišta municije, kao i preko 400 raznih borbenih vozila ukrajinske vojske.

Serija eksplozija u Kijevu

Eksplozije su odjeknule u Kijevu i Kijevskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.

Kijev post je na zvaničnom nalogu na društvenoj mreži X (bivši Tviter) objavio da su Rusi napali kombinacijom krstarećih i balističkih raketa i dronova-kamikaza.

Navodi se da je pričinjena šteta u kijevskom distriktu Holosiv. Podseća se da je danas prvi dan nove školske godine u Ukrajini.

PVO delovao iznad Belgoroda

Sistem PVO je dejstvovao iznad Belgoroda, napisao je na Telegramu gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov. Prethodno je u regionu proglašena raketna opasnost. Kako je javio dopisnik Sputnjika, u gradu su se čule jake eksplozije.

„Naš sistem protivvazdušne odbrane dejstvovao je iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti. Pogođen je jedan javni i jedan komercijalni objekat u Belgorodu. Zapalio se i automobil“, napisao je Gladkov.

Pored toga, u selu Dubovo zapalile su se dve kuće i četiri automobila. Vatrogasci iz Ministarstva za vanredne situacije gase požare.

Pokušan napad pomoću bespilotnih letelica

Sistemi PVO uništili su tokom noći dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Belgorodske oblasti i Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Protekle noći, kada je režim u Kijevu pokušao da izvede teroristički napad pomoću bespilotne letelice na objekte na teritoriji Ruske Federacije, dežurnim sistemima protivvazdušne odbrane uništene su dve ukrajinska bespilotne letelice“, ističe se u tekstu.

Jedan dron je oboren iznad teritorije Belgorodske oblasti, a drugi iznad Crnog mora.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ NE VERUJE ŠTA GA JE SNAŠLO Završni masters visi o koncu?!