VELIKA FEŠTA NA IBRU: Kraljevčani se uveliko pripremaju za 35. „Veseli spust“

G. ĆIROVIĆ

18. 06. 2024. u 12:26

Tradicionalni, 35. po redu „Veseli spust“, popularno splavarenje Ibrom na rečnoj „trasi“ dugačkoj oko 25 kilometara, od srednjovekovne tvrđave Maglič u Ibarskoj klisuri, pa do Mataruške Banje i Kraljeva, biće održan 14. jula.

ВЕЛИКА ФЕШТА НА ИБРУ: Краљевчани се увелико припремају за 35. „Весели спуст“

G.Šljivić

Organizatori jedne od najstarijih manifestacija ove vrste u Srbiji, ovdašnja Turistička organizacija (TOK), Kajak klub „Ibar“ i lokalna samouprava, očekuju dolazak više od hiljadu „splavara“ iz svih krajeva zemlje, ali i iz država u okruženju.

- Pripreme smo započeli na vreme i verujem da ćemo još jednom pokazati da smo dobri domaćini, kao i da je „Veseli spust“ najpopularnija manifestacija ove vrste tokom jula meseca u čitavom regionu – kaže Aleksandar Erac, direktor „Veselog spusta“.

G.Šljivić

 

Praktično cela nedelja, od 8. do 14. jula, u Kraljevu će biti posvećena „Veselom spustu“ uz bogat zabavni program. Tako će na Trgu srpskih ratnika tokom sedam večeri, od ponedeljka do nedelje, nastupiti Aleksandra Radović, Psihomodo pop, Lav hantersi, Zoe Kida, Kerber, Vesna Zmijanac i Ivana Selakov.

- Prošle godine je kroz ovu manifestaciju, računajući sve programe, prošlo oko 100.000 ljudi, među kojima je bilo i stranih turista. Očekujemo da će 35. „Veseli spust“ i nadmašiti te brojke – istakla je Ljubica Matović, direktorka TOK.

G.Šljivić

Organizacioni odbor Veselog spusta

Start najluđe žurke na vodi predviđen je za nedelju, 14. jula, podno zidina Magliča, kada će znak da plovila započnu svoje „krstarenje Ibrom“ dati kapetan plovidbe, gradonačelnik dr Predrag Terzić. A da sve protekne u najboljem redu, kao i o bezbednosti svih učesnika na vodi i na obali, staraće se pripadnici Sektora za vanredne situacije, MUP, Crvenog krsta, lekarske ekipe, kao i ovdašnji kajakaši.

G.Šljivić

 

- Imamo dugogodišnje iskustvo u organizaciji „Veselog spusta“ tako da ništa ne prepuštamo slučaju - naglašava kajakaš Filip Bukara. - Veći deo prostora na Magliču je na zvidnom nivou, predstoji nam uređenje infrastrukture i sigurno ćemo biti spremni da dočekamo učesnike, kao i sve one koji manifestaciju prate sa obala Ibra.

PREDAH

Od starta podno Magliča, prvu priliku za predah splavari će imati najpre sedam kilometara nizvodno u Bogutovcu, a potom i u Mataruškoj Banji. Tu će se, istovremeno, održati i manifestacija „Srebrni kazan“ - takmičenje u pripremanju čorbastog pasulja, u narodu popularno kao „Pasuljijada“, kojim će moći da se okrepe i svi učesnici, ali i posmatrači „Veselog spusta“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI PEVALI, A ONDA... Onda su naišli Danci i desilo se - ovo! (VIDEO)