DO 2028. GODINE 28. ČLANICA EU: Crna Gora dobila danas u Briselu pozitivan IBAR

V.K.

26. 06. 2024. u 16:44

Crna Gora je danas dobila pozitivan Izveštaj o proceni ispunjenosti privremenih merila za poglavlja 23 i 24 (IBAR) na međuvladinoj konferenciji u Briselu.

ДО  2028. ГОДИНЕ 28. ЧЛАНИЦА ЕУ: Црна Гора добила данас у Бриселу позитиван ИБАР

Foto: Goran Čvorović

Na konferenciji za novinare u Briselu, evropski zvaničnici su saopštili da je Crna Gora ostvarila značajan napredak i da je spremna za finalnu fazu pristupanja Evropskoj uniji. Komesar za proširenje Oliver Varhelji je rekao da je jasno da je proširenje top prioritet i da je danas doneta važna odluka.

- Danas je istorijski momenat, zahvaljujem crnogorskim kolegama na ubrzanju procesa. Danas smo svedoci uspeha ovog posla, postignuća i Crna Gora kreće napred prema članstvu u EU - kazao je Varhelji.

Crna Gora je pred ciljem i večeras će svi proslaviti istorijski trenutak, poručio je premijer Milojko Spajić.

- Ovo je istorijski prelomni trenutak za Crnu Goru i Evropsku uniju. Prošlo je 11 godina od 2013. kada su prvi put najavljena privremena merila. Crnoj Gori je trebalo 11 dugih godina. Posle početnog entuzijazma, imali smo dug period suše. Srećom, u poslednjih sedam meseci smo ubrzali sve procese - rekao je Spajić novinarima uoči Međuvladine konferencije u Briselu.

Spajić je rekao da su postigli neverovatne stvari koje se mogu uporediti sa rezultatima poslednjih sedam godina, za samo sedam meseci.

- Veoma smo ponosni na postignuća. Takođe, za Evropsku uniju0, ovo je veliki dan jer smo mi prva zemlja koja je, po novoj metodologiji, "u borbi" testirana za privremene kriterijume. Dakle, mi smo, na neki način, ledolomci za sve druge zemlje Zapadnog Balkana i druge kandidatske države. Ako je proteklih sedam meseci bilo neki kriterijum, a ne samo privremeni, očekujemo da ćemo postati 28. članica do 2028. godine - poručio je Spajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!