INOVACIJE I ZNANJE U FOKUSU: Naučno-tehnološki centar NIS-a - dragocena podrška poslovnim procesima kompanije

Z. GRUMIĆ

03. 06. 2024. u 12:20

NAFTNA industrija Srbije (NIS) je, u nameri da obezbedi naučnu podršku svojim biznis procesima, pre svega u istraživanju i proizvodnji nafte i gasa, osnovala sopstveni Naučno-tehnološki centar (NTC) sa sedištem u Novom Sadu, koji se takođe bavi sprovođenjem inovacija u poslovanju.

ИНОВАЦИЈЕ И ЗНАЊЕ У ФОКУСУ: Научно-технолошки центар НИС-а - драгоцена подршка пословним процесима компаније

NTC izložba jezgra i uzorci nafte/ Foto: NTC

Ta kćerka kompanija NIS-a je samostalni rad počela u februaru 2012. godine, a danas ima više od 400 zaposlenih koji su, kako s ponosom ističu u Naftnoj industriji Srbije, njen najznačajniji resurs.

Među osnovnim delatnostima NTC-a su detaljna ispitivanja naftnih polja, interpretacija geoloških podataka, istraživanja bušotina i laboratorijske analize njihovih uzoraka, procena rezervi. Ti procesi, koji se obavljaju korišćenjem savremenih tehnoloških rešenja, ujedno su prvi koraci ka istraživanju i proizvodnji nafte i gasa, objašnjava Filip Ilić, stručnjak s desetogodišnjim stažom u NIS-u, koji je u kompaniji senior produkt menadžer i radi na ispitivanju i razvoju novih tehnologija.

Filip Ilić u NTC NIS/ Foto: NTC

- U našem centru formiran je biznis-segment za nove tehnologije, koji se bavi skautingom, odnosno traženjem odgovarajućih rešenja za izazove koje dobijamo od našeg biznisa. Mi te zadatke onda rešavamo ili se konsultujemo sa institutima, univerzitetima, drugim kompanijama kako bismo našli pravo rešenje. To nije lako jer svaka od postojećih bušotina u Srbiji jeste priča za sebe – kaže Ilić i napominje da NTC trenutno realizuje niz projekata poput EOR-a, za povećanje iskorišćenja starih ležišta nafte, zatim su tu projekti dekarbonizacije, korišćenja geotermalne energije i drugi. Pomenuti digitalni alati zadovoljavaju potrebe biznisa i vode do optimizacije troškova održavanja, smanjenja vremena rada i, na kraju, povećanja životnog ciklusa opreme.

Stručnjaci NTC-a obrade nekoliko hiljada kilometara 2D seizmičkih podataka, urade više od 30.000 ispitivanja jezgara, stena, vode, nafte i gasa, kao i više od 200.000 analiza naftnih derivata.

Filip Ilić u NTC NIS/ Foto: NTC

- U jednoj od naših laboratorija radimo analizu dobijenog fluida sa polja kako bismo odredili i odvojili sadržaj vezane vode i drugih sastojaka i dobili sirovu naftu koja onda ide u rafineriju na završnu obradu – precizira Katarina Nježić, specijalista za analizu degazirane nafte.

Stručnjaci NTC takođe isprojektuju godišnje više od 100 infrastrukturnih objekata i nekoliko desetina bušotina.  

Ta dragocena naučna i tehnička podrška pri svim biznis procesima matične kompanije realizuje se korišćenjem savremene opreme, softvera, laserskih skenera, virtuelne realnosti, novih metoda i mnogih drugih inovativnih rešenja koja čine NTC riznicom znanja i novih tehnologija.

Radna atmosfera u NTC uzorci jezgara/ Foto: NTC

Ulaganja

NTC kontinuirano ulaže u razvoj zaposlenih, koji su učesnici a često i nosioci nagrada na svetskim i domaćim naučnim konferencijama kao i autori brojnih naučnih publikacija.

- Stručnjaci NTC-a su redovni gostujući predavači na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu a i studenti drugih fakulteta dolaze u posetu kako bi se upoznali sa specifičnostima kompanije – ističu u NTC-u.

Radna atmosfera u NTC uzorci jezgara/ Foto: NTC

Dve laboratorije

Laboratorija „Upstream“ bavi se analizama jezgara, fluida i stena, što čini osnovu za pouzdanu procenu rezervi nafte i gasa, dok laboratorija „Downstream“ pruža usluge ispitivanja kvaliteta tokom celog procesa proizvodnje nafte i rafinerijske prerade. - Laboratorije imaju kompetentan inženjerski kadar koji prati, uvodi i razvija metode ispitivanja u skladu sa svetskim trendovima i direktivama EU u delu ispitivanja nafte i naftnih proizvoda – dodaju u NTC.

   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TENISKI POTRES: Janik Siner odlučuje da li Novak Đoković igra Vimbldon?