KOMPANIJA NIS DEO INICIJATIVE "OTVORENA VRATA": Đaci Tehničke škole „Pavle Savić" posetili Naučno-tehnološki centar NIS-a

Promo

07. 06. 2024. u 15:52

ĐACI i nastavnici Tehničke škole „Pavle Savić" iz Novog Sada posetili su Naučno-tehnološki centar kompanije NIS (NTC) u ovom gradu.

КОМПАНИЈА НИС ДЕО ИНИЦИЈАТИВЕ ОТВОРЕНА ВРАТА: Ђаци Техничке школе „Павле Савић посетили Научно-технолошки центар НИС-а

Foto: Promo

Poseta je organizovana u okviru inicijative „Otvorena vrata“ koju je pokrenula Grupa za obrazovanje koju čine Nordeus fondacija, Dostignuća mladih u Srbiji, Inicijativa Digitalna Srbija i Centar za promociju nauke, zajedno sa Infostudom i njihovom platformom za mlade „Startuj“.

Inicijativa „Otvorena vrata“ u pilot projektu obuhvata 12 kompanija novosadskog regiona koje otvaraju vrata za posete sedam srednjih škola različitih profila. Cilj ovih poseta je da se mladi upoznaju sa različitim industrijama, zanimanjima i perspektivama koje pruža privreda. Učenicima i njihovim nastavnicima se tako daje uvid u delatnosti i ključna zanimanja, koja mladima tih obrazovnih profila predstavljaju potencijalne karijerne puteve. NIS se ovoj inicijativi pridružio putem svog programa „Energija znanja“, kroz koji već drugu godinu zaredom sarađuje sa Nordeus fondacijom na polju podrške mladima i obrazovanju.

Prilikom posete NTC-u učenici i nastavnici Tehničke škole „Pavle Savić", koja ima smerove tehničar za preradu nafte i gasa, kao i tehničar za hemijsku industriju i zaštitu životne sredine, obišli su laboratoriju za prijem geoloških uzoraka. Stručnjaci NIS-a su ih potom upoznali sa delatnošću kompanije i novim tehnologijama, kao i sa osnovnim pravcima delatnosti NTC-a, koji pruža naučno-tehnološku podršku kompaniji u svim fazama istraživanja i proizvodnje nafte i gasa i sprovodi digitalizaciju i razvoj inovacija, uz kontinuirano ulaganje u obrazovanje svojih zaposlenih. Đacima su, pored toga, predstavljene mogućnosti na tržištu rada, sa njima je razgovarano o tome šta bi mogli dalje da uče i da studiraju, kao i koje su mogućnosti i neophodne kompetencije za rad u NIS-u.

- Dosadašnje iskustvo u radu sa srednjim školama širom Srbije ukazalo je na izazove sa kojima se suočavaju mladi i lokalne kompanije. Kao najveći izazovi su se pre svega pokazali nedostatak svesti o kompanijama u njihovom okruženju, zatim neupućenost u perspektive zanimanja 21. veka i nedostatak povezanosti između škola i privrede koji značajno doprinose odlasku mladih iz svojih mesta i izazovima zapošljavanja - navode organizatori inicijative „Otvorena vrata“.

Inicijativa na taj način udružuje privredu oko podrške i saradnje sa srednjim školama, kako bi zajedničkim snagama pomogli mladima da prepoznaju najkvalitetnije moguće perspektive za svoju budućnost u svojim regionima i da na taj način podstaknu njihov razvoj, ali i razvoj lokalne privrede i zajednice u celini.

Pored kompanije NIS, deo inicijative „Otvorena vrata“ su i kompanije 3Lateral, BioSens Institut, Continental, Danubius, Levi9, MK Group, Carnex, Neoplanta, OTP banka, Schneider Electric i Vega IT, a u inicijativi učestvuju sledeće srednje škole: Tehnička škola „Pavle Savić", Poljoprivredna škola Bač, Osnovna i srednja škola sa domom učenika „Petro Kuzmjak" Ruski Krstur, Gimnazija „Smart“, Tehnička škola „Mileva Marić-Ajnštajn“, Gimnazija „Isidora Sekulić", Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto