VUJOVIĆ U NARODNOJ SKUPŠTINI: Država neće dozvoliti realizaciju projekta Rio Tinto bez pune zaštite životne sredine

Novosti online

29. 07. 2024. u 12:05

POTPREDSEDNICA Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović poručila je danas u Narodnoj skupštini da je država ta koja će zaštititi interese građana, i da će donositi još rigoroznije zakone, kako bi osigurala i zahtevala najviše standarde zaštite životne sredine.

ВУЈОВИЋ У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ: Држава неће дозволити реализацију пројекта Рио Тинто без пуне заштите животне средине

Foto: Printskrin

Vujovićeva je oštro odgovorila delu poslanika, da isti oni koji su doveli Rio Tinto u Srbiju, sada pokušavaju da uplaše građane, bez bilo kakvih činjenica i zvaničnih dokumenata.

- Podsetiću da je 26. januara 2012. godine, kada je tadašnja Vlada donela Strategiju upravljanja mineralnim sirovinama, procenjeno da će 2020. godine učešće litijuma iz Srbije u proizvodnji činiti više od 10 odsto svetske proizvodnje i više od 90 odsto evropske. Tada su se ponašali kao da su već imali rudnik i kao da već eksploatišu. Država je ta koja će zaštititi interese građane, jer je ova Vlada odgovorna i građani su joj najvažniji. U narednom periodu donosićemo i rigoroznije zakone kako bismo osigurali najviše standarde zaštite životne sredine. Litijum je izuzetno važan za e-mobilnost i omogućava zeleni razvoj, što je jedan od glavnih ciljeva zelene agende i omogućava nam put ka zelenoj budućnosti - rekla je Vujovićeva.

Vujovićeva je dodala da kada je reč o dolini Jadra i čitavom okrugu, upravo je ova vlast, nizom projekata, dokazala da se brine o zaštiti životne sredine.

- Mi smo uklonili istorijski opasan otpad iz fabrike Viskoza. Tada kada je bilo puno otpada niko nije organizovao proteste. Mi smo uklonili popucale buriće koji su uticali na kvalitet vazduha, vode i zemljišta. Takođe, mi smo ti koji su rekultivisali jalovište Zajače. Gradimo moderan Regionalni centar za upravljanje otpadom u selu Kalenić, gde će se otpad iz 15 gradova i opština tretirati po najsavremenijim standardima, a kada počne sa radom, biće omogućeno zatvaranje nesanitarnih deponija u svim lokalnim samoupravama koje gravitiraju ka tom centru. Poštovani građani Srbije, sve što smo čuli od opozicionih političara je neistina i služi isključivo njihovim političkim interesima. Kada se izradi i preda studija o proceni uticaja na životnu sredinu, tek tada možemo svi da komentarišemo, ali i da čujemo reč stručnjaka - rekla je Vujovićeva.

BONUS VIDEO:

ŠIRE SE LAŽI DRUŠTVENIM MREŽAMA: Ovo je 9 neistina o litijumu i projektu Jadar

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ POBEĐUJE NADALA? IDEALAN KRAJ: Neverovatne reči španske teniske legende pred meč godine na Olimpijskim igrama