UGASIO SE NAJLEPŠI MUŠKI POGLED: Detalji iz života Alena Delona, čuvenog francuskog glumca koji je preminuo u 88. godini

BIO je inkarnacija sedme umetnosti, muške lepote, francuske nacije. Alen Delon (88), sinonim za film, odigrao je poslednju, životnu rolu, i preselio se u neki bolji svet. Vest o njegovoj smrti prenela su njegova deca juče ujutro zajedničkim saopštenjem. - Alen Fabijen, Anuška i Antoni, zajedno s njegovim psom Lubom, s ogromnom tugom javljaju o odlasku svog oca. Preminuo je spokojno u kući u Dušiju, okružen svojom decom i najbližima - istaknuto je u ovom saopštenju.

УГАСИО СЕ НАЈЛЕПШИ МУШКИ ПОГЛЕД: Детаљи из живота Алена Делона, чувеног француског глумца који је преминуо у 88. години

Foto: Tanjug/AP

Stvaralac filmske istorije i slamač ženskih srca rođen je 8. novembra 1935. godine u buržoaskom pariskom predgrađu So. Njegov otac Fabijan je vodio bioskop u gradu Bur la Ren, dok mu je majka bila zaposlena u apoteci. Roditelji mu se razveli kada je imao samo četiri godine, posle čega je smešten u hraniteljsku porodicu, a zatim i u katolički internat. Detinjstvo je, zbog svega toga, pamtio kao težak period.

- Nisam bio sam, našao sam se među divnim ljudima koje sam obožavao. Ali brzo sam shvatio šta to znače napuštanje i samoća. Nisam kasnije o tome razgovarao sa svojim roditeljima. Ničemu ne služi čačkati po prošlosti. Oboje su mi se približili kada sam postao slavan. Bili su ponosni što su roditelji Alena Delona. Ali to ne može da nadoknadi ono što mi je nedostajalo u detinjstvu - govorio je kasnije.

Radio je kratko u očuhovoj mesari, ali dovoljno da je za života uvek precizno tranžirao odreske, bio je marinac u ratu u Indokini i biciklista, dopao je i zatvora, dok se pred kamerama prvi put pojavio 22 sekunde sa samo 14 godina, kada je napustio školu. Epizodno pojavljivanje imao je u ostvarenju "Kad se žena umeša" 1957. godine reditelja Iva Alegrea. Ulogu je dobio zahvaljujući Mišel Kordu, supruzi reditelja, čiji je bio ljubavnik. Kasnije se pojavio i u filmu "Budi lepa i ćuti" Ivovog brata Marka.

Zvali su ga "muški Bardo" i "francuski Džejms Din".

- Sve sam imao zahvaljujući svojoj lepoti - isticao je plavooki glumac.

Žene su mu otvarale sva vrata.

- U suštini, ništa nisam uradio ja, sve su to uradile žene. Bio sam lud za njima od ranih dana, naročito za onima koje su bile pet ili deset godina starije od mene. Kada sam izašao iz vojske, nekoliko mladih devojaka me je izdržavalo. Bile su lude za mnom jer sam bio lep - otvorio je dušu za "Pari Mač" povodom šezdeset godina karijere.

Priznao je da je imao mnogo žena. Među onima koje su mu bile životne ljubavi naveo je Romi Šnajder, Natali Delon, rođenu kao Fransin Kovas, koja je na svet donela njihovog sina Antonija, Mirej Dark, holandsku manekenku Rozali van Bremen s kojom ima kćerku Anušku i sina Alena Fabijena, ali i Brižit Ober, Edviž Fejer, Mišel Kordu. Uz njega je poslednjih godina bila Iromi Rolen.

- Malo muškaraca je bilo tako voljeno - priznao je Delon koji je otkrio da sa Brižit Bardo nije imao ljubavnu vezu, ali da mu je ostala prisna prijateljica čitavog života.

Prvu zapaženu rolu imao je u filmu "U zenitu sunca" Renea Klemana 1960. godine. Vrlo brzo je postao omiljeno lice i seks simbol francuskog i svetskog filma. Usledile su njegove uloge u ostvarenjima "Roko i njegova braća", "Radost življenja", "Poznate ljubavne afere". Glumio je u osamdesetak filmova koji su u bioskopima samo u Francuskoj imali preko 136 miliona gledalaca. Osim francuskog državljanstva, imao je i švajcarsko, zemlje u kojoj je paralelno živeo poslednjih četrdesetak godina.

Juče su mu omaž odavali u čitavom svetu. Predsednik Francuske Emanuel Makron je istakao da je Delon "francuski spomenik".

- Bal je završen - emotivno se od njega oprostila glumica Klaudija Kardinale.

Ispred Delonovog poseda u Dušiju u centralnoj Francuskoj od jutra su se okupljale desetine njegovih poštovalaca i spuštali bukete sa cvećem. Francuska televizija je izmenila uobičajeni program i odlučila da emituje seriju Delonovih filmova.
Poseban odnos imao je sa drugim legendarnim bardom francuskog filma Žan-Polom Belmondom. Nisu bili u svađi, kao što se to govorkalo.

- Uvek smo bili prijatelji i rivali. Više od 60 godina trčimo zajedno na 100 metara. Jednom on osvoji medalju, jednom ja. Nikada se nismo razdvajali. Sva sreća da je bio tu. Ne bismo imali ovakve karijere da nije bilo onog drugog - istakao je.

Zaplakao se nad kovčegom Žan-Pola Belmonda na čiji je ispraćaj pre tri godine došao bolestan, u pratnji sina Antonija. Sa najstarijim sinom je, inače, imao poseban odnos. Bio je prema njemu veoma strog otac, iako je i sam kao dete patio:

- Nisam siguran da sam bio dobar otac i deda. Anuški i Alenu Fabijenu bi, po godinama, pre mogao da budem deda nego tata. Za sve njih ja sam otac, ali sam i Alen Delon. To je teret koji nije lako nositi. Za Antonija naročito. Mnogo je propatio.

Kćerka Anuška mu je bila velika očinska ljubav. Iz njenih ruku je 2019. godine primio počasnu Zlatnu palmu za celokupnu karijeru na Festivalu u Kanu na kom je sedam puta učestvovao sa filmovima u kojima je igrao, ali nije dobio nagradu.

- Ovo je, pomalo, posthumna počast, za života - poručio je tada suznih očiju slavni glumac.

Taj period je bio poznat i po tome što je protiv njega tih dana bila pokrenuta peticija pod optužbama da je "homofob" i "ženomrzac". Između ostalog, i zbog toga što se protivio tome da homoseksualni parovi imaju pravo da usvajaju decu. Tada je poručio da svako može da priča šta hoće, ali da njegovu karijeru niko ne može da dovede u pitanje.

Alena Delona Srbi naročito pamte iz afere sa njegovim telohraniteljem Stevicom Markovićem. Čaršija je govorila da je Stevica Marković, žestoki momak s beogradskog i pariskog asfalta, organizovao orgije na kojima je bila prisutna čak i supruga tadašnjeg premijera, a kasnijeg predsednika Francuske Žorža Pompidua, Klod. Postoje, kažu, čak i kompromitujuće fotografije.

Markovićevo telo pronađeno je na jednom otpadu nedaleko od Pariza 1968. Saslušani su, između ostalih, Delon i njegov prijatelj, Korzikanac Fransoa Markantoni. Marković je pre smrti poslao pismo bratu u kom piše da će, ako bude ubijen, za to biti odgovorni "Alen Delon i njegov kum Fransoa Markantoni". Optužen je bio samo Markantoni i zbog toga proveo 11 meseci iza rešetaka, dok je 1976. oslobođen odgovornosti zbog nedostatka dokaza.

Nasledstvo

POSLEDNjE trenutke života Alena Delona, koji je doživeo dva moždana udara, obeležila je svađa među njegovom decom Antonijem (59), Anuškom (33) i Alenom Fabijenom (29) s međusobnim optužbama oko zapostavljanja oca, zbog čega su završili i na sudu. Delon je, na kraju, dobio i staratelja. Sumnja se da su razlog za ovu svađu novac i raspodela nasledstva.

Govorilo se da je Stevan Marković bio ljubavnik i Natali Delon. Pričalo se da je stradao zbog pokušaja da visoke ličnosti uceni time što im je "nameštao" seksualne partnere oba pola. Dve godine pre njegove smrti, mrtav je u Los Anđelesu pronađen i Delonov dubler Miško Milošević pored ubijene supruge Mikija Runija, Barbare.

Alenu Delonu se, prema njegovim poslednjim izjavama, smučilo vreme u kom živimo.

- Život mi ne donosi više mnogo toga. Sve sam imao, sve sam video. Mrzim ovu epohu. Povraća mi se od nje. Sve je lažno. Niko više nikoga ne poštuje. Ne drži se data reč. Važan je samo novac. Po ceo dan se priča o zločinima. Napustiću ovaj svet bez žaljenja - kazao je.

Bio je pristalica eutanazije.

- Mislim da je to najlogičnija i najprirodnija stvar. Kada dođemo u određene godine, u jednom trenutku, imamo pravo da odemo mirno, bez odlaska u bolnicu, injekcija i aparata - bio je njegov stav.

Nije verovao u zagrobni život.

- Neki mi govore da telo umire, ali da duh ostaje da živi. Gde? Tužno je to, ali mislim da ostaje samo telo koje se raspada pod zemljom.

Raskinuo veridbu sa Romi

ZELENOOKA Natali Delon, koja je preminula u januaru 2021. u 79. godini, napustila je svojevremeno svog prvog muža Gija Bartelemija, s kojim je imala kćerku, i preselila se u Pariz 1962. Alena Delona je upoznala u jednom pariskom noćnom klubu, u društvu Stevana Markovića i Miloša Miška Miloševića, koje je Delon upoznao na snimanju filma "Marko Polo" u Beogradu. Venčali su se 1964. godine, zbog čega je Delon raskinuo veridbu s Romi Šnajder (na slici). Iste godine im se rodio sin Antoni. U braku su ostali do 1969. godine.

Želja mu je bila da bude sahranjen na svom posedu u Dušiju, gde je pokopano i njegovih 50 pasa. Nije imao strah od smrti.

- To je jedina stvar za koju možemo biti sigurni u životu. Samo je pitanje vremena. Sve je spremno, imam svoj grob u kapeli sa šest mesta - isticao je uz poruku da ne želi javnost na sahrani, već skromni oproštaj za vernika.

Izbrojano je da je na filmskom platnu Alen Delon umro 27 puta. Ovoga puta, na žalost ogromnog broja njegovih obožavatelja, napustio nas je odistinski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A POSLE PROKLETA JE AMERIKA: NBA liga se oglasila o Nikoli Jokiću (i ne samo o njemu)