ATENTAT NA DONALDA TRAMPA - SVI DETALJI: FBI saopštio da se napad se tretira kao potencijalni teroristički čin (FOTO/VIDEO)

Novosti online

14. 07. 2024. u 00:28 >> 21:57

TOKOM govora američkog predsedničkog kandidata Donalda Trampa u Pensilvaniji čuli su se pucnji iz vatrenog oružja.

АТЕНТАТ НА ДОНАЛДА ТРАМПА - СВИ ДЕТАЉИ: ФБИ саопштио да се напад се третира као потенцијални терористички чин (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

FBI dostavio najnovije informacije

Zvaničnici FBI dali su novinarima novosti, u kojima su rekli da istražuju pucnjavu kao potencijalni domaći teroristički akt, kao i pokušaj ubistva.

Takođe su rekli da je ubica delovao sam i da nema zabrinutosti za javnu bezbednost.

Oni su potvrdili da je pištolj korišćen za izvršenje napada bila puška 556 u stilu AR za koju veruju da ju je kupio otac napadača.

Agenti će ispitati članove porodice napadača o tome kako je došao do oružja, dodajući da još nisu utvrdili da li je uzeto bez znanja njegovog oca.

Povređeni u pokušaju atentata na Bajdena u stabilnom stanju

Policija Pensilvanije objavila je najnovije informacije o dve osobe koje su povređene u jučerašnjem napadu.

Oni su rekli da su dve osobe, za koje je ranije saopšteno da su u kritičnom stanju, sada u stabilnom stanju.

Informacija dolazi nekoliko sati nakon što je žrtva ubijena u pucnjavi imenovana kao 50-godišnji Kori Komperatore.

Bajden: „Kratak, ali dobar“ razgovor sa Trampom, zahvalan sam što je dobro

Aktuelni predsednik SAD Džo Bajden obratio se medijima iz Bele Kuće.

Snimak možete pogledati ispod:


Govoreći iz Bele kuće predsednik Bajden je potvrdio da je imao kratak razgovor sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom nakon pokušaja ubistva.

- Iskreno sam zahvalan što je dobro i što se oporavlja - rekao je Bajden. Predsednik je dodao da je imao „kratak, ali dobar“ razgovor sa Trampom.

- U Americi nema mesta ovakvom nasilju, ili bilo kakvom nasilju u tom smislu. Pokušaj atentata je suprotan svemu za šta se kao nacija zalažemo. Sve. Nismo to ko smo mi kao nacija. To nije Amerika. I ne možemo dozvoliti da se to dogodi. Jedinstvo je najneuhvatljiviji cilj od svih, ali ništa nije toliko važno kao to trenutno: jedinstvo - rekao je Bajden.

Bajden je rekao da je rukovodio revizijom obezbeđenja subotnjeg mitinga gde se dogodio pokušaj ubistva Trampa.

- Uputio sam nezavisnu reviziju nacionalne bezbednosti na jučerašnjem skupu da procenim šta se tačno dogodilo - rekao je Bajden, te dodao "i podelićemo rezultate te nezavisne revizije sa američkim narodom".

Bajden je najavio da će održati retko obraćanje naciji iz Ovalne kancelarije u nedelju u 20 časova.

- Večeras ću opširnije govoriti o ovome iz Ovalne kancelarije - rekao je Bajden u kratkim komentarima iz Ruzveltove sobe u nedelju popodne.

Analiza: SAD su sada u periodu političkog nasilja i pred važnim izborom

Motiv napadača koji je u subotu otvorio vatru na bivšeg predsednika Donalda Trampa u Pensilvaniji nije poznat, ali incident se dogodio u vreme političkog besa i anksioznosti u zemlji koja je podeljena na pola i puca po šavovima.

Nasilje je ciljano na republikance, demokrate, konzervativce i liberale, i čini se da se dešava sa velikom učestalošću. Ostali incidenti koji su sedesili u poslednjem periodu na prostoru SAD su: zavera da se ubiju sudije Vrhovnog suda 2022. godine, napad čekićem na supruga tadašnje predsednice Nensi Pelosi, zavera za otmicu guvernera Mičigena Grečen Vitmer i pucnjavu na treningu kongresnog bejzbol tima koja je tada umalo ubila Stiva Skalisa.

Ti incidenti se kreću od organizovanih zavera do iracionalnih akcija usamljenih napadača, ali svi se "hrane" očajničkom i nerešivom polarizacijom u kojoj se apokaliptični jezik koristi za demonizaciju obe strane političkog prolaza.

Glavno pitanje sada će biti kako će Tramp reagovati. Da li će iskoristiti pucnjavu da dodatno podstakne ideju među svojim pristalicama da zemlju treba vratiti ili će bivši predsednik, koji ne veruje da je izgubio na poslednjim izborima, pozvati na smirenje?

Uskoro Bajdenova konferencija

Američki predsednik se sprema da iznese nove komentare o pucnjavi na Trampovom mitingu i pokšaju atentata.

Pre nekoliko trenutaka njegov tim je rekao da je predsednik odložio planirani put u Teksas za sutra.

Starmer razgovarao sa Trampom

Sir Kir Starmer razgovarao je sa Donaldom Trampom nakon jučerašnjeg napada, rekao je portparol premijera Velike Britanije.

Premijer je danas popodne razgovarao sa bivšim američkim predsednikom, rekao je portparol, dodajući da je Starmer "osudio nasilje" i "izrazio saučešće žrtvama i njihovim porodicama", kao i da je Trampu i povređenima poželeo brz oporavak. Premijer je rano jutros tvitovao o pucnjavi.

Saopštenje Pentagona

Pentagon tvrdi da napadač na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, Tomas Metju Kruks nije imao bilo kakve veze sa vojskom.

- Potvrdili smo sa svakom od grana vojne službe da ne postoji vojna pripadnost osumnjičenog sa tim imenom ili datumom rođenja u bilo kojoj grani, aktivnoj ili rezervnoj komponenti u njihovim odgovarajućim bazama podataka - rekao je portparol Pentagona, general-major Patrik S Rajder, preneo je Bi-Bi-Si.

Guverner Pensilvanije identifikovao je vatrogasca kao žrtvu ubijenu na Trampovom skupu

Guverner Pensilvanije Džoš Šapiro potvrdio je da je muškarac koji je ubijen na subotnjem skupu stanovnik države Kori Koperatore i da se "bacio" na svoju porodicu da bi je zaštitio dok je pucano na bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Foto: Društvene mreže

O tragičnom slučaju se oglasila i porodica stradalog.

Oglasila se ćerka Donalda Trampa

Ivanka Tramp, ćerka bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa na koga je u subotu izvršen pokušaj atentata oglasila se na društvenim mrežama tim vodom.

Njenu izjavu možete pročitati u našoj odvojenoj vesti klikom OVDE.

"Nivo decibela će biti tako visok za Trampa na sutrašnjoj konvenciji"

Sve oči će sutra biti uprte u Milvoki, gde se očekuje da Donald Tramp prisustvuje Republičkoj nacionalnoj konvenciji (RNC).

Kori Levandovski, savetnik konvencije, veruje da će pristalice biti dodatno glasne zbog pucnjave.

- Kada on [Tramp] uđe u tu arenu po prvi put, nivo decibela će biti toliko visok da će biti gotovo nemerljiv - rekao je za En-Bi-Si njuz.

Ali pristalice republikanaca možda nisu jedini koji dižu buku.

Omar Flores, vodeći organizator Koalicije za marš na RNC, kaže da njegova levičarska grupa i dalje planira da nastavi sutrašnji miting. Grupa kaže da će sprovesti "marš za porodicu" i da će imati timove "iskusnih maršala i medicinara" kako bi zaštitili demonstrante.

Objavljena fotografija revolveraša

Zvaničnici su objavili fotografiju osumnjičenog za pucnjavu Tomasa Metjua Kruksa, a možete je pogledati klikom OVDE.

Za sada se malo zna o Kruksu, koga je FBI identifikovao oko sedam sati nakon pucnjave.

Policija je rekla da je imao 20 godina i da je iz Betel parka u Pensilvaniji.

Američka tajna služba je saopštila da je napadač bio "neutralisan" na skupu.

Oružje korišćeno u pucnjavi možda je pripadalo ocu osumnjičenog? Motiv ostaje nejasan

Istražioci ispituju da li je pištolj koji je koristio napadač pripadao njegovom ocu - i da li je legalno kupljen, rekli su visoki zvaničnici za sprovođenje zakona američkoj mreži En-Bi-Si Njuz.

Takođe su rekli da motiv napadača ostaje nejasan.

Zvaničnici, koji su ili uključeni ili direktno informisani o istrazi o pokušaju atentata na Trampa, rekli su da FBI obrađuje mesto zločina na skupu kako bi utvrdio redosled događaja.

Takođe rade na tome da saznaju više o osumnjičenom Tomasu Metju Kruksu.

 

Ogasila se Melanija

Supruga Donalda Trampa oglasila se posle pokušaja ubistva njenog supruga.

Više o tome pročitajte klikom OVDE.

Faraž kaže da će sledeće nedelje odleteti u SAD da podrži Trampa

Najdžel Faraž kaže da će sledeće nedelje prisustvovati konvenciji Republikanske stranke u Milvokiju da podrži Donalda Trampa.

Lider Reform UK je za pokušaj atentata okrivio levicu i medije u tekstu za The Telegraph.

Rekao je da će ići u Milvoki „da podrži mog prijatelja Donalda Trampa, dok budemo ulazili u kasniju fazu izbora koji će definisati eru“, dodajući: „On je favorit za pobedu – i nakon današnjih gnusnih dela, on će pobediti."

Rekao je i da ide na konvenciju - koja počinje sutra i završava se u četvrtak - da bi "stajao rame uz rame sa predsednikom Trampom i SAD da bi se zauzeli za demokratiju". On je dalje nazvao Trampov opstanak „čudom“.

Jake policijske snage kod Trampove Kule

Veliko prisustvo policije u Trampovoj kuli u Njujorku nakon pokušaja atentata na bivšeg predsednika u subotu.

Donaldu Trampu je pucano u uvo od strane osobe za koju se pretpostavlja da je bila na obližnjem krovu, dok je jedan član publike na njegovom mitingu u Pensilvaniji ubijen.

Republikanci rade sa '40 agencija' kako bi osigurali bezbednost konvencije

Efektivno se radi na obezbeđivanju adekvatne bezbednosti na Republičkoj nacionalnoj konvenciji, koja počinje sutra.

Prema rečima predsednika Republičkog nacionalnog komiteta Majkla Votlija, koji je rekao američkoj televiziji Foks njuz da vlasti rade zajedno.

- Osećamo se veoma prijatno što radimo sa Tajnom službom, radimo sa 40 različitih agencija za sprovođenje zakona u smislu kako će to obezbeđenje izgledati - rekao je on.

U međuvremenu, viši savetnici za Trampovu kampanju, Kris LaSivita i Suzi Vajl, pozvali su osoblje da danas ne dolazi ni u kancelariju u Vašingtonu ni u Vest Palm Biču, jer obezbeđuju bezbednost obe lokacije.

- Pojačavamo prisustvo naoružanog obezbeđenja sa policajcima 24/7 na licu mesta - napisali su u pismu, a prenosi američka mreža NBC Njuz.

- Biće sprovedene dodatne bezbednosne procene. Naš najveći prioritet je da svi vi u ovom osoblju budete bezbedni - navode.

Takođe oni su potvrdili da će se konvencija Republičkog nacionalnog komiteta nastaviti kako je planirano u Milvokiju, Viskonsin.

Oglasio se Papa

Papa je poslednja globalna ličnost koja je komentarisala pokušaj ubistva.

Kako si mediji već ranije izvestili politički lideri su osudili incident i poželeli dobro Donaldu Trampu.

Papa je u saopštenju iz Vatikana rekao: „Sveta stolica izražava zabrinutost zbog sinoćne epizode ​​nasilja, koja povređuje ljude i demokratiju, izaziva patnju i smrt. Pridružujemo se molitvi američkih episkopa za Ameriku, za žrtve i za mir u zemlji, da nikada ne prevladaju razlozi nasilja".

Ovako su Trampove telohraniteljke delovale u trenutku atentata

TOTALNI haos nastao je tokom pokušaja atentata na bivšeg predsedmnika SAD Donalda Trampa, a najnvoiji snimci govore, o najblaže rečeno, čudnom ponašanju pripadnika obezbeđenja, tačnije žena iz Trampovog tima.

Na videu snimljenom u metežu nakon napada, jedna pripadnica obezbeđenje ne zna kako pištolj da vrati u futrolu, druga namešta naočare, potom panično okružuju Trampov auto.

Vučić jasno: Hoćete li sada da kažete da je u SAD pucano na opozicionog kandidata?

Vučić je naveo da se slaže sa ocenama da je pucnjava na Fica i Trampa trenutak koji se desio zbog satanizacije koja je konstatnta.

- Apsolutno tačno. Ovaj čovek što je pucao on vam kaže da mrzi Trampa i republikance. Kada provodite satanizaciju, a šta očekujete da svi ljudi razumeju da vi lažete. Pa neki ljudi ne misle da vi lažete i neki nisu sasvim čisti, a neki jesu a misle da čine dobro delo time što će nekoga da ubijete. Robert je moj dobar drug pre svega. Razmišljao samm bezbroj puta šta je razlog i onda shvatite da je to razlog. Provodili su godinama satanizaciju Fica.

@vecernjenovosti @Ja sam Aleksandar o atentatu na @President Donald J Trump #donaldtrump #aleksandarvucic ♬ original sound - Večernje novosti

Kaže da su imali i plan da ga uhapse, ali nisu, a onda se desilo da opet pobedi.

- Pobedio je jer je stvarni i veliki lider i narod to prepoznaje. Neće više narod da sluša lažnoliberalne elite koje misle da su Bogom dane da vam sude o svemu. Ne zaboravite, oni su nama, nekakav Fridom Haus ili već ko, rekli da ima jedan povređen na nekim demonstracijama, a ne postoji zemlja na svetu koja je tako liberalna i koja dopušta da milicija bude napadana i da pušta ulaz u sve državne organe i sve drugo. Pa šta će sada da kažu da je Amerika najgora zemlja na svetu, pošto su pucali  na opozicionog predsedničkog kandidata tokom njegovog skupa. I to iz dugih cevi. Hoćete li to da kažete ili nećete, ili ćete i dalje da nam objašnjavate da zakon o rodnoj ravnopravnosti nije pokrio sve kategorije u Srbiji, pa ste zato krivi, ili zakon o REM nije ne znam šta... Koga vi zavitlavate više? Šta mislite da je narod lud u svetu, da su svi ludi u svetu? Zato se podižu ljudi u svetu i bore sve snažnije i naravno da minimizuju kada nekoga napadaju, a naravno da dižu kada druge neko pogleda popreko. Da li je rečeno "Očekujem da ga Alah kazni". Citat. Ja ćutim, kažem sve želim najbolje, ništa ne kažem. Oni kažu: "kako je VUčić okrenuo jednu plemenitu izjavu". To je ta perverzna inverzija kojoj prisustvujemo svakog bogovetnog dana. To je ludilo u koje nas uvlače. U kojem nisam čuo ono što sam čuo, nego oni će da nam objasne.

- Zapamtite moje reči, to će da se desi. Ako svima u svetu budemo dali da na ovakav način svetom upravljaju, vidite da imamo posla sa ludacima koji neće da govore o miru. Oni misle svi da treba da ratuju, da je sada prilika da urade sve što im padne na pamet.

Podsetio je na to da dve i po godine pričaju o tome da će Srbija da napadne neku zemlju u regionu i da su napisali preveliki broj tekstova o tome: - I dalje laže, neki Kurti, Vesli Klark. A za to vreme oni vode ratove, neki proteruju Srbe sa KiM, ovi vode ratove širom sveta. Vi hoćete da ućutkate istinu svi zajedno. Pojavili se ljudi, baš ih šta ćete da im radite, kako ćete da se ophodite prema njima, koji traže da slobodno govore. Pogodilo ga staklo. Ma nemoj. Čudom je ostao živ. Čudo ga je sačuvalo. To čudo je sačuvalo i Fica koji je dobio četiri metka u telo. A to je sve ludilo te satanizacije koju provode svakog dana i gde niko nema pravo na drugačije mišljenje. Pa čekajte, kad pričamo o perverznoj inverziji pa jel demokratija danas da ukinete sve koji drugačije misle.

- Vreme je da se podužu slobodarske snage sveta i da kažu ne možete više da nas pravite ludim. Hoćemo da živimo u svojoj slobodnoj zemlji, ne zameramo se nikome. Samo nismo tako ni ludi ni glupi kao što mislite.

@vecernjenovosti Jasna poruka @Ja sam Aleksandar nakon atentata na @President Donald J Trump #aleksandarvucic #srbija #donaldtrump ♬ original sound - Večernje novosti

Zatvoren vazdušni prostor iznad Betel parka

Američke vlasti zatvorile su vazdušni prostor iznad Betel parka, odakle je Tomas Metju Kruks, osumnjičeni za napad na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na predizbornom mitingu u Batleru, u

Pensilvaniji Federalna uprava za vazduhoplovstvo saopštila je da je vazdušni prostor zatvoren iz posebnih bezbednosnih razloga, prenosi Ej-Bi-Si njuz .

Federalni istražni biro identifikovao je 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa kao "subjekta umešanog" u pokušaj ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa. U saopštenju FBI navedeno je da je Kruks iz Betel parka u Pensilvaniji, prenose mediji.

Grenel o atentatu na Trampa

Nekadašnji izaslanik bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel, i jedan od njegovih najbližih saradnika, ušao je u oštru polemiku sa američkim novinarima i korisnicima društvene mreže X. Naime, on je reagovao na poruke novinara koji rade u medijima koji svakodnevno satanizuju Donalda Trampa i nazivaju ga pretnjom po demokratiju u Americi, te upitao novinara kako misli da će psihički nestabilne osobe reagovati kada čitaju njihove tekstove. On je takođe napisao da žrtva ima ime i prezime – da se zove Donald Tramp te da ako su stvarno zabrinuti zbog sinoćnjeg događaja, treba da promene svoju retoriku.

“Njegovo ime je Donald Tramp. I zašto želite brz oporavak nekome koga nazivate pretnjom po demokratiju svakoga dana? Postoje posledice vaše radikalne retorike. Šta očekujete da urade labilni ljudi kada to pročitaju? Promenite vašu retoriku ako vas je uznemirio jučerašnji pookušaj atentata.”

Grenel je podsetio da je pre 6 dana Magazin “New Republic” pisao kako Tramp ispunjava 9 od 17 stavki koje definišu fašizam. On je pozvao novinare koji su to pisali na odgovornost i ponovio pitanje kako očekuju da se ponašaju ljudi koji to pročitaju?!

Snimak Trampa s leđa - izbegao sigurnu smrt

Donald Tramp juče je držao predizborni miting u Pensilvaniji, a onda su se čuli pucnji. Jedan od prisutnih uspeo je da snimi Trampa s leđa, gde se jasno vidi da je jednim slučajnim potezom izbegao sigurnu smrt.

Naime, kako se na pomenutom snimku može videti, dok je predsednički kandidat govorio začuo se pucanj, on se potom osvrnuo oko sebe, pogledao mahinalno levo i desno, čime je izbegao novi pucanj! Gotovo u milisekundi se uhvatio za uvo i video krv, a zatim kleknuo i zaštitio od pucnjave!

Zabranjeni letovi iznad mesta atentata

Federalna uprava za vazduhoplovstvo SAD uvela je privremena ograničenja letova iznad Betel parka u Pensilvaniji zbog "posebnih bezbednosnih razloga", navedeno je na njihovoj internet stranici.

Ograničenje je stupilo na snagu u 2.05 sati posle ponoći po istočnom vremenu.

Ograničenja stupaju na snagu dok vlasti u Pensilvaniji istražuju pucnjavu u kojoj je tramp povređen, jedan učesnik mitinga je ubijen, a dvoje teško povređeno.

Pogledajte kako su "objektivni" mediji u SAD izveštavali o atentatu na Trampa

SUDEĆI po načinu kako su samoprozvani "objektivni" i "nezavisni" mediji u Sjedinjenim Američkim Državama izveštavali o pokušaju ubistva predsedničkog kandidata Donalda Trampa, može se reći da je situacija ista kao u srpskim medijima naklonjenim opoziciji - na delu je potpuna relativizacija nasilja i mržnje prema onima koji su sa druge strane, čak i kada se desi tako strašan događaj kao što je sinoćni pokušaj ubistva. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

Novi snimak atentatora na Trampa

POJAVIO se snimak na kojem se vidi telo koje se nalazi na krovu.

Tomas Metju Kruks pucao je na Donalda Trampa koji je imao predizborni skup u gradiću Batler u Pensilvaniji. Bivši predsednik i aktuelni predsednički kandidat je pogođen u uvo, a Kruks je likvidiran od strane pripadnika Tajne službe.

Američki mediji objavili su snimak na kojem se vidi kako se Kruks namešta i puca na Trampa, a neko ga po imenu doziva i govori mu da siđe.

Fico nakon atentata na Trampa

POLITIČKI protivnici bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa huškaju društvo dok neko ne uzme oružje u ruke, scenario pucnjave u SAD je kopija istog takvog u Slovačkoj, izjavio je slovački premijer Robert Fico, koji je i sam nedavno preživeo pokušaj ubistva.

"Scenario je kao prekopiran. Trampovi politički protivnici pokušavaju da ga zatvore, a kada im to ne polazi za rukom, samo podstrekavaju društvo dok se neki jadnik ne lati oružja“, napisao je Fico na svojoj stranici na društvenim mrežama.

Prema njegovom mišljenju, „uslediće govori o potrebi pomirenja, smirenosti i praštanja“.

Udarna poruka Vučića nakon atentata na Trampa

ŽELEO bih još jednom da izrazim zabrinutost zbog užasnih događaja koji su se zbili noćas u SAD, pokušajem atentata na bivšeg predsednika i predsedničkog kandidata Donalda Trampa. Želim mu dobro zdravlje i brz oporavak i nadam se da će ovo ludilo mržnje koje se širi po svetu da prestane i da će postojati veće poštovanje za drugačije mišljenje i da će manje biti agresije pogotovo od onih koji drugima prebacuju da su agresivni a najčešće baš sa te strane dolaze napadi.

Ovo je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obraćanja iz Kaira a jutro nakon pokušaja atentata na Donalda Trampa.

- Verujem u snagu američkog naroda da sve ovo prevaziđe i uveren da ćemo mi u Srbiji uspeti da sačuvamo razum i da shvatimo koliko je mir važan - kaže Vučić i dodaje:

- Veoma precizno sam govorio u petak. Iskoristio sam jednu sintagmu pervezno inverzno, možete i tu da napravite inverziju. Sve što se govori i radi sve je suprotno. Dakle, svi u takvozanim vuk liberalnim pokretima koji pričaju protiv agresije su najagresivniji. Kada vam kažu da te kazni alah onda je to plemenito i kriv je onaj koji je meta tog napada. Kada vam kažu da vam decu treba tuširati uranijumom nije kriv taj što je rekao, treba stati u zaštitu takvih treba osuditi onoga koji treba da bude ubijen osiromašenim uranijumom. To vam je kao i sa tom pričom. Podsetiću vas na reakcije zbo jednog udarca, običnog udarca koji smo smi mi osudili, a ne atentata poput atentata na Fica, Trampa. Ovo je čisti akt mržnje. Čuli ste onog ko je to uradio da je rekao da mrzi Trampa i republikance. Ako se zalažete za mir, onda kažu: "a, ne, ne. Ti nisi za mir već protiv naše pobede nad Rusijom." Bukvalno je sve obrnuto. Kada vam neko govori o nezavisnim medijima vi unapred znate. Samo napravite inverziju i znate šta je istina.

Prva reakcija Rusije na atentat na Trampa

PORTPAROL ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova oglasila se povodom atentata na Donalda Trampa.

- Pre tačno 2 meseca skrenula sam pažnju da u Sjedinjenim Državama bukvalno podstiču raspirivanje mržnje prema političkim protivnicima, a navela sam i primere američke tradicije atentata i ubistava predsednika i predsedničkih kandidata - poručila je Zaharova.

Snimljeno kako atentator puca na Trampa

Pojavio se i snimak momenta kada je atentator pucao na Trampa. Na snimku se može videti kako Metju Kruks leži na krovu sa oružjem. Čuje se i vriska i panika koja kreće odmah nakon što su se začuli hici. 

@vecernjenovosti Američki mediji pustili su snimak na kome se vidi kako atentator puca na @President Donald J Trump #donaldtrump #donaldtramp ♬ original sound - Večernje novosti

Snimak atentatora pre pucanja na Trampa

TOMAS Metju Kruks (22) identifikovan je kao napadač koji je pokušao da izvrši atentat na bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa, piše Njujork post.

Na društvenim mrežama pojavio se novi snimak napadača.  Kruks se, naime, usnimio u automobilu kako izgovara:

"Ja sam Tomas Metju Kruks. Ja mrzim republikance. Ja mrzim Trampa. I znate šta - imate pogrešnog čoveka". 

@vecernjenovosti Na društvenim mrežama pojavionse snimak na kome se navodno nalazi atentator na Dinalda Trampa @President Donald J Trump #donaldtrump ♬ original sound - Večernje novosti

Trampova poruka nakon atentata

BIVŠI američki predsednik Donald Tramp poručio je u mejlu svojim pristalicama, nakon što je ranjen na predizbornom skupu u Pensilvaniji, da se nikada neće predati.

"Ovo je poruka od Donalda Trampa", piše u kratkom mejlu, uz poruku "Nikada se neću predati", prenosi Si-En-En.

Bajden razgovarao s Trampom nakon pokušaja ubistva

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden razgovarao je u subotu sa Donaldom Trampom, posle pokušaja ubistva bivšeg predsednika SAD na njegovom predizbornom mitingu u Pensilvaniji, potvrdio je neimenovani zvaničnik Bele kuće.

- Bajden je takođe razgovarao sa guvernerom Pensilvanije Džošom Šapirom i gradonačelnikom Batlera Bobom Dandojiem - dodao je neimenovani zvaničnik, prenosi Rojters.

Zbog atentata na Trampa tokom predizbornog skupa u Batleru, predsednik Bajden napustiće Rehobot Bič u Delaveru i vratiti se u Belu kuću u nedelju ujutro, saopštila je Bela kuća.

FBI identifikovao Tomasa Metjua Kruksa kao subjekta umešanog u pokušaj ubistva Trampa

Federalni istražni biro (FBI) identifikovao je 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa kao "subjekta umešanog" u pokušaj ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa, navodi se u saopštenju.

U saopštenju FBI navedeno je da je Kruks iz Betel parka u Pensilvaniji, prenosi CNN. 

Oglasio se FBI

Američki Federalni istražni biro (FBI) istražuje pucnjavu na mitingu u Pensilvaniji u subotu kao "pokušaj ubistva" bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, saopštili su danas zvaničnici FBI navodeći da su blizu identifikovanja ubijenog napadača koji nije imao lična dokumenta kod sebe.

Specijalni agent FBI Kevin Rojek izjavio je na konferenciji za novinare da FBI u ovom trenutku ne može da objavi ime napadača, da rade na biometrijskoj potvrdi, analiziraju DNK napadača i pregledaju fotografije, kao i da osumnjičeni napadač nije imao lična dokumenta kod sebe, što usporava proces identifikacije, prenosi Rojters.

Novi snimak atentata na Trampa

Na društvenim mrežama objavljen je novi snimak atentata na Donalda Trampa, a kako je izgledalo pogledajte na priloženom video-snimku:

Snimak Trampa nakon atentata

BIVŠI predsednik Donald Tramp, koji je povređen kada je na njega pucano na njegovom mitingu u Batleru, u Pensilvaniji, sleteo je u Nju Džerzi i na video snimku se vidi kako izlazi iz aviona, javio je MSNBC.

On je pucao na Trampa

TOMAS Metju Kruks (22) identifikovan je kao napadač koji je pokušao da izvrši atentat na bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa, piše Njujork post.

Napadača je likvidirala Tajna služba, a poginula je još jedna osoba iz publike koju je upucao atentator.

Kruks iz Betel Parka, Pensilvanija, ispalio je hice – jedan od njih okrznuo je Trampa po uhu – na mitingu na otvorenom u Batleru, nadomak Pitsburga.

Foto: Printskrin

Vučić o pokušaju atentata na Trampa

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić reagovao je na profilu X nakon pokušaja ubistva bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa.

- Izražavam duboku zabrinutost zbog pokušaja atentata na bivšeg predsednika SAD i prijatelja Srbije Donalda Trampa uz snažnu osudu nasilja kao načina političke borbe. Želim mu brz i uspešan oporavak, uveren da će iz ove borbe izaći još jači - napisao je Vučić. 

Likvidiran napadač

Napadača je likvidirala Tajna služba, a poginula je još jedna osoba iz publike koju je upucao atentator. Tramp je pogođen u uvo i krvav je odveden sa bine, a trenutno je u dobrom stanju i nalazi se u medicinskoj ustanovi.

Osim dvoje smrtno stradalih, dve osobe su u kritičnom stanju.

Nema znakova stranog učešća

U ovom trenutku nema znakova da je pucnjava na Trampovom skupu imala bilo kakvu vezu sa stranim uticajem, rekao je američki zvaničnik kojeg citira En-bi-si njuz.

Ilon Mask: Dva puta su pokušali da me ubiju

Uticajni američki biznismen i milijarder Ilon Musk, u svetlu pucnjave na mitingu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, rekao je na društvenoj mreži Iks da su u proteklih osam meseci dva puta pokušali da ga ubiju.

Tajna služba: Napadač ubio osobu u publici, još dve teško povređene

Tajna služba je upravo izdala saopštenje u kojem se navodi da je napadač ispalio više metaka ka bini „sa uzvišenja van mesta održavanja mitinga“. Ubijena je jednu osoba u publici, a dve su teško povređene, navodi se u saopštenju. Agenti su ubili napadača na licu mesta.

Oglasio se Tramp: Pogođen sam u gornji deo uveta

Donald Tramp je upravo izdao saopštenje nakon pucnjave na njegovom skupu u Pensilvaniji. Više o tome OVDE.

Nižu se reakcije na pokušaj atentata: Oglasio se i Orban

Više o tome OVDE

Atentatora je likvidirao tim snajperista iz Tajne službe

Atentatora na Trampa u incidentu u Pensilvaniji ubio je snajperski tim Tajne službe, kaže izvor za Foks njuz.

FBI je na mestu pucnjave u Pensilvaniji

FBI će „nastaviti da radi zajedno sa američkom tajnom službom dok istraga bude napredovala“, navodi agencija u saopštenju.

Kamala Haris: Svi moramo da osudimo ovaj odvratni čin

Potpredsednica Kamala Haris pridružila se horu koji osuđuje političko nasilje nakon pucnjave na današnjem skupu Donalda Trampa:

Obaveštena sam o pucnjavi na događaju bivšeg predsednika Trampa u Pensilvaniji.

Laknulo nam je što nije ozbiljno povređen. Molimo se za njega, njegovu porodicu i sve one koji su povređeni i pogođeni ovom besmislenom pucnjavom.

Zahvalni smo Tajnoj službi Sjedinjenih Država, onima koji su prvi odgovorili i lokalnim vlastima na njihovoj hitnoj akciji.

Ovakvom nasilju nema mesta u našem narodu. Svi moramo da osudimo ovaj odvratni čin i da učinimo svoj deo kako bismo osigurali da ne dođe do novog nasilja.

Bajden sa obraća medijima: Uskoro ću razgovarati sa Trampom

Kaže da je pokušao da se dočepa bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je „sa svojim lekarima“.

- Očigledno je dobro – planiram da razgovaram s njim uskoro, nadam se preko telefona.

​​- U Americi nema mesta za ovu vrstu nasilja – bolesno je, bolesno je.

- To je jedan od razloga zašto moramo da ujedinimo ovu zemlju – ne možemo dozvoliti da se ovo dešava, ne možemo biti ovakvi, ne možemo ovo da tolerišemo.

On se zahvaljuje Tajnoj službi i organima za sprovođenje zakona.

- Nemam sve te detalje – stavićemo vam ih na raspolaganje.

On dodaje da će možda ponovo govoriti kasnije večeras ili će dati saopštenje sa više detalja.

Bajden dodaje: „Miting je trebalo da se održi mirno bez ikakvih problema. Ali ideja, ideja da u Americi postoji političko nasilje ili nasilje kao što je ovo je jednostavno nečuveno – jednostavno nije prikladna.

- Svi to moraju osuditi, svi.

Atentator imao snajper, bio na krovu udaljenom nekoliko stotina metara

Tri izvora za sprovođenje zakona potvrđuju da je ubica bio izvan mesta održavanja mitinga bivšeg predsednika Donalda Trampa u Pensilvaniji.

Dva od tih izvora kažu da je ubica bio na krovu, izvan dvorane. Više izvora za sprovođenje zakona je ovu osobu pominjalo kao snajperistu, iako dodatni detalji o tome nisu jasni.

Bajden: Zahvalan sam što je Tramp bezbedno, molim se za njega

Predsednik Džo Bajden rekao je da je "zahvalan" što je Donald Tramp bezbedan nakon pucnjave na mitingu njegovog rivala u Pensilvaniji.

- Obavešten sam o pucnjavi na mitingu Donalda Trampa u Pensilvaniji“, navodi se u saopštenju predsednika.Zahvalan sam što čujem da je bezbedan i da je dobro.

- Molim se za njega i njegovu porodicu i za sve one koji su bili na mitingu, dok čekamo dalje informacije.

- Džil i ja smo zahvalni Tajnoj službi što ga je odvela na sigurno. U Americi nema mesta za ovu vrstu nasilja. Moramo se ujediniti kao jedan narod da to osudimo.

Buš: "Kukavički napad"

Bivši predsednik SAD Džordž V. Buš izjavio je da je "zahvalan" što je bivši predsednik Donald Tramp bezbedan.

"Lora i ja smo zahvalni što je predsednik Tramp bezbedan nakon kukavičkog napada na njegov život. I pohvaljujemo muškarce i žene iz Tajne službe za njihovu brzu reakciju," naveo je Buš u svojoj izjavi.

Oglasio se i Barak Obama

Bivši predsednik SAD Barak Obama reagovao je na pucnjavu na skupu bivšeg predsednika Trampa u subotu osudom političkog nasilja i izražavanjem olakšanja zbog Trampove bezbednosti.

"Apsolutno nema mesta za političko nasilje u našoj demokratiji," rekao je Obama u izjavi objavljenoj ubrzo nakon incidenta.

"Iako još ne znamo tačno šta se desilo, svima bi trebalo da buded lakše što bivši predsednik Tramp nije ozbiljno povređen i da iskoristimo ovaj trenutak da se ponovo posvetimo pristojnosti i poštovanju u našoj politici. Mišel i ja mu želimo brz oporavak."

Snimak iznošenja tela napdača

Pucnjava se istražuje kao pokušaj ubistva

Pucnjava na mitingu u Pensilvaniji istražuje se kao pokušaj atentata na Donalda Trampa, rekli su zvaničnici zza Asošijeted pres.

Pucač ubijen, kao i jedna osoba na mitingu

Kako pišu američki mediji, pucač je ubijen, ali i još jedno lice.

Tramp se oglasio

Američki predsednički kandidat Donald Tramp rekao je danas, nakon navodnog pokušaja atentata na njega tokom skupa u Pensilvaniji, da se oseća dobro, i da je na kontroli u medicinskoj ustanovi, piše AP.

Nakon što je upucan Tramp vikao "Borba, Borba"

Atentan na Donalda Trampa

Bivši američki predsednik Donald Tramp izveden je sa bine na predizbornom mitigu u gradu Batler u saveznoj državi Pensilvaniji, nakon što je pao na zemlju kada su se začuli zvuci nalik na pucnje i krici.

Agenti Tajne službe pomogli su Trampu da ustane i hitno ga izveli sa bine. Nakon što je ustao, na Trampovom licu mogla se videti krv, prenosi CNN.

Republikanski kandidat na predstojećim predsedničkim izborima je izlazeći sa bine ponovo uzvikivao ka gomili sa podignutom pesnicom.

Prethodno su se na skupu čuli zvuci nalik pucnjima, a neki od prisutnih su zavrištali u panici. Još nije poznato šta je izazvalo incident, a miting je prekinut.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O BIOGORIVU, RUDOLFU I PODMORNICAMA: Od kada je čoveka civilizacija traži prijateljske energente