ODBROJAVANJE - JOŠ 14 DANA DO OLIMPIJSKIH IGARA: Vreme prolazi, Igre ostaju

Francuz Anri Žoli podneo je 1900. godine patent za "bioskop koji govori".

ОДБРОЈАВАЊЕ - ЈОШ 14 ДАНА ДО ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА: Време пролази, Игре остају

Foto: Goran Čvorović

Iste godine, kada su prvi put organizovane OI u Parizu, arhiteta Ektor Gimar je pobedio na konkursu za izgradnju čuvenih ulaza u stilu ar nuvo u pariski metro koji je tog leta pustio prvu liniju. Otvorene su Velika i Mala palata za Veliku međunarodnu izložbu. Vlasti su usvojile uredbu o maksimalnom radnom vremenu od 10 i po sati za žene i maloletnike, a jednake uslove mogli su da uživaju i muškarci koji su radili u istim prostorijama kao i pripadnice lepšeg pola. Izvršena je reforma policije čijim pripadnicima je dozvoljeno da nose kolt. Otvorena je železnička stanica Orsej koja je danas čuveni prestonički muzej.

Kada je organizovana Druga pariska Olimpijada, 24 godine kasnije, ukinut je monopol na prodaju šibica, inženjer Etjen Emišen je napravio prvi krug sa svojim helikopterom, dok je avijatičarka Adrijen Bolan oborila svetski rekord u lupingu, sa 212 salta za 72 minuta na aerodromu Orli. Te godine rođen je šansonjer Šarl Aznavur, održane su i Prve zimske olimpijske igre u Šamoniju, dok je Sena dostigla nivo od 7,32 metra i poplavila mnoge ulice u prestonici.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

U vreme ove treće pariske Olimpijade radno vreme je 7 sati, gradom se vozi 30 kilometara na sat, a u muzeju Bobur se organizuje izložba o romanesknom životu Korto Maltezea. Vreme je ekstrema: održani su izbori na kojima je pobedila levica među kojima su lideri krajnji levičari, dok su krajnji desničari zbirno osvojili najviše glasova. Produžena je linija metroa broj 14 do aerodroma Orli i završeno Olimpijsko selo u kome će živeti i raditi 12.000 ljudi. Vremena se menjaju, Igre ostaju.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)