ĐILAS SAM SEBE OPOVRGAVA: Bivša vlast dala dozvole za eksploataciju litijuma, ovi dokumenti to i dokazuju (FOTO)

Novosti online

17. 07. 2024. u 15:28

PREDSEDNIK Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas opovrgao je samog sebe kada je rekao da nijedna prethodna vlada nije dala nikakve dozvole za iskopavanje litijuma i da su jedine dozvole koje su date one za istraživačke radnje.

ЂИЛАС САМ СЕБЕ ОПОВРГАВА: Бивша власт дала дозволе за експлоатацију литијума, ови документи то и доказују (ФОТО)

Foto: Printskrin/Tviter

Ono što treba istaći jeste da nije ni bilo potrebno da daju dozvole jer izmenama Zakona o rudarstvu, koje su se desile opet za vreme njihove vlasti, nisu bile ni potrebne!

Naime, zakonskim rešenjima od 1995. do 2005. godine nosilac istraživanja imao je prioritete, ali nije apriorio mogao postati i nosilac eksploatacije, odnosno morao je da se potpiše ugovor sa državom u vezi sa eksploatacijom.

Međutim, 2006. godine izmenama Zakona o rudarstvu, pravi se bitan zaokret tako što je obrisan deo za obaveznog ugovoranja sa Republikom Srbijom.

To praktično znači da su im izmene zakona omogućile eksplataciono pravo. To znači da je bilo dovoljno da Rio Tinto samo ispuni zakonske uslove, ali ne i da pregovara sa državom, tj. država je tu počela da gubi moć i kontrolu čitavog procesa.

BONUS VIDEO: CRNO NA BELO! Ovo su ugovori koji dokazuju da je Đilasova i Tadićeva vlast dovela Rio Tinto

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Otkrivamo zvanično najlepše plaže u Evropi za 2024  sa sjajnim provodom po last minute cenama