PEČAT SKUPŠTINE SRBIJE NA DEKLARACIJU: Pred poslanicima važan dokument sa Svesrpskog sabora

M. St.

23. 07. 2024. u 07:00

DEKLARACIJA o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, posle usvajanja u parlamentu Republike Srpske, naći će se danas i pred poslanicima Skupštine Srbije, kao prva od 60 tačka dnevnog reda.

ПЕЧАТ СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ НА ДЕКЛАРАЦИЈУ: Пред посланицима важан документ са Свесрпског сабора

Foto: N.Skenderija

Ovim dokumentom, koji je usaglašen na Svesrpskom saboru, definisano je da srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu, da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Republike Srbije, insistira se na očuvanju "Dejtona", ćiriličnog pisma i srpskog jezika, ističe se zalalanje za negovanje zajedničkog istorijskog sećanja i iskazuje jasno protivljenje Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Ratifikovanjem u našem zakonodavnom domu biće obezbeđena puna primena zaključaka i ciljeva deklaracije i u Srbiji i u Republici Srpskoj.

Na taj način biće omogućeno da se formira set usaglašenih zakonskih rešenja i podsticajnih mera kako bi se obezbedio demografski rast, a očekuje se da državni organi Srbije i RS osnuju fond "Deca nam se rađala" za sprovođenje pronatalitetnih mera. Osim toga, predviđeno je da se usaglase nastavni planovi i programi u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, kao i da se uvedu redovne đačke i studentske ekskurzije da bi đaci i studenti iz Srbije posećivali prirodne lepote i kulturno-istorijske spomenike u Republici Srpskoj, i obrnuto.

- Predlaže se sačinjavanje usaglašenog plana poljoprivredne proizvodnje. Preporučuje se objedinjavanje ponuda, usluga, investicija i resursa u oblastima energetike, rudarstva, turizma, poljoprivrede, bankarstva, finansija i platnog sistema, zdravstva, obrazovanja, saobraćaja i veza i drugim oblastima od nacionalnog značaja radi zajedničkog nastupanja na domaćim i stranim tržištima - navodi se u Deklaraciji.

Osim toga, ratifikovanje Deklaracije je prvi korak ka zajedničkom i ujedinjenom planu infrastrukturnih projekata Srbije i Srpske kojim bi trebalo da se detaljno odrede potencijalno važni projekti:

- Svesrpski sabor pozdravlja zajedničke aktivnosti na izgradnji autoputa Banjaluka - Beograd, gasovoda kroz Republiku Srpsku, aerodroma u Trebinju, kao i zajedničkih hidroelektrana. Naravno, ekonomska saradnja je vezana za širi region i smatramo je neophodnom za uspostavljanje bliskih ekonomskih veza sa svim zemljama i entitetima na Zapadnom Balkanu kroz Berlinski proces, Otvoreni Balkan i kroz proces evropskih integracija.

Kako je predviđeno Dekalaracijom, Svesrpski sabor sastajaće se na svake dve godine, a činiće ga predstavnici Srba izabrani u zakonodavne i izvršne organe vlasti, članovi akademija nauka i umetnosti, članovi Sabora Srpske pravoslavne crkve i drugi predstavnici srpskog naroda. Predviđeno je da Sabor konstituiše Nacionalni savet srpskog naroda, koji je zadužen za koordinaciju, praćenje i izvršavanje akata Svesrpskog sabora, kao i sopstvenih akata.

Osim o deklaraciji, poslanici će raspravljati i o poskupljenju pretplate za javni servis, izmenama Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, kao i Zakona o platnim uslugama i nekoliko zakona o zaduživanju. Biraće se i novi guverner Narodne banke Srbije, a za tu funkciju ponovo je predložena Jorgovanka Tabaković.

Odlučivaće se i o predsedniku Fiskalnog saveta, a za tu funkciju je predložen Blagoje Paunović. Dosadašnjem predsedniku Pavlu Petroviću istekao je mandat. Poslanici će se izjasniti i o nekoliko kadrovskih rešenja za skupštinske odbore i delegacije.

Dodik se obraća poslanicima

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će se obratiti u Skupštini Srbije tokom razmatranja Deklaracije.

- Drago mi je što ću biti u prilici da se obratim u parlamentu Srbije i da kažem na koji način mi Srbi gledamo na Srbiju kao svoje utočište, domovinu, da više volimo jaku Srbiju, jer znamo da je ona dovoljan garant da i nas može da brani - rekao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Dronom ubijen Ivan Šaljnev