VAŽAN SASTANAK U STAROM DVORU: Gradonačelnik Šapić primio ministra za lokalnu samoupravu Severne Makedonije (FOTO)

Novosti online

09. 09. 2024. u 15:52

GRADONAČELNIK Aleksandar Šapić primio je danas u Starom dvoru ministra za lokalnu samoupravu Severne Makedonije Zlatka Perinskog sa kojim je razgovarao o budućoj saradnji dve prestonice.

ВАЖАН САСТАНАК У СТАРОМ ДВОРУ: Градоначелник Шапић примио министра за локалну самоуправу Северне Македоније (ФОТО)

Foto: Grad Beograd

Ministar je imao želju da poseti Beograd, upozna se sa gradonačelnikom kako bi mu Šapić preneo svoje bogato i dugogodišnje iskustvo u upravljanju najmnogoljudnijom opštinom u Beogradu – Novim Beogradom, kao i uspešnom vođenju srpske prestonice. Ovaj susret iskorišćen je za razmenu iskustava što je osnova za poboljšanje saradnje glavnih gradova.

Ministra Perinskog je posebno zanimala sistemska organizacija Grada Beograda i 17 gradskih opština, zatim podela ingerencija među njima, načini njihovog finansiranja, funkcionalnost javnih preduzeća, te kako se Beograd uspešno snalazi u svakodnevnim situacijama, pre svega u oblasti javnog prevoza. Razgovarali su i o organizaciji komunalne policije u Beogradu i njenim prednostima za sugrađane. 

Gost je zainteresovan za niz uspešno realizovanih projekata u Beogradu, koji su podigli kvalitet života građana, kako bi ih implementirao u glavnom gradu Severne Makedonije. 
Na sastanku je ukazano na dugu i veoma plodonosnu saradnju između Beograda i Skoplja. Domaćin i gost podsetili su se činjenice da je u martu 2012. godine potpisan Sporazum o saradnji dva glavna grada, te da je tokom godina realizovano više značajnih susreta gradonačelnika Beograda i Skoplja. 

Bilateralni odnosi između Republike Srbije i Makedonije uspostavljeni su 8. aprila 1996. godine, a nacionalne politike Srbije i Severne Makedonije tokom poslednjih godina značajno su približene inicijativom „Otvoreni Balkan”. 

Domaćin i gost su se složili da bi sama činjenica da su Beograd i Skoplje gradovi pobratimi mogla da bude od koristi za produbljivanje saradnje između bratskih naroda. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTIŠAO IZ PARTIZANA, PA OTVORIO DUŠU: Saldanja otkrio kako su ga pokrali u Srbiji