OVO ĆE OSTATI U ARHIVU SKUPŠTINE KAO DOKAZ: Brnabićeva pokazala šta joj je opozicija dala pred konferenciju (FOTO)

Novosti online

10. 09. 2024. u 13:14

PREDSEDNICA Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić obratila se javnosti.

ОВО ЋЕ ОСТАТИ У АРХИВУ СКУПШТИНЕ КАО ДОКАЗ: Брнабићева показала шта јој је опозиција дала пред конференцију (ФОТО)

Foto: Printskrin

Pre nje, javnosti se, povodom najnovijih dešavanja na severu KiM, gde su pretučena i uhapšena četiri mladića srpske nacionalnosti, obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Govoriću samo o četiri stvari. Pod jedan, građani Srbije mogli su da svedoče o vrhuncu licemerja na našoj političkoj sceni. Desilo se da oni koji su doveli Rio Tinto u Srbiju 2001. godine, da oni koji su im dali prva istražna prava 2004. godine, da oni koji su promenili zakone 2006. i 2011. godine kako bi nešto uzeli od države, a dali Rio Tintu, što su i uradili 2006. i 2011. godine, da oni koji su Rio Tinto ubacili u nacionalnu strategiju održivog korišćenja prirodnih resursa 2012. godine, koji su tom nacionalnom strategijom 2012. godine naglasili da je litijum najveće blago Srbije... Da ti isti danas u ovom domu, gde su na kraju krajeva sve to radili i menjali te zakone u korist Rio Tinta, da ti isti danas traže zabranu geoloških istraživanja litijuma i bora. 

- Ja ću ponoviti ono što su svi građani mogli da čuju u subotu na razgovoru predsednika Aleksandra Vučića sa narodom i sa predstavnicima Rio Tinta u Ljuboviji. Citiram generalnog direktora Rio Tinta: došli smo u Srbiju kada su nas pozvali 2001. godine. 

- Pod dva, želim odmah da kažem, oni ovim ne traže zabranu istraživanja bora i litijuma, oni traže zabranu svih geoloških istraživanja na teritoriji Srbije. Zašto? Zato što ni Rio Tinto nije došao da istražuje litijum već nešto drugo i onda našao jadarit, a jadarit sadrži litijum. Tako da vi više i ne možete da dajete bilo kakve dozvole za istraživanje zato što neko može da traži nešto i nađe bor ili litijum. Traži zlato, a nađe litijum. Traži ugalj, a nađe neki novi mineral jer je jadarit novi mineral u svetu. Tako da vi ne možete više ni da izdajete nove dozvole za nova istraživanja u Srbiji. Što dovoljno govori koliko oni žele da unazade Srbiju. Što će značiti da mi nemamo ni nova vodoizvorišta. Da ne možemo više da gradimo puteve jer su vam potrebna geološka istraživanja da biste znali kako da gradite puteve. Da ne možemo više da sazidamo nijednu zgradu ili kuću zato što su vam potrebna geološka istraživanja da napravite temelj za tu kuću. Jer možete da nađete nešto, ali niko ne zna šta.

- Dakle, Rio Tinto kada je došao u Srbiju nije tražio litijum, ali ga je našao, odnosno jadarit. Ja bih volela, odnosno bilo bi fer od naše opozicije da nakon ove pres-konferencije odu do Rudarsko-geološkog fakulteta, do Geološkog zavoda Srbije, da obiđu porodice rudara i geologa u Srbiji i da im kažu i objasne zbog čega se tim ljudima zabranjuje rad u Republici Srbiji?

- Pod tri, najverovatnije za našu opoziciju što se tiče ovog predloga zakona ili drugog predloga zakona litijuma, bora, jadarita ili bilo čega drugog, mi smo uvek spremni da razgovaramo, za razliku od njih. Oni to nisu uradili pre 23 godine kada su doveli Rio Tinto. Nisu razgovarali sa narodom. Nisu tražili od naroda dopuštenje da dovedu Rio Tinto. Oni ni pre 20 godina kada su dali prvo istražno pravo Rio Tintu, ovo istražno pravo koje bi danas da zabrane da država daje, dakle, tada kada su dali ta istražna prava nisu pitali narod. Nisu imali javnu debatu. Kada su menjali zakone nisu imali javne debate. Kada su u skupštini 2006. i 2011. uzeli od države pravo da zadrži eksploataciona prava za sebe već uveli da onaj koji ima istražna prava, a oni su ih dali Rio Tintu 2004, imaju i eksploataciona prava, nisu izašli i to objasnili narodu. Za razliku od njih, kao što je i Vučić pokazao, mi smo uvek spremni da razgovaramo. A prvi Aleksandar Vučić da ode narodu na noge i da razgovara i u Nedeljicama gde je bio, i u Malom Zvorniku i u Ljuboviji. Ako treba i više od osam sati. 

- Mi smo spremni da razgovaramo na sve teme. Oni 11 godina dok su bili vlast nikada nisu pitali narod o litijumu. Ni kad su menjali zakone, ni kad su usvajali strategije, nikada. Mi ćemo ih obavestiti. Ja ću staviti ovaj predlog na dnevni red u skladu sa zakonskim rokovima. Nemamo ništa lično. Ja jedva čekam ovu sednicu da vidimo zaista ko je za šta odgovoran u ovoj zemlji što se tiče ovog projekta u poslednje 23 godine. 

- Pod četiri, koliko pričaju neistine, koliko manipulišu informacijama, koliko ovo koriste za svoju političku promociju, bez da ih je zaista briga za zdravlje građana ili životnu sredinu, najbolje govore dve stvari. Evo da pokažem odmah. Ovo su mi dali upravo sada, pred njihovu pres-konferenciju, predsedniku Narodne skupštine predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. 

Foto: Printskrin

 

Predsednica Narodne skupštine uputila je poziv medijama da pogledaju deo dokumenta sa nazivom "Razlozi za donošenje zakona".

- Vidite, u ovim "Razlozima za donošenje zakona" piše da ruda koja bi se vadila nakon usitnjavanja tretirala bi se koncentrovanom sumpornom kiselinom na temperaturi od 250 Celzijusa, što čini najrizičniji deo u postupku eksploatacije litijuma iz jadarita jer je nephodno obezbediti veliku količinu vode i energije. Ovo je pričala Dragana Đorđević i Dragana Đorđević je onda izašla sama i rekla da nije bila u pravu. I za ovo se zna da je laž. Zna se da nije istina. I da se ruda neće tako tretirati. Već na 90 stepeni, gde nema nikakvih isparavanja. 

- Dakle, za sve ovo vreme koliko rade na ovom predlogu zakona nisu se potrudili ni tačne informacije da stave u razloge za donošenje zakona. Sa kakvom mi opozicijom imamo posla. Kada se uspostave institucije, kako oni kažu, što znači kada oni dođu na vlast, onda će oni da ukinu ovo i onda će moći da se istražuju i bor i litijum jer tad će biti tehnologija. Nije trajna zabrana, već samo sad. 

- Nisu tražili da Aleksandar Vučić prisustvuje toj sednici, čini mi se da ga izbegavaju jer se nijednom nisu pojavili u razgovoru sa njim. Mi bismo im pružili tu mogućnost - istakla je Brnabićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJSKUPLJI POKLON KOJI JE TITO DOBIO: Poslao ga je predsednik Amerike lično, a doneli astronauti sa Meseca (FOTO)