LUBARDA-JEDNA PRIČA: Izložba u Šapcu

V. M.

22. 11. 2022. u 10:20

"LUBARDA – Jedna priča", naziv je izložbe koja će biti svečano otvorena u Galeriji Narodnog muzeja u Šapcu u okviru Gradske manifestacije "Vinaverov svet 2022", u petak, u 12  časova i trajaće do 23. decembra. 

ЛУБАРДА-ЈЕДНА ПРИЧА: Изложба у Шапцу

foto:v.Mitrić

Petar Lubarda (1907 – 1974) je bio jedan od najvećih jugoslovenskih i srpskih slikara 20. veka. Izgradio je karakterističan realistički izraz otkriven domaćoj publici na samostalnim izložbama u Beogradu. Bio je zapažen i na evropskoj i svetskoj sceni, gde je nagrađivan međunarodnim priznanjima u Parizu, Hagu, Sao Paolu, Tokiju, Njujorku, Kalkuti, Beču i mnogim drugim.

Prepoznatljive konstante u veoma bogatom Lubardinom opusu ostaju dramska interpretacija sadržaja i oslanjanja na sadržaje realnog sveta.

Postavku čine dela autora koja nisu deo stalne postavke u Legatu Petra Lubarde, niti su izlagana u ovom obimu, dela iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije upotpunjena odabranim delima iz fonda Muzeja Jugoslavije, koja su data na poklon predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu.

Uz slika i crteža Šapčani će moći da vide i arhivsku foto-građa Kuće legata,  do sada nepoznata javnosti, foto-arhiv Doma JNA, sada Medija centra „Odbrana”. 

Ova kulturna svetzkovina u gradu na Sabi je i obeležavanje 115 godina od rođenja Petra Lubarde, i predstavlja drugo gostovanje u ovoj međuinstitucijalnoj saradnji van Beograda, posle Niša.

Autorski tim ove jedinstvene izložbe, kako kažu organizatori, „ čine kustoskinje Jelena Knežević iz Medija centra „Odbrana”, Dina Pavić iz „Kuće legata“ i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije, dok je za vizuelni identitet kataloga i izložbe zadužena Aleksandra Kapor iz Medija centra „Odbrana”.

Predviđeno je da kustoskinje o stručno provedu posetioce kroz izložbu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za