PUŠAČI, OBRATITE PAŽNJU: Koža strada od nikotina

Bojana Jovanović

19. 08. 2024. u 17:00

Sećate li se čuvene parole „pušenje ili zdravlje, odlučite sami“? Kada tako sebi postavimo izbor naravno da ćemo svi svesno odabrati zdravlje, ali strastveni pušači uvek pronalaze najdovitljivije izgovore kojima će opravdati sebi „još jednu cigaretu“. No, kada primete da im je koža sve lošija, suvlja, nezdravija već na prvi pogled, često i blago žućkasta, trebalo bi da to povežu sa konzumiranjem cigareta. Možda će ih onda lakše i ostaviti, jer im je, kao i svima ostalima, stalo da lepo izgledaju spolja, ako već ne mogu toliko dobro i iznutra.

ПУШАЧИ, ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Кожа страда од никотина

Foto Shutterstock

Toksini iz cigareta utiču na smanjenje elastina i kolagena u koži, te ona postaje manje elastična. To dovodi i do preranog pojavljivanja bora, pa i njihovog produbljavanja. Kolagen razgrađuje pojačana aktivnost enzima (matriksna metaloproteinaza – MMP) koja nastaje prilikom pušenja.

Takođe, kod „duvandžija“ zabeležena je manja količina vode u rožnatom sloju, odnosno spoljašnjem sloju epiderma, zbog čega koža postaje dehidrirana. Ukoliko već imate duži pušački staž, situacija je teža, jer to dovodi do smanjenja protoka kapilarne i arterijske krvi u mikrokapilarama kože, čime se umanjuje dovod hranljivih materija i kiseonika u nju.

Zato sve brže stari jer nema dovoljno aktivnih materija koje bi taj proces usporile. I tu nikakve kreme ne pomažu! Rešenje za zdrav izgled kože krije se u pravilnoj odluci vezanoj za parolu iz prvog reda teksta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN VEŠTINA MLADIH: Put ka boljoj budućnosti