ODRŽITE KOŽU ZDRAVOM TOKOM LETA: Oprez i odgovarajući preparati štite i lice i telo (FOTO)

Bojana Jovanović

25. 06. 2024. u 07:00

Koliko god vas dugo čekano letnje vreme mamilo da budete aktivni napolju, trebalo bi da se sa mnogo opreza izlažete suncu i visokim temperaturama.

ОДРЖИТЕ КОЖУ ЗДРАВОМ ТОКОМ ЛЕТА: Опрез и одговарајући препарати штите и лице и тело (ФОТО)

Foto Shutterstock

Više vremena provedenog na otvorenom, često pešačenje, vožnja bicikla, plivanje i druge aktivnosti dovode do većeg znojenja. A da bi vam koža ostala zdrava i blistava i na visokom plusu, morate promeniti rutine koje sprovodite u njenom negovanju. Donosimo vam nekoliko predloga koji će vam pomoći da održite zdrav sjaj kože tokom toplijih meseci i izgledate najbolje što možete!

Mažite kremu za sunčanje i po oblačnom vremenu. Ona ne samo da štiti od ultraljubičastih zraka koji mogu izazvati rak kože, već je čuva od preranog starenja. Previše izlaganja suncu stvoriće vam neželjene bore i pege, znane kao melazma. Ne dajte da vas oblaci zavaraju, po tmurnim danima čak 80 odsto UV zraka i dalje može da dopre do vas.

Na tržištu postoji mnogo proizvoda za zaštitu od sunca, što često zbunjuje potrošače, jer ne znaju koju vrstu da odaberu. Američka akademija za dermatologiju preporučuje korišćenje kreme za sunčanje koja ima zaštitu širokog spektra (štiti od UVA i UVB zraka, odnosno relativno i srednje talasnih ultraljubičastih zraka) i SPF 30 ili veći, koji blokira 97 odsto sunčevih UVB zraka (nijedna krema za sunčanje ne može da zaustavi svih 100 odsto).

Nosite laganu odeću koja štiti od sunca, koja može da zaštiti sve izložene delove tela. Pažljivo birajte tkaninu, gledajte da bude sa što gušćim tkanjem, izbegavajte čipku i uverite se da su vam vrhovi ušiju, stopala i teme pokriveni. Tamna odeća pruža veći nivo SPF zaštite od svetle.

Foto Shutterstock

Prema navodima pomenute akademije za dermatologiju teksas košulja dugih rukava pruža SPF od oko 1.700 a bela majica samo oko sedam. Takođe, suva odeća štiti više od mokre, a u prodaji je i ona, posebno pravljena za zaštitu od sunca, koja u sebi već sadrži ultraljubičasti zaštitni faktor (UPF).

Nosite šešir, jer čak i ako imate bujnu kosu, vašem temenu je neophodna zaštita od sunca. U američkoj studiji koja je obuhvatala 359 pacijenata sa karcinomom kože, gotovo 90 odsto tumora pojavilo se kod njih na glavi, posebno na licu i temenu. Zato, da biste zaštitili vlasište, lice i uši, izaberite šešir sa širokim obodom, jer kačketi ne obezbeđuju potpunu zaštitu.

Koristite odgovarajuću hidratantnu kremu, jer leto može zahtevati promenu one koju već mažete. Prema svom tipu kože odaberite „lakšu“ ili „težu“, na bazi gela ili krema. Proizvodi koji sadrže sastojke kao što su ceramidi i hijaluronska kiselina mahom su hidrantniji od ostalih. Leto je, takođe, sezona pilinga — zimi on može da smanji vlažnost već suve kože, dok je leti podmlađuje.

Foto Shutterstock

Smanjite dužinu tuširanja toplom vodom. Znamo da ono najbolje opušta i čini da se osećate odmorno i dobro, ali topla voda može da izazove suvoću kože i skine prirodna ulja sa nje. Umesto dugog tuširanja, samo kratko „pustite“ vodu preko tela i pritom zatvorite vrata tuš kabine ili navucite zavesu na kadu. Na taj način povećaćete vlažnost kože, koju bi trebalo potom, odmah nakon tuširanja, da namažete hidratantnom kremom.

Unosite u organizam antioksidante, jer oni mogu poboljšati otpornost kože na štetno UVA zračenje. Povećana konzumacija antioksidanata kroz ishranu umanjuje mogućnost fotostarenja, koje dovodi do smanjene elastičnosti, suve kože, bora, hiperpigmentacije i proširenih malih krvnih sudova. Pre svega, trebalo bi da unosite u organizam vitamine C i E, karotenoide poput beta-karotena, koenzim ku-10, flavonoide, fenole, glutation, selen i mangan.

Nanosite balzam za usne koji sadrži SPF 30 ili veći (obično u sbi ima titanijum oksid ili cink oksid) na svaka dva sata ako boravite na suncu. Ukoliko su vam usne osetljive ili sklone pucanju, odaberite balzam koji ih ne iritira, što znači da ne bi trebalo da sadrži jedan od ovih sastojaka: kamfor, eukaliptus, arome, posebno cimet, citruse i mentu, miris, lanolin, mentol, oktinoksat ili oksibenzon, fenil, propil galat i salicilnu kiselinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA! Ovo je najnoviji uslov za Ruse u vezi Olimpijskih igara Pariz 2024