EKSPRESNA PROMENA NA KAPTOLU: Po papinom zahtevu postavljen novi Zagrebački nadbiskup

IAKO je bilo predviđeno da će kardinal Josip Bozanić lostati još godinu dana to se nije dogodilo, papa je tražio hitnu promenu.

ЕКСПРЕСНА ПРОМЕНА НА КАПТОЛУ: По папином захтеву постављен нови Загребачки надбискуп

FOTO: AP/Tanjug

Dražen Kutleša od danas je Zagrebački nadbiskup, a kardinal Josip Bozanić ekspresno je upućen u penziju. U zvaničnom saopštenju Nuncijature u Zagrebu tvrdi se da je sam predložio da ode u penziju, a smatra se da je to uradio na inzistiranje samog pape Franje.

Odlaskom Bozanića i dolaskom Kutleše očekuju se brojne reforme na tragu pape Franje i završetak konzervativnog vođenja Crkve u Hrvatskoj. Papa je penzionisao gotovo sve nadbiskupe i biskupe ”stare škole”, među kojima je bilo i onih koji su zastupali krajnje konzervativne, a ponekad i nacionalističke stavove.

Kutleša je sveštenik koji ima puno poverenje Vatikana, a i samog pape. Protivnik je Međugorja, smatra da Crkva mora biti okrenuta siromašnima i da je došao kraj za brojne privilegije visokog klera. Takođe zastupa stav da se moraju razjasniti sve pedofilske afere u Crkvi, pa i hrvatskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!