NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

DA SE LIKVIDIRA KAO TERORISTA: Iz Moskve otkrili šta će biti sa Zelenskim nakon kapitulacije Kijeva

Novosti online

20. 05. 2024. u 17:14

NAKON kapitulacije Kijeva, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski trebalo bi da se uhapsi, a zatim da mu se sudi, ili da se likvidira kao terorista, rekao je danas za TASS zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

ДА СЕ ЛИКВИДИРА КАО ТЕРОРИСТА: Из Москве открили шта ће бити са Зеленским након капитулације Кијева

Foto: Profimedia

Naime, on ističe da je Vladimir Zelenski, kao vođa neprijateljskog režima, legitimna vojna meta za Rusiju, bez obzira na pitanje njegovog legitimiteta nakon otkazivanja izbora, jer je on već na čelu jednog političkog režima koji vodi rat protiv Rusije.

- Nakon kapitulacije Ukrajine, nismo ravnodušni prema sudbini Vladimira Zelenskog. On mora biti uhapšen i mora da mu se sudi za zločine nad ruskim i ukrajinskim državljanima. Ako je nemoguće izručiti takvog zločinca, treba primeniti pravila koja se praktikuju za teroriste. Upravo je to sudbina koja je zadesila duhovnog učitelja Zelenskog, Stepana Banderu - poručio je Medvedev.

Kako je naglasio, Zelenski je za Rusiju već ratni zločinac, a gubitak njegovog zvaničnog statusa ništa ne menja.

Dodao je da je Zelenski, nakon otkazivanja izbora faktički uzurpirao vlast u Ukrajini, kao i da se on i njegovo okruženje plaše održavanja izbora.

FOTO: AP/Tanjug

- Zelenski bi mnogo rizikovao ukoliko bi pristao na izbore. Čovek koji sebe naziva predsednikom bivše Ukrajine je patološki lažov i kukavica koja je noćna mora za svoje okruženje i koja se plaši izbora. Ako bi izbori ipak bili održani, to bio prevelik 'ulog' za Zelenskog i njegov tim. Njegovi oponenti – bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko, ili bivši ukrajinski glavnokomandujući Valerij Zalužni, ukoliko bi se kandidovali, imali bi previše 'aduta u rukama' - ukazuje on. 

Medvedev napominje da je Zelenski "pljunuo na ustav svoje države, ignorisao Ustavni sud i da čak nije išao na produženje, već na uzurpaciju vrhovne vlasti, kao i da sve te manipulacije zakonima znače samo jedno – smrt propale države Ukrajine".

Osim toga, kako dodaje, ukrajinski predsednik se sakrio iza "smokvinog lista" nejasne deklaracije Vrhovne rade o ukidanju predsedničkih izbora u ratno vreme.

Foto: Tanjug/AP

- Zelenski i njegova svita proneverili su ogromnu sumu, koja je poslata da spase umiruću Ukrajinu - naveo je Medvedev. 

Najbolja garancija za Rusiju su "iskanderi", "cirkoni" i "kinžali"

Medvedev je ocenio da su najbolje garancije za Rusiju "cirkoni", "iskanderi", "kinžali" i drugo visokoefikasno rusko oružje, zajedno sa ruskim herojskim i sposobnim oružanim snagama, jer Moskva ne može da se osloni na potencijalan mirovni sporazum sa Ukrajinom, ili na garancije Zapada.

- Čak i ako se postigne neka vrsta kompromisnog sporazuma, nećemo imati potpuno poverenje u njegovo sprovođenje - objasnio je Medvedev.

(Rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKAV ČOVEK! Evo u čemu je Dušan Vlahović došao na pripreme fudbalske reprezentacije Srbije za EURO 2024 (FOTO)