RAT U UKRAJINI: Eksplozije u Harkovu

Милица Шкорић
Milica Škorić

23. 05. 2024. u 06:48 >> 23:02

RAT u Ukrajini – 819. dan. Načelnik vojno-civilne administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev tvrdi da su ruske snage oslobodile 49 naselja u toj oblasti i da se front sada širi na istočni deo. London ima dokaze da pomoć u obliku smrtonosnog oružja "već teče ili će stići iz Kine u Rusiju", a zatim i na bojno polje u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Експлозије у Харкову

Foto: Profimedia

Eksplozije u Harkovu


U Harkovu su odjeknule eksplozije, u gradu se čuju sirene za vazdušnu opasnost, saopštili su ukrajinski mediji.
 

Ima poginulih u ukrajinskom napadu na Krim

Dve osobe poginule su prilikom raketnog napada ukrajinskih snaga na Simferopoljski okrug Krima, saopštio je lider republike Sergej Aksjonov.

Pretnje Kijeva 


Služba bezbednosti Ukrajine ponovo preti napadima na Krimski most. nazivajući ga "prioritetnim ciljem".

- Uz pomoć dronova, višecevnih bacača raketa, specijalna služba može suštinski da poveća spisak potencijlanih ciljeva na moru. Jedan od prioritetnih ciljeva, prema Vasiliju Maljuku, je i Krimski most koji je dva puta pogođen između ostalog morskim dronovima 'si bejbi' - navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu SBU.

 

Moskva: Ruske trupe zauzele Andrejevku

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njene snage preuzele kontrolu nad selom Andrejevka, jugozapadno od Bahmuta, u istočnom ukrajinskom regionu Donjecka.

Jelen: G7 može da pruži značajnu podršku Ukrajini posle 2025. godine

Plan G7 za povećanje vrednosti zarade od zamrznute ruske imovine može biti značajan izvor podrške Ukrajini posle 2025. godine, izjavila je u sekretarka finansija SAD Dženet Jelen.

- Važno je da Rusija shvati da nas neće sprečiti da podržimo Ukrajinu zbog nedostatka resursa - navodi Jelen uoči finansijskog sastanka G7 u Strezi u Italiji.

Tvrdi da imobilisana ruska imovina predstavlja potencijalni izvor podrške Ukrajini do 2025. godine – "ali i dalje od toga".

Zelenski: Rusija koristi nedostatak protivvazdušne odbrane u Ukrajini

Moskva koristi prednost nedostatka protivvazdušne odbrane u Ukrajini i pouzdane sposobnosti da uništi ruske lansere, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nakon smrtonosnog raketnog udara na grad Harkov.

- I ova slabost nije naša, već svetska, koja se tri godine nije usuđivala da se obračuna sa teroristima na način na koji oni zaslužuju - rekao je objavio je na Iksu.

Ukrajinska državna železnička kompanija saopštila je da je nekoliko njenih objekata oštećeno u ruskim raketnim udarima na severoistočni grad Harkov i okolni region.

Iz železnica navode da je šest zaposlenih povređeno u napadu na regionalnu civilnu železničku infrastrukturu.

Blinken: SAD ne podržavaju napade na Rusiju zapadnim oružjem, ali to je na Ukrajini

Sjedinjene Države ne podržavaju niti podstiču Ukrajinu da koristi oružje koje je obezbedio Zapad za udare van ukrajinske teritorije, rekao je Američki državni sekretar Entoni Blinken u Kongresu.

- Međutim, Ukrajina može samostalno da donosi odluke o tome kako da efikasno koristi ovo oružje - izjavio je Blinken na saslušanju u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije

  • Oružane snage Rusije oslobodile su naselje Andrejevka u DNR;
  • Grupa snaga „Sever“ odbila je dva kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na području naselja Gluboko i grada Volčanska u Harkovskoj oblasti;
  • Jedinice grupe „Centar“ odbile su pet kontranapada Oružanih snaga Ukrajine;
  • Grupa „Sever“ nastavlja da napreduje u dubinu odbrane protivnika, ukrajinske snage izgubile su tokom prethodnog dana gotovo 365 vojnika;
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 405 vojnika u zoni odgovornosti Centralne grupacije Oružanih snaga Rusije;
  • Grupa snaga „Istok“ zauzela je povoljnije linije, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 120 vojnika;
  • PVO Rusije je tokom prethodnog dana oborila 53 drona, 6 raketa „atakams“, tri avionske bombe „hamer“ i 47 granata višecevnog raketnog sistema;
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana više od 490 vojnika u zoni odgovornosti ruske grupe „Jug“,Jedinice grupe snaga „Zapad“ odbile su četiri kontranapada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine, protivnik je izgubio gotovo 320 vojnika.

Zaharova: Želje Kijeva nisu ispunjene

Očekivanja Ukrajine na sednici kontakt-grupe za odbranu Ukrajine u formatu „Ramštajn“ u vezi sa slanjem stranih trupa na ukrajinsku teritoriju nisu ispunjena, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je podsetila da je 20. maja održan 22. sastanak kontakt-grupe „Ramštajn“, na kome se razgovaralo o isporukama oružja Kijevu.

- Želje Kijeva da se pošalju strani vojni kontingenti ili da NATO zaštiti ukrajinsko nebo od ruskih raketa nisu se ostvarile - rekla je Zaharova na brifingu.

Ona je napomenula da niko od „saveznika“ Kijeva prisutnih na sastanku nije bio spreman na eskalaciju i odgovornost po pitanju ukrajinskog sukoba.

- Na kraju, sastanak nije doneo nikakve senzacije ili prelomne odluke - naglasila je Zaharova.

U Zaporožju izveden napad

Na Novoandrejevku u Zaporoškoj oblasti, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, izveden je napad, izjavio je za Sputnjik koordinator nikolajevskog proruskog ilegalnog pokreta Sergej Lebedev.

On je dodao da su na hersonskom pravcu izvedeni napadi na ukrajinske diverzantske grupe koje su nameravale da se iskrcaju na ostrvima kod Antonovskog mosta.

Prema njegovim rečima, u Aleksandrovki u Nikolajevskoj oblasti uništena su mesta razmeštanja i skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine.

Napadi su takođe izvedeni na predgrađe Visokopolja u Hersonskoj oblasti pod kontrolom Kijeva, na napušteni aerodrom, odakle Oružane snage Ukrajine lansiraju dronove. U tom pravcu nalazi se i stajalište za mehanizaciju gde se, prema izveštajima otpora, nalazila vojna tehnika.

Su-34 izveo napad

Lovci Su-34 izveli su napad na uporište i ljudstvo ukrajinske vojske u zoni odgovornosti grupe snaga „Istok“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Napad je izveden nevođenim avionskim bombama FAB-500 sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju.

Serija eksplozija u Belgorodu

Serija od nekoliko desetina eksplozija odjeknula je tokom jutra u Belgorodu.

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je nakon toga da su ruski PVO sistemi oborili nekoliko vazdušnih ciljeva na prilazu Belgorodu, a granate su pogodile dva dečja kampa.

Prema preliminarnim podacima nije bilo žrtava, precizirao je Gladkov na svom Telegramu.

On je dodao da su na tri privatne kuće u selu Tavrovo u ukrajinskom napadu polomljeni prozori, oštećeni krovovi, fasade i ograde.

Kijev: Ruska vojska granatirala Herson

Eksplozije su se čule u ukrajinskom gradu Hersonu dok je ruska vojska granatirala tu oblast, rekao je regionalni guverner Roman Mročko u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

- Ruska vojska granatira Herson. U područjima pored reke (Dnjepar) mogu se čuti eksplozije - saopštio je Mročko.

Gladkov: Ruska PVO presrela rakete iznad Belgoroda

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane presreli su nekoliko projektila u blizini grada Belgoroda nakon upozorenja o raketnom napadu, ali nema prijavljenih žrtava, rekao je regionalni gubernator Vjačeslav Gladkov.

Ministarstvo odbrane Rusije navodi da je uništeno 35 raketa i tri drona kojim je Ukrajina napala preko noći.

- Naš PVO sistem je radio iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti, nekoliko vazdušnih ciljeva je oboreno na prilazu gradu, preliminarno nije bilo žrtava - napisao je Gladkov

Pored toga, prema tvrdnjama ruskog zvaničnika, pričinjena je manja materijalna šteta na nekoliko privatnih stambenih objekata u dva sela u Belgorodskom okrugu, nakon napada Oružanih snaga Ukrajine.

Agencija RIA Novosti javila je ranije da se serija eksplozija mogla čuti u Belgorodu nakon što su se oglasile sirene za upozorenje na raketni udar.

Oslobođeno 49 naselja u Harkovskoj oblasti

Najmanje 12 ljudi je ranjeno u ruskom vazdušnom udaru na Harkovsku oblast. 

Načelnik vojno-civilne administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev saopštio je da su ruske snage oslobodile 49 naselja u toj oblasti.

Precizirao je da je pod kontrolom ruske vojske 300 kvadratnih kilometara, ali i da se front širi na istočni deo, pogranično područje sa severnim regionima Harkovske oblasti.

Rusi napadaju čitavu liniju fronta

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine navodi da ruske snage nastavljaju da napadaju skoro čitavu liniju fronta i da je većina borbenih okršaja trenutnio u pravcu Kupjanska.

Zelenski tvrdi: Vazdušne bombe glavno oruđe

Predsednik Volodimir Zelenski ukazuje da su ruske vođene vazdušne bombe sada zapravo glavno oruđe terora i napredovanja okupacionih snaga.

"Smrtonosno oružje" na bojnom polju

Britanski ministar odbrane Grant Šaps tvrdi da američke i britanske vojne obaveštajne službe imaju dokaze da pomoć u "obliku smrtonosnog oružja već teče ili će stići iz Kine u Rusiju", a zatim i na bojno polje u Ukrajini.

Takođe, navodi da imaju dokaze da Rusija i Kina sarađuju u razvoju vojne opreme za upotrebu u Ukrajini.

NATO osudio prekrajanje granice u Baltičkom moru

Članice NATO-a osudile su Moskvu nakon što je predložila da se prekroje granice u Baltičkom moru.

Na pitanje da li postoji politički motiv u predlogu Ministarstva odbrane koji podrazumeva promenu morskih granica u Baltičkom moru, portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručuje da "tu nema ništa političko".

BONUS VIDEO: HARKOV URUŠEN - Zgrade, automobili oštećeni I 20 povređenih u granatiranju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMAČKA U ŠOKU ZBOG SOPSTVENE REPREZENTACIJE: Alo! Podržavate propagandu Vladimira Putina!