NE IDE KAKO SU SE EU I SAD NADALE Sijarto: Strategija Zapada u Ukrajini propala

Милица Шкорић
Milica Škorić

17. 07. 2024. u 09:31

MAĐARSKI ministar spoljnih poslova Peter Sijarto razgovarao je o ratu u Ukrajini i bilateralnim odnosima sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom i rekao da je strategija Zapada "propala" i da "bez obzira na isporuke oružja, bez obzira na sankcije", situacija na bojnom polju ne ide onako kako su se Evropljani i Amerikanci nadali, saopštilo je mađarsko ministarstvo.

НЕ ИДЕ КАКО СУ СЕ ЕУ И САД НАДАЛЕ Сијарто: Стратегија Запада у Украјини пропала

FOTO: AP/Tanjug

Kako se navodi u saopštenju, Sijarto je novinarima nakon sastanka u Njujorku u utorak, rekao da Mađarska želi mir jer već dve i po godine živi u senci rata i da je direktno pogođena negativnim posledicama sukoba, prenosi MTI. Sijarto je ocenio da je strategija Zapada "propala", tvrdeći da "bez obzira na isporuke oružja, bez obzira na sankcije", situacija na bojnom polju ne ide onako kako su se Evropljani i Amerikanci nadali.

- Dakle, ako je ova strategija propala, onda nam je potrebna nova strategija. Bez rešenja na bojnom polju, rešenje mora doći sa pregovaračkog stola - rekao je Sijarto.

Za to su, kako je naveo, potrebni diplomatski kanali, bez kojih će, prema njegovim rečima, "biti veoma, veoma komplikovano doći do bilo kakvog rešenja".

Sijarto je naveo da su on i Lavrov takođe razgovarali o bilateralnim pitanjima, uključujući proširenje nuklearne elektrane Pakš. On je rekao da bi danas u Istanbulu trebalo da se razgovara o tome sa šefom ruske kompanije za nuklearnu energiju Rosatom Aleksejem Lihačovim, jer "postoji veoma interesantan razvoj događaja".

On je napomenuo da, iako je Rosatom glavni izvođač radova na proširenju, na projektu rade i američke, nemačke i francuske kompanije, što, kako je rekao, "daje nadu" za eventualni povratak "normalnosti" u međunarodnim odnosima.

- Jer ako američke, nemačke, francuske i ruske kompanije mogu da rade zajedno na nuklearnom projektu, onda bi mogle da rade zajedno i na drugim projektima u budućnosti - dodao je Sijarto.

BONUS VIDEO: SNIMAK BOMBARDOVANjA - Rusko ministarstvo odbrane objavilo je video bombe FAB - 3000

(Tanjug)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)