uživoRAT U UKRAJINI: PVO sistemi raspoređeni oko Putinove rezidencije; Holandija šalje F-16 Ukrajini?

Novosti online

18. 07. 2024. u 07:50 >> 09:35

RAT u Ukrajini – 876. dan. Ukrajinske snage ciljale dronovima Belgorodsku, Voronješku i Kursku oblast u Rusiji. Dve strane razmenile zarobljenike. Holandski ministar odbrane najavljuje skoro slanje lovaca F-16 u Ukrajinu. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ponavlja da će se sukob okončati kada Zapad prestane da "napumpava" Kijev oružjem.

РАТ У УКРАЈИНИ: ПВО системи распоређени око Путинове резиденције; Холандија шаље Ф-16 Украјини?

Foto: Profimedia

Vojska Ukrajine: Tokom noći oboreno 16 ruskih dronova i dve od tri rakete

Ukrajinske vazdušne snage saopštavaju da su oborile svih 16 bespilotnih letelica "šahed" i dve od tri rakete koje je Rusija ispalila na teritoriju Ukrajine tokom noći.

Mete su oborene u pet različitih regiona širom zemlje, saopštile su vazduhoplovne snage u objavi na Telegramu.

PVO sistemi raspoređeni oko Putinove rezidencije

Usled povećanih aktivnosti ofanzivnih dronova iz Ukrajine, rezidencija ruskog predsednika Vladimira Putina u Valdaiju severno od Moskve, ojačana je sa višestrukim sistemima protivvazdušne odbrane.

U nekim ranijim izveštajima je navedeno da je blizu predsednikove rezidencije za odmor instaliran jedan PVO sistem "pancir", ali sada i satelitski snimci potvrđuju prisustvo najmanje sedam takvih sistema raspoređenih oko dobro čuvanog kompleksa, prenosi Njuzvik.

Moskva: PVO uništio 35 bespilotnih letelica Ukrajine iznad Krima i Brjanske oblasti

Ruski PVO sistemi su tokom protekle noći uništili 35 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Brjanske oblasti i Krima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Dežurni PVO sistemi su uništili i presreli 33 bespilotne letelice iznad Republike Krim i dva iznad regiona Brjanska - navodi se u poruci na Telegramu.

Pored toga, ruski vojni resor napominje da je koristeći dežurno vatreno oružje u Crnom moru, uništilo 10 bespilotnih čamaca koji su se kretali ka Krimu.

Ruske snage u Donbasu uništile ukrajinski centar za daljinsko upravljanje dronovima

Pripadnici ruske gardijske motorizovane brigade u sastavu borbene grupe Jug, uništili su privremeni punkt ukrajinskih operatera bespilotnih letelica tipa Baba Jaga na Artemovskom sektoru fronta u Donbasu, izjavio je zapovednik ove jedinice.

U artiljerijskoj vatri su uništeni i heksokopter i operativni centar neprijateljskog ratnog vazduhoplovstva, rekao je ruski oficir.

Uništena tri ukrajinska drona

Ruski PVO sistemi uništili su tri ukrajinska drona iznad Belgorodske i Voronješke oblasti, saopštilo je tamošnje Ministarstvo odbrane.

Tri osobe su povređene u napadima ukrajinskih bespilotnih letelica u selu Novoivanovka u Kurskoj oblasti, naveo je vršilac dužnosti gubernatora tog regiona Aleksej Smirnov.

Razmenjeni ratni zarobljenici

Obe strane razmenile su ratne zarobljenike. Kako se navodi, 95 vojnika vraćeno je u Rusku Federaciju, a isto toliko u Ukrajinu.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da rešenje ukrajinske krize mora da uzme u obzir realnost na terenu i naglasio da će se sukob okončati kada Zapad prestane da "napumpava" Kijev oružjem.

Holandija daje F-16?

Ministar odbrane u holandskoj vladi Ruben Brekelmans najavio je da će u Ukrajinu u bliskoj budućnosti stići lovci F-16 iz te zemlje.

Nemačka će prepoloviti vojnu pomoć Ukrajini. Prema nacrtu budžeta, Vlada u Berlinu planira da smanji izdvajanja sa osam na oko četiri milijarde evra.

EP usvojio rezoluciju o nastavku podrške Ukrajini

Na prvoj plenarnoj sednici u Strazburu novi sastav Evropskog parlamenta usvojio je većinom glasova rezoluciju o nastavku podrške Ukrajini.

Tramp o Putinu i Ukrajini

Kandidat za predsednika SAD Donald Tramp tvrdi da je tokom svog prvog mandata pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina i rekao mu da nikada ne napada Ukrajinu. U svojoj reakciji, Kremlj je saopštio da sa Trampom ništa dobro nije učinjeno za Rusiju, ali da je postojao dijalog.

BONUS VIDEO: SNIMAK BOMBARDOVANjA - Rusko ministarstvo odbrane objavilo je video bombe FAB - 3000

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)