SUNCE PONOVO SPREMA SPEKTAKL: Aurora se spušta južnije nego inače (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 07. 2024. u 23:21

LETO je obično rezervisano za odmor i uživanje u morskim radostima, ali ljubitelji astronomije znaju da je to i odlično vreme za posmatranje noćnog neba.

СУНЦЕ ПОНОВО СПРЕМА СПЕКТАКЛ: Аурора се спушта јужније него иначе (ВИДЕО)

Foto: Free Images Pixabay

Sunce je poslednjih dana nekoliko puta eruptiralo i izbacilo koronalnu masu i sunčeve baklje tačno u pravcu Zemlje. Tako je Sunce za samo 24 sata izbacilo šest baklji klase M i jednu baklju klase Ks – što su najjače baklje koje Sunce može da proizvedei koje šalju ultraljubičasto i elektromagnetno zračenje prema Zemlji. To može da izazove kratkotrajni problem u komunikacijama.

Pored sunčevih baklji, Sunce je izbacilo i velike količine solarne plazme isprepletene magnetnim poljima, koja se širila Sunčevim sistemom.

I dok je malo verovatno da će solarna plazma na Zemlji izazvati bilo kakve probleme, izbacivanje koronalne mase može da izazove geomagnetne oluje koje kada udare u Zemljinu magnetosferu dovode do velikih poremećaja u Zemljinom magnetnom polju.

Sam udar nećemo videti, ali ćemo videti posledice tog udara u vidu prelepih trepćućih svetala različitih boja koje nazivamo aurore.

Ne očekuje se da će ova predstojeća oluja biti tako jaka, ali se ipak predviđa da će pasti u kategoriju G3, koja je klasifikovana kao jaka.

Iz NOAA Space Weather Prediction Center, američke agencije koja prati svemirsko vreme, ističu da je ova oluja zanimljiva jer je reč o fenomenu koji se zove kanibalističko koronalno izbacivanje mase.

Kako objašnjavaju, kanibalističko izbacivanje koronalne mase se dešava kada se dva izbacivanja dogode relativno brzo. Ako je drugi brži od prvog, sustići će ga i „progutati“ i tako postati jedan ogroman kotrljajući talas solarnog materijala.

NOAA ističe da bi najveći deo ovog udarnog talasa trebalo da se oseti danas, ali je moguće i da će se posledice osetiti do 2. avgusta. Aurora, s obzirom na njenu snagu, mogla bi biti vidljiva južnije od uobičajenih područja - na primer u Škotskoj i najjužnijim delovima kopnene Australije, preneo je „Sajens alert“.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića