PORTPAROL BELE KUĆE: Pregovori o primirju u Gazi obećavajući, nastavak sutra u Dohi

Novosti online

15. 08. 2024. u 18:16

PREGOVORI o primirju u Gazi i povratku izraelskih talaca će se verovatno nastaviti sutra u Dohi, ali današnji razgovori su obećavajuć početak, rekao je potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi na brifingu.

ПОРТПАРОЛ БЕЛЕ КУЋЕ: Преговори о примирју у Гази обећавајући, наставак сутра у Дохи

Foto Tanjug/AP

Kirbi je rekao da pregovorima danas u Dohi prisustvuju direktor CIA Bil Berns i koodinator Bele kuće za Bliski istok Bret Mekgurk sa američke strane i da se trenutno sastaju sa predstavnicima Izraela, Katara i Egipta, prenosi Tajms of Izrael.

On navodi da su posrednici uspeli da ''smanje neke praznine” uoči današnjeg sastanka u Dohi, kao i da je današnji sastanak usredsređen na razgovore o implementaciji dogovora, pošto je okvir već usaglašen sa obe strane.

Potparol je istakao da razgovori protiču očekivano, slično prethodnim pregovorima, a da će katarski i egipatski zvaničnici pregovarati sa Hamasom, iako je ta grupa juče saopštila da neće prisustvovati sastancima u Dohi.

- U prošlosti je to funkcionisalo veoma slično kao danas u Dohi, gde će posrednici sedeti i diskutovati, rešavati stvari, a onda će ti posrednici biti u kontaktu sa Hamasom, a zatim lideri Hamasa u Dohi komuniciraju direktno sa (Jahjom) Sinvarom za konačne odgovore - kaže Kirbi.

Kirbi je rekao da smatra da je Izrael gotovo u potpunosti ispunio ciljeve u Gazi, ubivši na desetine boraca Hamasa.

On je istakao da Hamas nije samo militantna organizacija, već ideologija koja se bazira na verovanju da Izrael ne treba da postoji i upozorio da će se SAD postarati da Izrael može da se odbrani u slučaju novog napada nalik onom 7. oktobra.

Kirbi je takođe napomenuo da su SAD dobile informaciju da će se mogući napad Irana na Izrael dogoditi bez prethodnog upozorenja, iako Vašington ne zna kada bi se to moglo dogoditi.

- Imamo informacije da bi napad mogao doći uz malo ili bez upozorenja, a svakako bi se mogao desiti u narednim danima, i moramo biti spremni za to - rekao je Kirbi na brifingu.

On je istakao da Bela kuća zna da je Iran napravio pripreme za napad, ali da američki zvaničnici nisu sigurni kako bi taj napad mogao da izgleda, prenosi Tajms of Izrael.

BONUS VIDEO:

PROPALESTINSKI PROTESTANTI U VAŠINGTONU: Pogledajte kako spaljuju lik Netanjahua

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OD KLIKOVA DO NAPRETKA: Digitalni putevi mladih za održivi razvoj