ANDREJ UZ PRIZNANJE DOBIJA I STIPENDIJU: Teslina naučna akademija dodelila povelje sa njegovim imenom i najavila nagradu "Planetarni Tesla"

V. Crnjanski Spasojević

26. 06. 2024. u 12:00

RADUJEM se što mogu ovom prilikom da pred vama, mila braćo, izrazim svoje najmilije zadovoljstvo da sam bio i da vazda ostajem samo Srbin i ništa više. Dešava se da čovek udaljen od svoje otadžbine, zanet poslom kakvim se ja zanimam, pokatkad smetne s uma svoje ime, svoju narodnost i svoju otadžbinu. Ali, toga kod mene nikad nije bilo, a nadam se i da neće i ne može nikad ni biti (...) Ako ima kakve slave i zasluge za čovečanstvo da se pripiše mome imenu, to ta počast još više pripada srpskom narodu iz čije sam sredine i ja ponikao.

АНДРЕЈ УЗ ПРИЗНАЊЕ ДОБИЈА И СТИПЕНДИЈУ: Теслина научна академија доделила повеље са његовим именом и најавила награду Планетарни Тесла

V.C.S.

Na ove reči slavnog naučnika Nikole Tesle, izgovorene upravo u Rektoratu Beogradskog univerziteta, u junu 1892, kada je genije iz Smiljana jedini put posetio Srbiju, podsetili su predstavnici Tesline naučne akademije na svečanoj dodeli Povelja Nikole Tesle i najave dodele nagrade "Planetarni Tesla", na istom mestu. Za značajno priznanje nominovani su veliki umovi i umetnici današnjice, a ona bi trebalo da bude uručena na Svetski dan nauke, 10. novembra, u Beogradu. Priznanje je uradio akademski vajar Ljubiša Mančić, a pokrovitelji poduhvata su Privredna komora Srbije (PKS), Unija poslodavaca, "Telekom" i Poštanska štedionica.

Kako je rekao prof. dr Dejan Ilić, predsednik Tesline naučne akademije, inicijatori dodele ovog priznanja voleli bi da ono dosegne respektabilnost i značaj Nobelove nagrade. Inicijativu su još pre pet godina podržali PKS, Akademija nauka i umetnosti RS, SANU, Matica srpska, Univerziteti u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kosovskoj Mitrovici, Istočnom Sarajevu i

Banjaluci, kao i Kraljevska akademija nauka i umetnosti, Prezidijum Ruske akademije nauka...

V.C.S.

Dobitnici povelje "Nikola Tesla"

- Trudimo se da animiramo i nekoliko akademika i naučnika iz Nemačke i Austrije, kao i svetsku stručnu javnost - kazao je Ilić, koji je dodelio i više Povelja "Nikola Tesla" ljudima koji su se istakli u pronalazaštvu, dobročinstvu i onima koji od početka podržavaju dodelu nagrade "Planetarni Tesla". Među dobitnicima našao se i Andrej Drobnjaković, đak Matematičke gimnazije u Beogradu, koji je nedavno u Singapuru dobio titulu "apsolutnog pobednika" StemKo olimpijade.

Drugi dobitnik, Sreten Nikolić, privrednik i dobročinitelj, vlasnik firme "Lunas", izašao je za govornicu i rekao da su mu suze krenule kada je čuo za Anreja:

- "Lunas" je spreman da ga stipendira u narednom periodu sa po 100.000 dinara - kazao je Nikolić.

Direktorka Matematičke gimnazije koju Andrej pohađa, Mirjana Katić, istakla je da ne bi postojali ni Univerzitet u Beogradu, ni ova gimnazija, da nije bilo velikana poput Tesle:

- Ponosna sam jer đaci naše gimnazije idu tim svetlim putem. U 21. veku mlade generacije treba vaspitavati da ne misle samo na sebe, što je tendencija, već i na druge. Teslina veličina bila je u tome što je mislio na celo čovečanstvo.

Inženjer Goran Marjanović kazao je da je slavni srpski naučnik, uprkos uvreženom mišljenju da je preminuo u Njujorku siromašan, umro bogatiji od svih multimilijardera zahvaljujući svom duhovnom bogatstvu. Podsetio je i da mu je "ukradeno deset Nobelovih nagrada", ali i da vreme za veliko Teslino otkriće stacionarnih talasa, tek dolazi:

- Tvrdio je da Zemlja neprekidno vibrira, da se skuplja i širi, da reaguje i na najtiši čovekov šapat. Time se primakao drevnim znanjima zabeleženim još na sanskritu.

DRŽAVNICI, BORCI ZA ISTINU...

ZA nagradu "Planterani Tesla", između ostalih, nominovani su: za državnike - Si Đinping, Viktor Orban, Drupadi Murmu; za borce za istinu - Oliver Stoun, Džulijan Asanž, Edvard Snouden, za ekonomiste - Džefri Saks, Tom Piketi, Džejmi Dajmon, Nurijel Rubini, Kristalina Georgijeva; za umetnike - Nikita Mihalkov, Stiven Sigal, Zubin Mehta, Herbert fon Karajan; za sportiste - Novak Đoković, Nikola Jokić, Lionel Mesi, Serena Vilijams; za književnike - Orhan Pamuk, Peter Handke, Jun Fose, Ani Erno; za preduzetnike - Ilon Mask, Tadaši Janai, Gautam Adani...

Skup je pozdravio i Nikola Lončar, predsednik Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, koja ove godine slavi dve decenije rada, kao i Tamara Ivković, savetnica predsednika PKS, koja je istakla da će nagrada biti podsticaj nauci i mladima da se obrazuju i ostanu u Srbiji.

Dobitnici Povelje Nikola Tesla, osim Drobnjakovića i Nikolića, su i direktor EPS Dušan Živković, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, direktor IPM Automatika pri Institutu "Mihajlo Pupin" Bojan Papić, prof. dr Miloš Nedeljković sa Akademije inženjerskih nauka, psiholog, galerista i dobrotvor Mošo Todorović, Srpska kraljevska akademija naučnika, kao i Otadžbinski pokret.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd