OVO JE ISTINA: U nekim stvarima Srbija je bila najbolja na EURO 2024, a u nekim - najgora!

Дарко Николић
Darko Nikolić

16. 07. 2024. u 15:34

Evropsko prvenstvo u fudbalu, EURO 2024, došlo je do kraja, a evo šta statistika kaže - ko je bio najbolji, ko najgori i kakva je, zapravo, bila fudbalska reprezentacija Srbije na ovom šampionatu. I u timskom smislu, ali i u pojedinačnom.

ОВО ЈЕ ИСТИНА: У неким стварима Србија је била најбоља на ЕУРО 2024, а у неким - најгора!

FOTO: Tanjug/AP

TIMSKA STATISTIKA NA EURO 2024

Na sportskoj stranici portala "Novosti" na kojoj se nalazite - ovu analizu, uz pomoć kolega iz "Opte", verovatno najbolje sportsko-analitičke kuće na svetu, podelićemo u više segmenata.

I, redom, one idu ovako:

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Statistika napada na Evropskom prvenstvu 2024

Srbija je, po broju datih golova, poslednja na ovom šampionatu. Postigla je jedan, na tri utakmice. Od timova koji su takođe završili nadmetanje posle prve faze, ostali su dali po dva (Škotska, Ukrajina i Mađarska) ili tri (Hrvatska, Poljska, Albanija). Najviše su dali Španci, 13, na šest mečeva, te 11 Nemci na pet utakmica, Holanđani 10 na šest...

Srbija je, takođe, poslednja po činjenici da ni jedan jedini put nije vodila na ovom prvenstvu. Sve ostale ekipe su vodile bar jednom, makar nakratko.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Xg, faktor kojim se, kompjuterski, određuje kolika je verovatnoća da će neko postići gol na osnovu situacije iz koje je upućen šut, a na osnovu pozicije napadača, odbrane i golmana, takođe otkriva zanimljive stvari.

Lamin Jamal, mlada zvezda Španije i najbolji mladi fudbaler EURO 2024, a i najbolji asistent / FOTO: Tanjug/AP

Recimo, Španci su na turniru ostvarili Xg od 11,06, odnosno, kada se svi relevatni faktori uračunaju - trebalo je da postignu 11 golova, a eto, dali su ih 13. Nadmašili su očekivani učinak za 1,94. Na drugom mestu po premašenim očekivanjima su Englezi (dali sedam golova, Xg im je bio 5,62, pa su ga nadmašili za 1,38), a treći Holanđani (za 1,34 su nadmašili očekivani broj golova, 8,66, jer su deset puta zatresli mreže rivala).

Najlošiji, što se realizacije tiče, bili su Francuzi - prema stvorenim šansama trebalo je da postignu devet golova, a dali su četiri, dok je Xg Portugala bio 9,57, a Ronaldo i drugovi su dali pet pogodaka. 

Samo je Škotska sa 0,95 Xg-om bila slabija od Srbijinih 2,11 Xg, ali su Škoti turnir završili sa dva data gola, dakle bolje su realizovali ono malo šansi nego što bi to bilo očekivano u tim situacijama, dok je Srbija trebalo da postigne bar dva gola, a samo je dala jedan, kada je Luka Jović u petom minutu sudijske nadonade zatresao mrežu Slovenije za 1:1.

Akcija iz koje je Slovenija dala gol Srbiji na EURO 2024 / Screenshot: Opta

Što se broja šuteva tiče, Španija je bila najbolja sa 80, Nemačka ih je imala 70 (ali uz utakmicu manje), Francuzi 68, Holanđani 60, Portugalci 59, Turci 50...

Srbija je tu pretposlednja sa 14, ispred Škotske koja je imala 10.

Kada se radi o šutevima u okvir gola, novi prvak Evrope je i u tom parametru najbolji, sa 38 preciznih udaraca, slede Nemci (34), Portugalci (26), Francuzi (24), Turci (23), Holanđani i Austrijanci (po 22), a Srbija je tu takođe pretposlednja - imala je šest šuteva u okvir gola na tri utakmice, od čega su slabiji opet samo Škotlanđani, sa tri.

Statistika dodavanja

Po uspešnim dodavanjima, Srbija je bila 13, sa 85,3% precizno izvedenih dodavanja, a 14. kada je u pitanju preciznosti upućenih lopti saigraču na suparničkoj polovini, sa 72,9%.

Najbolji plasman reprezentacija Srbije ostvarila je u precizno izvedenim centaršutevima, kojih je bilo čak 28,1% u igri "orlova", dovoljno za četvrto mesto (iza Škotske sa 29%, Hrvatske sa 28,6% i Španije sa 28,4%).

Detalj sa EURO 2024 / FOTO: AP/Tanjug

Statistika u odbrani

Po broju blokiranih šuteva rivala, Srbija je pretposlednja sa šest (manje su imali samo Danci, i to pet), a najviše Gruzija (33), te Slovenija (23) i Švajcarska (20).

Srbija je bila 21. po broju presečnih dodavanja rivala (18), od čega su bili gori samo Češka i Mađarska (po 16) i Škotska (14).

Odlični su bili "orlovi" u duelima, pa su ih na zemlji dobili u čak 51,1% slučajeva, što im je donelo deveto mesto na EURO 2024.

Kada je o "vazdušnim duelima" reč, 44,4% dobijenih takvih megdana svrstalo je Srbiju na 17. mesto.

Taktička postava i zalaganje "orlova" su rivale sveli na najmanji Xg na EURO 2024 - suparnici Srbije su na tri meča došli do samo 2,57 "očekivanih golova" (a primljena su dva, po jedan od Engleske i Slovenije). Primera radi, Ukrajinci su drugi najbolji po tom pitanju, sa dozvoljenih 2,95 Xg-om rivalima, Belgijanci treći sa 3,38, a evropski šampion Španija treći najlošiji sa 6,51 očekivano primljenim golom, mada su na kraju igrači "furije" završili prvenstvo sa samo tri primljena gola, što je fantastičan rezultat i jedan od pokazatelja zašto su tu gde jesu.

I, na kraju, još jedan pohvalni aspekt igre našeg državnog tima:

Srbija je dozvolila najmanje šuteva svojim rivalima od svih timova na prvenstvu Evrope u fudbalu (26, a slede Ukrajina sa 35 i Mađarska 38). 

Detalj sa meča Srbija - Slovenija na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

Razna druga statistika

Po posedu lopte, srpska reprezentacija je bila 12. na EURO 2024, sa prosečno 51% vremena sa loptom kod sebe (rekorderi su Portugalci sa 66, ispred Nemaca sa 62, Engleza sa 58% i Španaca sa 57%).

Po broju dodira s loptom u suparničkom šesnastercu, Srbi su bili 20. sa 45 takvih dodira (Francuzi su bili najbolji sa 206, Nemci drugi sa 171, Španci treći sa 168).

Po broju puta kada je pogođen okvir gola, a "orlovima" se to desilo jednom, Srbija je 16. na EURO 2024, dok su najviše puta za takvim situacijama imali da žale Englezi (4), te Holandija i Italija (po 3).

Iako su bili odlični po preciznim centaršutevima, "orlovi" su imali i dobre rivale, pa su tako samo osam puta uputili udarce glavom, što ih je svrstalo na 14. mesto na šampionatu Evrope. Najviše takvih pokušaja, po 19, imali su Španci i Nemci, a po 18 Portugalci i Holanđani.

Četranesti su bili naši fudbaleri i po šutevima iz kontranapada (skromna dva), a tu su na vrhu bili Španija (9), Holandija (8), Nemačka (7) i Turska (6).

Loša dodavanja srpskih fudbalera na meču sa Slovenijom / Screenshot: Opta

 


POJEDINAČNA STATISTIKA FUDBALERA SRBIJE NA EURO 2024

Najviše šansi za pogodak kreirao je Andrija Živković - 5. Slede ga Dušan Tadić sa četiri (s tim da je Živković u igri proveo 246 minuta, Tadić 156, odnosno čitavih 90 minuta manje), te Ivan Ilić sa 3 i Sergej Milinković Savić sa 2.

Interesantno je i da su, zbog Živkovićevog "špartanja" uz aut-liniju, odnosno i njegovog angažovanja u odbrani, baš "preko" njega rivali stvorili najviše šansi protiv Srbije, takođe pet, koliko je i on stvorio saigračima.

I tu je Tadić sa tri "dozvoljene" šanse suparnicima drugi, Ilić treći sa dve.

Po asistencijama, Ivan Ilić je najbolji - sa jednom. Jer je Srbija imala samo jednog strelca, pomenutog Jovića protiv Slovenije.

Aleksandar Mitrović na meču EURO 2024 Srbija - Danska / FOTO: Tanjug/AP

Najbolje šanse za postizanje pogotka imao je Aleksandar Mitrović, čiji je Xg bio 1,17, a nije dao gol (inače, uputio je najviše šuteva u ekipi, sedam, od toga dva u metu). Slede Vlahović sa tri šuta, od toga dva precizna, te Sergej Milinković Savić sa dva, od čega jedan gde treba.

Interesantno je da su veće šanse od Jovića da postignu gol, bar prema "očekivanim" parametrima (Xg) imali Vlahović i "SMS" (Xg po 0,24), dok je Luka Jović dao onaj gol Sloveniji iako su svi parametri ukazivali da će on u toj situaciji imati samo 19% šanse da zatrese mrežu. Ipak, tih 0,19 Xg-a je pretvorio u pogodak za remi i slavlje.

Na terenu, svih 90 minuta u sve tri utakmice odigrali su defanzivci Milenković, Pavlović i Veljković, a ispod njihovih 270 minuta nalaze se Živkovićevih 246, Mitrovićevih 241, te Lukićevih 212 i Ilićevih 202.

Ivan Ilić na oproštaju fudbalske reprezentacije Srbije od EURO 2024 / FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Najprecizniji dodavač na suparničkoj polovini terena bio je Gudelj sa 91,3% (21 dobro dodavanje od 23 ukupno), ali je više nego trostruko više od njega imao drugoplasirani Ivan Ilić sa 75 uspešnih od 84 pokušaja dodavanja, što je realizacija od 89,3%. Slede Lukić sa 89, Milenković sa 84,4, Veljković sa 84,2 i Jović sa 81,8%.

Najpreciznije je centrirao Sergej Milinković Savić - 66,7% uspešnosti (2 od 3), slede Veljković sa 50% (1 od 2), te igrač koji je najviše puta i probao, a najviše puta i dobro centrirao, Andrija Živković (6 od 13, tj. 46,2%).

Najviše presečnih dodavanja rivala imao je Pavlović (4), ispred Lukića (3), Birmančevića (dva, i to za samo 24 minuta, dok je Pavlović, primera radi, igrao 270, a Lukić 212 minuta).

Ivan Ilić je imao najviše blokiranih šuteva rivala (3), ispred Milenkovića (2) i "SMS"-a (1).

Strahinja Pavlović je bio najbolji igrač Srbije u duelima na zemlji, dobio ih je čak 73,1% (19 od 26), ispred Ilića (69,2% dobijenih duela), te Veljkovića i opet Birmančevića (po 66,7%).

U skok-duelima, najbolji učinak imali su Milenković i "SMS" (po 75% dobijenih), te Pavlović (63,6%) i Ilić (60%).

I, za kraj, sada već tradicionalno - anketa "Novosti":

Anketa

Da li mislite da ova reprezentacija Srbije može bolje?

Ako vas fudbal zanima, pratite sve najvažnije ali i najzanimljivije vesti o njemu na sportskim stranicama "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: Inijesta o Jamalu: Za šesnaestogodišnjaka nije normalno to što radi

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKAD JEFTINIJE Otkrijte čari destinacije sa idealnim plažama i sjajnim provodom!