RUSIJA U EUFORIJI, AMERI OSTAJU BEZ OLIMPIJSKIH IGARA?! Amerikanci uveli zakon da naštete Rusima, a sada se im se obija o glavu!

Дарко Николић
Darko Nikolić

17. 07. 2024. u 15:21

Olimpijske igre 2028. godine treba da se održe u Los Anđelesu. A možda i neće, ako se Amerikancima oduzme organizacija tog spektakla zbog zakona koji su sami uveli.

РУСИЈА У ЕУФОРИЈИ, АМЕРИ ОСТАЈУ БЕЗ ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА?! Американци увели закон да наштете Русима, а сада се им се обија о главу!

Arhiva

U ruskim medijima ova tema je danas prilično popularna, jer je sporni "Rodčenkov zakon", kako to portal "Šampionat" navodi, uveden kako bi se, pre svega Amerikanci obračunali sa svojom ruskom konkurencijom.


*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Ali, da krenemo redom.

Šta je "Rodčenkov zakon", i što se zakon u Americi zove po Rusu?!

Pomenuti pravni akt je u SAD donesen 2019. (stupio na snagu godinu dana kasnije), a nazvan je po Grigoriju Rodčenkovu, naučniku koji je radio u ruskoj anti-doping laboratoriji, pa prebegao kod Amerikanaca i ispričao kako je postojala "velika zavera da se izbegnu doping testiranja i obezbede medalje na Olimpijskim igrama u Sočiju (Rusija) 2014.".

Po njegovim tvrdnjama, od strane ruske države bio je "aminovan" doping sistem, u koji su navodno bili uključeni i sportisti, i treneri, i zvaničnici Ministarstva sporta, čak je tvrdio - i oficiri Federalne službe bezbednosti, FSB-a koji je "naslednik" KGB-a, a sve je potkrepljivao elektronskom poštom i drugim dokumentima, kao i svojim priznanjem da je lično radio sledeće: uzorke urina kontaminirane dopingom - zamenjivao je u laboratoriji onim uzorcima koji su "čisti".

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Koristeći njegovo svedočanstvo, Svetska anti-doping agencija (VADA), koja će postati glavni akter priče o mogućem oduzimanju Olimpijskih igara Amerikancima, rešila je da kazni Ruse, pa tako oni nisu mogli da učestvuju u atletskim nadmetanjima na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Međunarodni olimpijski komitet je na narednim Igrama, u Tokiju (2021, jer godinu dana ranije nisu u redovnom terminu održane zbog pandemije) dozvolio Rusima da učestvuju, samo ne pod ruskom zastavom.

Amerikanci su zbog toga bili veoma ljuti, pa se čak i u Kongresu raspravljalo na tu temu, smatranu relevantnom iz nacionalno-bezbednosnih razloga. Jer, kako se tada govorilo, a podseća "Autsajd", "Kad jedna država praktično krade olimpijske medalje, za čime bi još mogla da posegne?". Takav stvar je vladao u Americi, prosto.

I ne samo takav.

Recimo, Pol Masaro, savetnik američke Helsinške komisije, koja "prati ljudska prava širom sveta" i koja je pomogla da se napravi nacrt "Rodčenkovog zakona" (koji se stvarno tako zove), istakao je da Rusija i Kina, kao velike zemlje, sport smatraju mnogo važnijim nego neki drugi "jer su to autokratske zemlje, koje vole da organizuju Igre jer je to njihov način da kažu 'Vidite koliko medalja osvajamo, vidite kako smo veliki i snažni. Ne zaj******te se sa nama!". Rusima se, naravno, ovakvi stavovi nisu svideli. A i kako bi? I Kinezima, naravno.

Pomenuti "Autsajd", pritom, navodi da je posle objavljivanja pomenutog izveštaja o ruskoj doping aferi došlo do "misterizone smrti dva čelnika Ruske anti-doping laboratorije", a da Rodčenkov, koji živi u SAD i to u programu zaštite svedoka, kada je iznosio svoje mišljenje na sudu o tome da zakon ponese njegovo ime, "nosio je ski-masku, kako se ne bi videlo u javnosti kako sada izgleda". Rusija je sa zgražavanjem odbacivala sve pomenute optužbe.

Na kraju, Rodčenkov zakon je stupio na snagu. A njegova specifičnost je u sledećem:

On omogućava organima SAD da otvaraju istrage, hapse ljude i procesuiraju ih u sudskim postupcima i to ne zbog nečeg učinjenog na američkom tlu, već "na bilo kom događaju na svetu na kome postoji bar jedan američki sportista, kao i tri ili više međunarodnih sportista, a da je pritom taj događaj prenošen u SAD ili sponzorisan od strane američke kompanije ili ustanove".

Tim zakonom je predviđeno ne samo da se sportisti kažnjavaju za doping prekršaje, već pre svega oni koji omogućavaju i organizuju korišćenje nedozvoljenih supstanci - doktori, treneri, oni koji prodaju doping sredstva sportistima...

Pritom, postoje i neki izuzeci u tom pravnom aktu: po njemu ne može da odgovara sportista koji se samostalno, bez ičije pomoći, dopinguje, kao i oni koji su nehotice konzumirali nedozvoljeno sredstvo. 

Da li je iko već odgovarao po "Rodčenkovom zakonu"?

Jeste. 

Na prošlim Igrama, nekoliko sati pred nastup u polufinalu trke na 100 metara, privremeno je bila suspendovana Nigerijka Blesing Okagbare. Ne zato što je bio sumnjiv njen nezvanični svetski rekord na državnom prvenstvu (postignut je uz "pomoć vetra", kako se to kaže kada vetar duva brzinom većom od dva metra u sekundi u leđa sprintera), već zbog Rodčenkovog zakona.

Naime, nekoliko meseci ranije, koleginica je otkrila da Okagbare ima doping kod sebe, pa je to dojavila Američkoj anti-doping agenciji (USADA). Imajući u vidu da se Nigerijka tada takmičila u Slovačkoj i u domovini (ostvarujući sjajne rezultate)...

... USADA je sa kolegama iz Jedinice za integritet atletike (AIU) obavila "na prepad" dva doping testiranja pomenute sportistkinje i - ne samo da su u jednom uzorku pronađeni tragovi korišćenja zabranjenog ljudskog hormona za rast, već je u drugom bio i zabranjeni "EPO", suspstanca koja pospešuje određene karakteristike krvi.

Da se to desilo pre nego što je stupio na snagu Rodčenkov zakon, Okagbare bi, prosto, bila suspendovana, i to bi bilo to. Ali, kako je zakon stupio na snagu u decembru 2020, FBI i tužioci su spremili zamku:

Kad se Okagbareova vratila u SAD, gde je živela, sačekali su je na aerodromu, oduzeli odmah telefon i - pronašli su dovoljno dokaza za sankcionisanje još tri osobe koje se takmiče na olimpijskom nivou, ali i dovoljno dokaza za zatvorsku kaznu za čoveka koji im je nabavljao doping, Erika Liru iz Teksasa (inače, kineziolog je u pitanju, a postao je prva osuđena osoba po Rodčenkovom zakonu i čeka ga možda 10 godina zatvora, te novčana kazna do milion dolara).

A što ovaj zakon sada pravi problem Amerikancima, kad su ga već oni doneli?

Bivši visoki zvaničnik Međunarodnog olimpijskog komiteta, kanadski advokat i jedan od osnivača Svetske anti-doping agencije, Dik Paund, u izjavi za Rojters je rekao da bi Amerikanci mogli da ostanu bez organizacije Letnjih olimpijskih igara 2028. i Zimskih 2034. ako po Rodčenkovom zakonu budu počeli da se istražuju i procesuriaju kineski plivači, koji su nedavno optuženi za (ranije) dopingovanje, ali im je ipak data dozvola da učestvuju na velikim takmičenjaima.

Naime, po njegovom mišljenju, "svaka država koja želi da se takmiči u međunarodnim nadmetanjima, mora da poštuje međunarodni anti-doping kodeks", a ako bi Amerikanci po Rodčenkovom zakonu vršili istragu nad 23 kineska plivača, to bi moglo da dovede do toga da SAD budu diskvalifikovane kao organizatori olimpijskih nadmetanja.

"Taj (američki) zakon nije u skladu sa (svetskim) anti-doping kodeksom. Pretpostavljam da će VADA (Svetska anti-doping agencija) upravo na to da ukaže kada se bude raspravljalo o tome. A, pretpostavljam, da će, kada dođe do nekog ročišta na tu temu, VADA proglasiti da se SAD ne pridržavaju međunarodnih anti-doping propisa. To znači da Sjednjine Američke Države ne mogu da oranizuju Olimpijske igre", rekao je ovog utorka Paund za Rojters.

Ta novinska agencija nije uspela da na pomenutu temu dobije zvaničan stav VADA, ali "drugi anti-doping čelnici, koji nisu želeli da im se ime otkriva ovim povodom, tvrde da se o toj situaciji (suspenziji Amerikanaca kao domaćina Igara) zaista diskutuje", ističe Rojters.

Podsetimo, Los Anđeles je domaćin narednih Letnjih olimpijskih igara, četiri godine posle ovogodišnjih u Parizu, a Solt Lejk Siti je "već viđen" kao pobednik konkursa za ZOI 2034.

Rusija likuje

Posle ovakvih vesti, nije mala radost kod onih koji su u Rusiji sa zgražavanjem videli kako se VADA i neke od zemalja tzv. "zapadne civilizacije", odnose prema ruskim sportistima kada je reč o dopingu.

Tako portal Čampionat, nakon podsećanja zašto Amerikanci hoće da sprovedu svoju istragu o kineskim plivačima (citat: "VADA i USADA se bore još od aprila ove godine. Amerikanci nisu zadovoljni kako se Svetska anti-doping agencija ponašala u slučaju 23 kineska plivača koji su uhvaćeni da su koristili trimetazidin (u Rusiji poznat kao "doping Valijeve" (mlade klizačice, svetske senzacije koja je zbog tog dopinga suspendovana, a pritom je informacija da je sporna supstanca u njenom telu pronađena objavljena neposredno pred njen nastup u finalu prethodnih Zimskih olimpijskih igara). VADA je i pored tih rezultata, pomenutim Kinezima dozvolila da učestvuju na tokijskim Igrama, a mnogi od njih će stići i u Pariz"), dodaje i sledeće:

Kamila Valijeva, u Pekingu 2022 "rusko čudo od deteta" - sa 16 godina opčinila je svet klizanjem / FOTO: Tanjug/AP

- Los Anđeles je zvanično proglašen domaćinom Igara 2028. Situcija sa organizacijom Zimskih 2034 je malo komplikovanija: domaćin nije odlučen, a američki Solt Lejk Siti je glavni kandidat. Ako VADA stvarno bude želela da ostavi Amerikance bez ova dva sportska događaja, SAD će snosititi velike gubitke, kako po pitanju finansija, tako i po pitanju reputacije. Na sve to, velika pitanja bi se postavila o američkom anti-doping sistemu i samom Rodčenkovom zakonu. Ironično, zakon koji je jednom usvojen da bi štetio Rusiji, sada bi snažno mogao da udari Sjedinjene Države. Karma, iako ne baš instant", piše pomenuti ruski portal.

BONUS VIDEO: Sportski skandal koji je ušao u istoriju

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)