"NA MOSTU SMO OPSTANAK BRANILI, SAD BRANIMO NESTANAK": Počeo protest Srba u Kosovskoj Mitrovici (VIDEO)

D. Z.

07. 08. 2024. u 11:16 >> 12:12

HILjADE građana okupilo se danas na Trgu Braće Milić u Severnoj Mitrovici kako bi izrazili protest i nezadovoljstvo zbog sve češćih najava otvaranja mosta na Ibru.

НА МОСТУ СМО ОПСТАНАК БРАНИЛИ, САД БРАНИМО НЕСТАНАК: Почео протест Срба у Косовској Митровици (ВИДЕО)

FOTO: Novosti

Okupljeni nose transparente "Kurti, nisi nas sve proterao, ima nas još dosta!", "Tražimo da nas Kfor zaštiti!", "Na mostu smo opstanak branili, sad branimo nestanak!", "Ako Kurti otvori most, Kfor i Kvinta će biti odgovorni za sve!", "Dok EU i SAD pišu saopštenja, nas proteruju!", "Upozorili smo vas!", "Kurti, ne gasi srpske institucije, nego formiraj ZSO!", "Kfor ima 1244 razloga da ne otvori most!", "Nećemo se odseliti odavde ni po koju cenu!", "Bahtiri, prebroj nas ako možeš!"

"Hoće da ukinu slobodu govora i slobodu okupljanja"

Nekadašnji sudija Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici Nikola Kabašić, koji je govorio na protestu, istakao je da nije vreme za otvaranje mosta i da su Srbi u tome saglasni.

- Svi incidenti koji su se dešavali na ovom području dolazili su od strane Albanaca preko tog mosta - rekao je Kabašić i podsetio na prekomerno prisustvo tzv. kosovske policije, koje je, kako kaže "nesrazmerno u odnosu na broj stanovnika".

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

- Hoće da ukinu slobodu govora i slobodu okupljanja, da niko više ne sme ni da se buni i pored svega što rade Srbima, otimaju imovinu, zatvaraju institucije, nemaju slobodu kretanja, a sada ne smeju ni da govore  - kaže Kabašić i poručuje da "Srbi generalno nemaju problema sa Albancima koji rade u Kosovskoj Mitrovici".

"Problemi srpskih novinara na KiM"

Rada Komazec, direktor lista Jedinstvo, podseća na probleme srpskih novinara na KiM, i moli međunarodnu zajednicu da stane na put vlasti u Prištini.

Ona je dodala da se ovde "hapse i knjige".

"Zatvaranje pošti nije moglo bez podrške međunarodne zajednice"

Ivan Milojević, direktir Pošte na KiM, kaže da dolazi iz policije, i ističe da zatvaranje pošti nije moglo bez podrške međunarodne zajednice.

- Otvaranjem mosta nas čeka samo dalji izgon i progon - kaže on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAĆUŠE POLETELE: Raketirana američka baza