CRTICE IZ ŽIVOTA VELIKOG GLUMCA: U Subotici postavljena izložba „Bata u 90 slika“

J. L.

23. 07. 2024. u 17:00

U okviru pratećeg programa 31. Festivala evropskog filma na Paliću, u galeriji Otvorenog univerziteta u Subotici postavljena je izložba „Bata u 90 slika“, posvećena bardu našeg glumišta Velimiru Bati Živojinoviću.

ЦРТИЦЕ ИЗ ЖИВОТА ВЕЛИКОГ ГЛУМЦА: У Суботици постављена изложба „Бата у 90 слика“

foto:subotica com

 Izložba fotografija iz bogate arhive „Borbe“ nastala je povodom 90. godišnjice od rođenja velikog glumca a postavka omogućava da Batu Živojinovića upoznamo iz drugog ugla.

-„Borbina“ ariva baštini više stotina Batinih fotografija, te smo zajedno sa Miljkom, Batinim sinom, odlučili da napravimo ovu izložbu. Nije bilo lako, trebalo je odabrati najbolje među sedam stotina iz arhive, ali se nadam da smo odabrali one koji na najbolji način oslikavaju život i karijeru našeg slavnog glumca – ističe autorka Elena Stojanović. – Tu su fotografije iz privatnog života, sa snimanja serija i filmova, festivala na kojima je dobijao nagrade. Ovo je jedno putovanje kroz Batin život, tako je i izložba putujuća. On je bio čovek iz naroda, a ovom izložbom vraćamo ga među narod.

Po rečima Andrije Jorgića, direktora „Borbe“, izložba je proistekla iz toga i bogate fotodokumentacije.

-Ovo je deseti grad koji obilazimo i drago nam je što smo deo Palićkog festivala. Iskreno, postoji i žal za fotografijama koje nisu ovde, možemo još jednu izložbu da napravimo obzirom koliko ima fotografija koje zaslužuju da budu deo postavke. To je na primer, fotografija sa utakmice Crvena Zvezda- Panatanaikos gde Bata sedi na klupi za rezervne igrače sa Džajom – otkriva Jorgić. – Kruna ove izložbe biće u oktobru u Pekingu i nju nećemo vraćati, već ćemo je pokloniti kineskom narodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?