NEVEROVATAN DIPLOMATSKI POTEZ: Bećirović zaobišao svog ambasadora u Zagrebu

Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ nije bio u pratnji člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića za vreme posete Zoranu Milanoviću i Andreju Plenkoviću.

НЕВЕРОВАТАН ДИПЛОМАТСКИ ПОТЕЗ: Бећировић заобишао свог амбасадора у Загребу

Foto: AVAZ

Upitan za razlog izostanka ambasadora, Bećirović je odgovorio da se on ne bavi protokolarnim pitanjima i da je sve u vezi tog slučaja objasnio šef njegovog kabineta Alija Kozljak, koji je i izravno kritikovao ambasadora Vranješa da ”nema pravo davati izjave koje su suprotne Dejtonu i Ustavu BiH”.

Trebalo je proći dvadeset i četiri časa kako je Bećirovićev kabinet inzistirao da ambasador te zemlje u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ ne bude prisutan razgovorima u Zagrebu da uoči samog poseta stigne proturečno objašnjenje. Iz kabeneta je saošteno da nisu tražili da Vranješ ne bude prisutan, a reakcije ambasadora ocenjene su kao neosnovane i tendeciozne. U svemu tome najzbunjeniji su ostali domaćini u Zagrebu koji do poslednjeg časa uoči dolaska Bećirovića nisu znali ko će sve biti u delegaciji BiH kod predsednika države Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

”Netačne su izjave da se insistiralo na isključivanju ambasadora iz protokola njegove posete Republici Hrvatskoj. Bavljenje etničkim, "krvnim zrncima" je imanentno podrivačima države Bosne i Hercegovine i nije primereno profesionalnom delovanju”, reagovao je kabinet člana Predsedništva BiH iz redova bošnjačkog naroda.

Ali, nije se na tome stalo, pa su ambasadoru Vranješu upućene ozbiljne pritužbe na njegov rad. ”Umesto što iznosi netačne i proizvoljne informacije, bilo bi umesnije da se suzdrži od neovlaštenog, neodgovornog i nediplomatskog postupanja i neutemeljenih izjava, koje je davao proteklih sedmica u vezi s državnom imovinom. Skandalozna je izjava ambasadora "da je Bosna i Hercegovina sastavljena državna zajednica" koja nema državnu imovinu. Ovakve skandalozne izjave govore da ambasador Vranješ ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine. Posebno zabrinjava da je ambasador degradirao i ustavnu poziciju Ustavnog suda BiH, što samo govori da on očigledno ne poznaje ustavno-pravni sistem naše države”.

I na kraju iz Sarajeva je poručeno da Bećirovićeva poseta ima radni karakter, a u delegaciji učestvuje predstavnik Ambasade BiH u Hrvatskoj”. I ta je izjava bila krajnje čudna kada se kaže ”predstavnik Ambasade”, a ne spominje se sam ambasador, koji je po svim diplomatskim pravilima trebao pratiti boravak Bećirovića u Hrvatskoj.

Nakon razgovora sa Zoranom Milanovićem Bećirović je rekao da je Milorad Dodik bezbednosna pretnja BiH i da ”mora biti zaustavljen”. Na pitanje zašto sarađuje sa Dodikom hrvatski predsednik je odgovorio da je on legalno izabran predstavnik srpskog naroda u BiH.

”Da bi neko bio pretnja potrebno je imati novac. Usporedimo to sa 1991., vlasti su nas iz Beograda pokrale, uzele nam novac i imali su ljude za rat. To Dodik nema. Pa Dodik je sagovornik,  gde da ga tražim. U Moldovi, tamo nema Srba”, rekao je Milanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE? Evo šta su organizatori Rolan Garosa uradili Novaku Đokoviću dva i po sata pred njegov meč!