uživoRAT U UKRAJINI: Kijev: Tokom noći oštećeni objekti u Sumskoj oblasti; Moskva: Oboreno 25 ukrajinskih dronova

Милица Шкорић
Milica Škorić

23. 07. 2024. u 06:55 >> 08:53

RAT u Ukrajini – 881. dan. Ukrajina će početkom avgusta dobiti prvi novac iz imovine Ruske Federacije zamrznute u Evropskoj uniji, najavio je visoki predstavnik Žozep Borelj. Vrhovni sud Tatarstana osudio je novinarku sa dvojnim ruskim i američkim državljanstvom, Alsu Kurmaševu, na šest i po godina zatvora zbog širenja lažnih informacija o ruskim oružanim snagama.

РАТ У УКРАЈИНИ: Кијев: Током ноћи оштећени објекти у Сумској области; Москва: Оборено 25 украјинских дронова

Foto Tanjug/AP

Kijev: U ruskom napadu oštećena važna infrastruktura u Sumskoj oblasti

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su u, kako navode, ruskom vazdušnom napadu uništeni važni infrastrukturni objekti, preneo je Rojters.

Prema prvim informacijama, u napadu nije bilo žrtava, objavila je lokalna vojna administracija na Telegramu ne navodeći koji su tačno objekti oštećeni.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo objavilo je, takođe na Telegramu, da su protivvazdušni sistemi oborili sedam od osam dronova koje je Rusija lansirala tokom noći.

Tvrde da su ruske snage lansirale i navođenu raketu "kh-69", ali da projektil "nije stigao do svoje mete" kao rezultat kontramera ukrajinske vojske. Nije objavljeno više detalja.

Moskva: Tokom noći oboreno 25 ukrajinskih dronova

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je putem Telegrama da su ruski protivvazdušni sistemi tokom noći uništili 25 ukrajinskih dronova, preneo je Rojters.

- Dvadeset jedan dron uništen je nad Krimskim poluostrvom i Crnim morem, dok su dva drona oborena na Brjanskom i Belgorodskom oblašću koje se graniče sa Ukrajinom - navodi se u objavi ministarstva.

Mađarska opet uložila veto zbog Ukrajine

Mađarska je ponovo uložila veto, zbog čega šefovi spoljnih poslova zemalja EU na sastanku u Briselu opet nisu uspeli da postignu dogovor o deblokadi sredstava Evropskog mirovnog fonda, koji se koristi za finansiranje isporuke naoružanja Ukrajini.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je to nazvao "sramotom".

Međutim, kada je o novcu reč, Borelj je najavio da će Ukrajina početkom avgusta dobiti prva sredstva iz imovine Ruske Federacije, zamrznute u Evropskoj uniji.

Reč je o 1,4 milijarde evra, a sredstva će ići za sisteme PVO, rakete i vojno-industrijski kompleks.

Češka šalje granate Kijevu

U okviru češke inicijative, Ukrajina će dobiti još 100.000 artiljerijskih granata od zapadnih saveznika, najavljuje šef diplomatije Jan Lipavski.

Savet Evropske unije produžio je restriktivne mere protiv Rusije u vezi sa njenom agresijom na Ukrajinu za još šest meseci – do 31. januara 2025. godine.

Počinju konsultacije o transferu nafte

Mađarska i Slovačka započinju konsultacije s Ukrajinom o transferu nafte iz Rusije preko Ukrajine, nakon što je Kijev uveo sankcije ruskoj kompaniji "Lukoil", izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Upozorava da Evropska komisija u naredna tri dana mora da uvaži zahtev Mađarske i Ukrajine, a da će u suprotnom dve zemlje podneti tužbe sudu.

Tatarstan osudio novinarku zbig širenja lažnih informacija

Vrhovni sud Tatarstana osudio je novinarku sa dvojnim ruskim i američkim državljanstvom, Alsu Kurmaševu, na šest i po godina zatvora, zbog širenja lažnih informacija o ruskim oružanim snagama, saopštio je predstavnik tog suda.

Krmaševa je rođena u Kazahstanu, a pre hapšenja u oktobru prošle godine, živela je u Češkoj, gde je radila za Radio Slobodnu Evropu.

 

BONUS VIDEO: RUSKI TOP GAN - Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Dronom ubijen Ivan Šaljnev