uživoRAT U UKRAJINI: Zelenski potvrdio - F-16 stigao u Ukrajinu, viđen u letu nad Odesom; Oboren ukrajinski Su-27 (VIDEO/FOTO)

Novosti online

04. 08. 2024. u 07:48 >> 18:14

RAT u Ukrajini, 893. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Зеленски потврдио - Ф-16 стигао у Украјину, виђен у лету над Одесом; Оборен украјински Су-27 (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP/MO Rusije

Pripadnici protivvazdušnih snaga grupe Sever, Oružanih snaga Rusije uništili su bespilotnu letelicu Oružanih snaga Ukrajine Leleka-100 pomoću PVO sistema Tor-M2. Posada helikoptera Ka-52 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije raznela je utvrđeni položaj protivnika u zoni odgovornosti grupe Sever.

 

Zelenski potvrdio: F-16 stigao u Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potvrdio je da su snage Kijeva dobile prvu partiju lovaca F-16 ali i upozorio da je potrebno mnogo više da bi se ruska vojska pobedila.

-Često čujemo reč "nemoguće". Sada je to realnost. Realnost na našem nebu. Avioni F-16 su u Ukrajini. Učinili smo da se to dogodi, rekao je Zelenski.

Zelenski je ovu izjavu dao ispred dva prekrivena aviona koja su izgledala kao F-16, ofarbani u ukrajinsku trobojku, međutim, novinari su bili zamoljeni da ne objavljuju lokaciju gde je konferencija za novinare održana.

Foto: Profimedia

-Ponosan sam na sve momke koji su naučili kako da upravljaju tim avionima i koji su počeli da ih koriste za svoju zemlju, dodao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik, međutim, nije rekao koliko je aviona ukrajinska vojska dobila iako mediji izveštavaju da su primetili najmanje dve letelice na lokaciji gde je konferencija održana.

 

F-16 leteo nad Odesom (VIDEO)

U kontekstu publikacija sa video snimkom F-16 koji leti iznad Odese, možemo se podsetiti onoga što je rečeno danas. Osim ako sadašnji snimci već mogu da prođu kao javni objektivni dokaz njihove upotrebe od strane ukrajinskog vazduhoplovstva.

Drugim rečima, lov na američke lovce je zvanično počeo – u redovima Oružanih snaga Rusije ima dovoljno ljudi koji žele da preuzmu zasluge za oboreni F-16.

Lansiranje Storm šedou sa Su-24 (VIDEO)

Ukrajinski resursi objavili su prvi video snimak direktne upotrebe krstarećih raketa Storm šedou sa modifikovanih bombardera Su-24M, uključujući i trenutak kada su same rakete ispaljene. Građa je očigledno arhivska, ali sadrži nekoliko zanimljivih detalja.


Konkretno, na osnovu karakterističnog elementa terena uhvaćenog u kadar, bilo je moguće utvrditi da je avion lansirao britanske rakete iznad kolonije u selu Olšanskoe, severozapadno od Nikolajeva, 95 km od linije fronta. Očigledno, ovo je bio jedan od napada na Krim.

Koordinate: 47.1634683, 31.7537361

 

Odbijeno 40 napada na Energodar

Ruski sistemi za protivvazduhoplovnu odbranu odbili su 40 pokušaja ukrajinske vojske da granatira grad Energodar u Zaporoškoj oblasti, saopštio je gubernator regiona Evgenije Balicki.

Kako je rekao, u tim napadima ukrajinske vojske niko nije stradao niti je bilo ko povređen.

Foto: Ministarstvo odbrane

-Preko 40 puta je ukrajinska vojska pokušala da napadne naše gradove i sela. Breko 40 puta su pokušali da granatiraju Energodara. Naš PVO je u punoj borbenoj pripravnosti, istakao je Balciki.

Istovremeno, prema navodima ruskog Ministarstva odbrane, ruske snage oborile su i jedan ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti.

Reč je o dronu avionskog tipa, a napad je izveden oko 15 časova po lokalnom vremenu.

Raketiran Lugansk, oborene 4 rakete

Ukrajinska vojska ispalila još 12 raketa na Lugansk, a prema preliminarnim informacijama, ispaljeno je osam raketa iz sistema „atakams“ i četiri projektila „storm šedou“.

Kako prenose mediji, četiri rakete su bile oborene, međutim, za sada nema informacija šta su preostalih osam pogodile i da li u napadu ima povređenih.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije


 


Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

▪Oružane snage Rusije oslobodile su naselje Novoselovka Prva u Donjeckoj Narodnoj Republici;

▪Sistemi PVO oborili su ukrajinski avion Su-27;
▪Grupa „Sever“ izvela je napad na položaje četiri neprijateljske brigade, odbila dva kontranapada, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosiili su oko 190 vojnika;
▪Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni grupe „Zapad“ iznosili su 490 vojnika, tri tenka, od kojih su dva Leopard;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 690 vojnika u zoni grupe „Jug“;
▪Ruske trupe pogodile su skladište goriva i skladište bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine;
▪Više od 160 dronova, od kojih su 82 van zone specijalne vojne operacije, uništeno je ruskim sistemima PVO.

"Velt" piše: Zelenskom ne ostaje ništa drugo nego da se priprema pregovore

Vladimiru Zelenskom ne preostaje ništa drugo nego da počne sa pripremama za pregovore, jer situacija tokom sukoba postaje sve bezizlaznija za Oružane snage Ukrajine, piše Velt.

Kako proizilazi iz teksta, ukrajinskoj vojsci nedostaje ljudstvo, oružje i municija. Najnepovoljnija situacija za Oružane snage Ukrajine je u Donjeckoj oblasti, gde će Oružane snage Rusije uskoro probiti odbranu na nekoliko pravaca.

Paralelno s tim, ističu autori, zapadne zemlje odbijaju da povećaju tempo vojne pomoći Ukrajini.

Ima mrtvih u napadu na Šebekino

U napadu na grad Šebekino, Belgorodska oblast, poginula je jedna osoba, napisao je na tvom telegram kanalu gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

„Na veliku žalost, u Šebekinu je u napadu dronom na stambenu zgradu poginuo jedan civil. Žena je preminula od zadobijenih rana na licu mesta“, napisao je on.

Lebedev o uspesima u Čugujevu

U Čugujevu, u Harkovskoj oblasti, uništeno je ukrajinsko skladište sa tehnikom i velika grupa ukrajinskih militanata u četiri udara, rekao je za Sputnjik koordinator proruskog pokreta otpora iz Nikolajeva Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

„Oko 23.00 izveden je napad uz pomoć četiri projektila u gradu Čugujev... Prema podacima otpora, na aerodromu u Čugujevu gađano je skladište sa municijom i tehnikom. Uništena je velika grupa nacista“, rekao je sagovornik agencije.

Uništen utvrđeni položaj protivnika u zoni odgovornosti grupe Sever

Posada helikoptera Ka-52 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u zoni odgovornosti grupe Sever, Oružanih snaga Rusije uništila je utvrđeni položaj protivnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Posada vojne avijacije na helikopteru Ka-52 izvela je udar nevođenim avionskim projektilima na neprijateljsko uporište i ljudstvo u zoni odgovornosti grupe Sever. Udar je izveden nevođenim avionskim projektilima S-8 i vođenim avionskim projektilima Vihr“, navodi se u tekstu.

Napominje se da je nakon upotrebe raketa posada izvela protivraketni manevar, oslobodila toplotne zamke i vratila se na poletni aerodrom.

Uništena Leleka-100

Pripadnici protivvazdušnih snaga grupe Sever, Oružanih snaga Rusije uništili su bespilotnu letelicu Oružanih snaga Ukrajine Leleka-100 pomoću PVO sistema Tor-M2, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„U zoni SVO, posade protivvazdušnih raketnih sistema PVO grupe snaga Sever nastavljaju da danonoćno osiguravaju vojnicima pouzdan štit od pretnji iz vazduha… Ovog puta tokom prikrivanja jedinica koje obavljaju borbene zadatke, pripoadnici PVO grupe „Sever“ otkrili su i uništili bespilotnu letelicu Leleka-100, Oružanih snaga Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Napominje se da se vojnici u posade protivvazdušnih raketnih sistema Tor-M2 efikasno bore protiv neprijateljskih aviona, izviđačkih bespilotnih letelica, balističkih raketa i jurišnih dronova. Mogućnosti kompleksa omogućavaju posadama da obezbede pouzdanu zaštitu trupa tokom marša, uspostavljanja prelaza, zauzimanja područja, kao i vatrenih položaja raketnih snaga i artiljeraca.

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI U AKCIJI: Su-25 raketama vazduh zemlja pogađaju ukrajinske ciljeve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAD DALE OPŠTI BLAGOSLOV: Ovako je Miroslav Lazanski pisao o Oluji