uživoRAT U UKRAJINI: "Putin će počistiti ukrajinsku vojsku iz Kurska"; Objavljen snimak - Uništen još jedan važan most u Rusiji

Novosti online

18. 08. 2024. u 07:20 >> 11:30

RAT u Ukrajini - 907 dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Путин ће почистити украјинску војску из Курска; Објављен снимак - Уништен још један важан мост у Русији

Foto: Profimedia/Ilustracija

Lukašenko: Rusija će „počistiti‟ ukrajinsku vojsku iz Kurske oblasti

Kijev je formirao moćne snage uz učešće plaćenika i Poljaka za napad na Kursku oblast, rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko televiziji „Rosija“.

- U napadu na Kursku oblast nisu učestvovali neprofesionalci. Oni su bili sakupljeni sa cele linije razdvajanja, to su uglavnom bili ljudi koji su već prošli rat i ostali plaćenici, Poljaci – formirane su veoma moćne snage - rekao je Lukašenko.

Ukrajina napadom na Kursku oblast povećava ulog, što je pogrešno, smatra predsednik Belorusije.

Po njegovim rečima, eskalacija u Kurskoj oblasti predstavlja pokušaj da se Rusija natera da upotrebi oružje, uključujući nuklearno.

Beloruski lider je uveren da će Rusija "počistiti" ukrajinsku vojsku iz Kurske oblasti.

- Naravno, vojska i Putin će počistiti otuda ukrajinsku vojsku - rekao je on.

„Ahmat“ je zaustavio neprijatelja na svom sektoru u pravcu Kursk

Neprijatelj je zaustavljen u celom sektoru u pravcu Kursk, gde se nalaze specijalne snage Ahmat, rekao je u Telegram kanalu zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Ministarstva odbrane Rusije general-major Apti Alaudinov.

- Na celom području gde se nalazimo neprijatelj je, u principu, zaustavljen. Neprijatelj očajnički pokušava da probije područje gde se nalazimo - rekao je on.

Šef UN obavešten o ukrajinskom kršenju vazdušnog prostora Belorusije

Stalni predstavnik Belorusije pri Ujedinjenim nacijama Valentin Ribakov sastao se sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom kako bi ga obavestio o kršenju beloruskog vazdušnog prostora od strane Ukrajine 9. avgusta 2024. godine i merama koje je beloruska strana preduzela u vezi sa tim, kako prenosi pres služba Ministarstva spoljnih poslova.

- Valentin Ribakov je istakao da je provokacija Ukrajine opasna akcija proširenja zone sukoba sa pokušajem da se u nju uvuče Belorusija, koja se uvek zalagala za rešenje krize i zaustavljanje krvoprolića - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ukrajinci uništili još jedan važan most u Rusiji

Ukrajinci su uništili još jedan važan most u Kursku. Riječ je o mostu preko rijeke Sejm, blizu sela Zvanoe.

Kao što se vidi na snimku, most je ozbiljno oštećen i praktično neupotrebljiv za saobraćaj.

Do sada su preko tog mosta redovno stizale ruske zalihe iz unutrašnjosti i verovatno je to razlog za napad na most. To je svakako značajan udarac za Ruse, ali i taktički potez Ukrajinaca, koji na ovaj način učvršćuju svoju poziciju duboko u Rusiji.

Vazduhoplovstvo Ukrajine objavilo je snimak porušenog mosta.

Ukrajinska vojska: Rusija je u avgustu lansirala treću balističku raketu na Kijev

Rusija je jutros u avgustu lansirala svoju treću balističku raketu na Kijev u avgustu, a preliminarni podaci pokazuju da je svo vazdušno oružje uništeno na prilazu gradu, saopštila je vojna uprava ukrajinske prestonice.

- Ovo je već treći balistički napad na prestonicu u avgustu, sa tačnom razmakom od šest dana između svakog napada - rekao je Sergej Popko, šef kijevske vojne administracije u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Prema preliminarnim informacijama, Rusi su ponovo, treći put zaredom, najverovatnije upotrebili severnokorejske balističke rakete, dodao je Popko, napominjući da su jedinice PVO Ukrajine uništile i jedan broj dronova koje je lansirala Rusija.

Obim napada nije odmah jasan, a Popko je rekao da trenutno nema izveštaja o žrtvama ili šteti.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi vrstu lansiranih projektila. Svedok Rojtersa je rano u nedelju čuo eksplozije koje su zvučale kao sistem protivvazdušne odbrane.

PVO odbila ruski napad balističkim raketama na glavni grad

Ukrajinske jedinice protivvazdušne odbrane dejstvovale su kako bi odbile ruski vazdušni napad na Kijev, saopštila je vojna uprava glavnog grada.

Svedok je rekao Rojtersu da je čuo eksplozije, koje su zvučale kao dejstvo sistema PVO.

Upozorenje na vazdušne napade bilo je na snazi noćas u Kijevu i okolini, i većem delu centralne i severoistočne Ukrajine.

- Rusi su ponovo, treći put zaredom, najverovatnije upotrebili severnokorejske balističke rakete tipa KN-23. I ponovo snage i sredstva naše PVO nisu dozvolile neprijatelju da ostvari svoj cilj i pogodi Kijev. Prema preliminarnim podacima, balističke rakete su pogođene na prilazu prestonici - napominju u gradskoj upravi.

Eksplozije u Kijevu

 U Kijevu su se dogodile eksplozije usred vazdušnog napada, javio je ukrajinski TV kanal „Public“.

- U Kijevu se čuju zvuci eksplozija - navodi se u poruci objavljenoj na Telegram kanalu.

Grupa trupa „Zapad“ je za 24 sata zauzela 40 uporišta Oružanih snaga Ukrajine

Vojnici ruske grupe „Zapad“ zauzeli su 40 uporišta ukrajinskih vojnika u roku od 24 sata, izjavio je za RIA Novosti portparol grupe Ivan Bigma.

- Kao rezultat aktivnih operacija, motorizovane jedinice grupe trupa Zapad poboljšale su situaciju duž linije fronta i zauzele 40 neprijateljskih uporišta - rekao je on.

Ostaci oborenih dronova izazvali požar u skladištu dizela u Rostovskoj oblasti

U Rostovskoj oblasti noćas je došlo do požara u skladištu goriva, nakon što je ruska protivvazdušna odbrana oborila dronove, čiji su delovi pali na skladište i zapalili ga, izjavio je danas gubernator te ruske oblasti Vasilij Golubjev.

- Na jugozapadu Rostovske oblasti, PVO je odbio napad bespilotnih letelica. Usled pada ostataka na teritoriju skladišta u Proletarsku došlo je do požara kada se zapalio dizel - napisao je Golubjev na Telegramu.

Povređenih nije bilo, navodi TASS. Od početka napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Moskva svakodnevno saopštava o napadaima ukrajinskih dronova na pogranične i centralne delove Rusije.

Rostovska oblast se nalazi na zapadu Rusije, blizu granice sa Ukrajinom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FILIPO: Moramo da napustimo NATO