"PREPUŠTAMO SUDU DA UTVRDI DA LI JE ODLAGANJE OPRAVDANO": Tužioci se oglasili povodom Trampovog slučaja

Novosti online

19. 08. 2024. u 18:28

TUŽIOCI koji su u maju izvojevali istorijsku krivičnu osudu Donalda Trampa za krivična dela, nisu se danas eksplicitno protivili pokušaju bivšeg predsednika SAD da odloži izricanje presude do izbora 5. novembra.

ПРЕПУШТАМО СУДУ ДА УТВРДИ ДА ЛИ ЈЕ ОДЛАГАЊЕ ОПРАВДАНО: Тужиоци се огласили поводом Трамповог случаја

Foto: EPA

U pismu sudiji Huanu Merčanu, tužioci iz kancelarije okružnog tužioca Menhetna Alvina Brega su priznali da Tramp ima pravo da uloži žalbu na predstojeću odluku o tome da li je imun na krivično gonjenje i dodali da je na Merčanu da utvrdi da li je odlaganje izricanja kazne opravdano, preneo je Rojters.

- Prepuštamo sudu da utvrdi da li je odlaganje opravdano - napisali su tužioci u pismu od 16. avgusta, koje je danas objavljeno.

Trampovi advokati su ranije ove nedelje zatražili od Merčana da odloži izricanje kazne zakazano za 18. septembar, navodeći da je to mešanje u izbore.

Oni su, takođe, tvrdili da nije bilo dovoljno vremena pre izricanja presude da odbrana potencijalno uloži žalbu na Merčanovu odluku o Trampovom zahtevu da poništi osuđujuću presudu zbog presude Vrhovnog suda SAD o predsedničkom imunitetu.

Sudija bi trebalo da se izjasni o tom zahtevu 16. septembra.

Odlukom Vrhovnog suda šest prema tri, koja se odnosi na poseban krivični slučaj sa kojim se Tramp suočava, utvrđeno je da predsednici ne mogu biti krivično gonjeni za svoja službena dela i da se dokazi o zvaničnim radnjama predsednika ne mogu koristiti za dokazivanje krivičnih slučajeva koji uključuju nezvanične radnje.

BONUS VIDEO:

RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FILIPO: Moramo da napustimo NATO