ANA BRNABIĆ SE OBRATILA JAVNOSTI: Predsednica Narodne skupštine odgovorila na najnovije laži opozicije (VIDEO)

Novosti online

19. 07. 2024. u 15:31

PREDSEDNICA Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić obratila se građanima Srbije.

АНА БРНАБИЋ СЕ ОБРАТИЛА ЈАВНОСТИ: Председница Народне скупштине одговорила на најновије лажи опозиције (ВИДЕО)

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

- Odgovoriću na svaku izgovorenu neistinu ili glupost kojoj su izloženi građani Srbije. U poslednjih nekoliko dana, ali i kontinuirano od 2022. godine kada se u Srbiji obeležavala 21. godišnjica bivstvovanja i rada Rio Tinta u zemlji - rekla je Brnabićeva.

Ona je rekla da je tada neko počeo da se buni protiv Rio Tinta, a ne ranije.

Brnabićeva je uputila čestitke Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću na potpisanom Memorandumu o održivim sirovinama i na uspešno održanom Samitu o strateškim sirovinama.

- Mislim da je vredno pomenuti da je ovo prvi put da u ovako važnim vremenima kada se svet menja iz korena Srbija igra centralnu ulogu, a ne posmatra sa margina - rekla je Brnabićeva. Komentarišući održanu konferenciju za novinare Zeleno-levog fronta, Pokreta slobodnih građana i Demokratske stranke i ono što je ranije moglo da se čuje od Dragana Đilasa i Stranke slobode i pravde, Brnabićeva je rekla da oni nemaju problem sa litijumom ni bojazan kada je u pitanju zaštita životne sredine, već je njihov osnovni problem vlast.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

- Citiraću, kako kažu predstavnici ovih stranki i pokreta i Đilas - u ovom trenutku i na ovaj način ne sme biti govora o litijumu. Oni su protiv iskopavanja litijuma u ovom trenutku sa ovakvom vlašću, dakle nisu protiv iskopavanja litijuma - istakla je Brnabićeva.

Njima smeta vlast, dodala je, i to je suština čitavog problema. Brnabićeva je istakla i da opozicioni predstavnici optužuju aktuelnu vlast da su korumpirani da bi sproveli projekat "Jadar".

- Ali ko je nas korumpirao ? Nemačka, EU? Ako optužujete nas za korupciju onda su i oni. Ako smo mi korumpirani i zato radimo ovaj posao, onda je i EU? Ili pričate budalaštine i neistine - rekla je Brnabićeva.

O garancijama za zaštitu životne sredine

- Samo laik može da kaže da neće biti poštovani svi standardi u zaštiti životne sredine. Ako ne postoje garancije da onda ni litijum ne vredi ništa, jer ga niko neće kupovati, ni te baterije koje se proizvode od takvog litijuma niko neće kupovati. I taj ko je postavio takvo pitanje nemačkoj ministarki je verovatno dobio malo začuđen pogled. 

- Stelantis počinje da proizvodi u Srbiji električne automobile. Samim tim već imate značajan lanac proizvodnje u Srbiji. Da imate i vaš litijum, to bi značilo da veoma lako i svi ostali dolaze. Žao mi je što ljudi iz PSG, ZLF, Demokratske stranke ne znaju baš nimalo od svega toga, ali bih volela da ne nipodaštavaju naše mlade i talentovane ljude, kao što je Eleven S. 

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

- Za SNS jedno ne isključuje drugo. Vladavina prava je važna za nas, reforme će nas dovesti bliže EU, ali ih implementiramo u skladu sa našim građanima. To nema veze sa litijumom. Zamislite tek začuđen pogled kada je čula to pitanje. 

Pitanja novinara

N1: Zaštita životne sredine, Rio Tinto

- Garancije su naši zakoni. Znam koliko su se striktno primenjivali zakoni u zaštiti životne sredine kada sam ja vodila projekat izgradnje najvećeg vetroparka u Srbiji. Postoje domaći zakoni i postoje međunarodni sandardi koji takođe moraju da se poštuju koje traže sve finansijske institucije, ali i oni koji će sutra kupovati taj litijum. Imate više nivoa kontrole. Ne mogu da verujem da bi bilo ko kupovao baterije koje se proizvode u Srbiji, sutra, da se one proizvode u rudniku koji je iza sebe ostavio zlo i pustoš. Niko to ne bi kupovao jer niko ne bi kupovao posle ni te proizvode.

- Ako neko ne veruje Rio Tintu, mogli su da dovedu neku drugu kompaniju i nisu morali da 2006. menjaju zakon kako bi isključili javno nadmetanje. Kako je 21 godinu svako verovao Rio Tinto, a u 22. godini poslovanja u Srbiji, niko im ne veruje. 2012. nije bio problem, sa sada je problem. Rio Tinto će iznad sebe imati nivoe i nivoe kontrole, uključujući sad i kontrolu EK. Ako su zaista zabrinuti, parlamentarne političke grupacije, da napravimo u okviru NS poseban odbor da svaki dan ima uvid u sva dokumenta, da odu da kontrolišu... Ako su stvarno zabrinuti za životnu sredinu. 

- Važan je stalni dijalog sa lokalnim stanovništvom, ali čitavim. Imate ljude koji su zabrinuti za ovaj projekat, koji nisu, ali i onih koji su za. Imate ljude koji su prodali svoju zemlju Rio Tintu, ali su sada protiv. 

- 2016. godine ste imali registrovano lokalno udruženje "Centar za razvoj Jadra", vodio ga je Radomir Filipović, tu je bio i gospodin Kokanović. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)